Kontakt
Folkeregisteret oppdaterer jevnlig kirkeregisteret med nye adresser, fødsler, dødsfall osv. Blir noen ekstra medlemmer med på kjøpet også?
Folkeregisteret sender jevnlig alle norske personendringer til Den norske kirke. Kirken tror ikke dette er årsaken til at folk blir kirkemedlemmer mot sin vilje.
Even Gran
Publisert: 24.08.2009 kl 07:53
Sist oppdatert: 24.08.2009 kl 08:51
Da det sentrale kirkeregisteret ble opprettet i 1998, ble Folkeregisteret lagt til grunn. Derfor ble mange som hadde meldt seg ut tidligere, oppført i kirkeregisteret igjen. Siden da har man hovedsaklig jobbet med å rette feiloppføringer.
Man skulle derfor tro at de som har meldt seg ut etter 1998 ville forbli utmeldt. Men slik er det ikke. Det er en rekke eksempler på folk som gjentatte ganger, også etter 1998, har forsøkt å melde seg ut, men som altså har dukket opp igjen som medlemmer.
Hva kan årsaken til dette være?
Prost i Sør Østerdal prosti, Sevat Lappegard, er ikke i tvil; Det må være en eller annen systematisk feil her, mener han.
- Bare her på Elverum har vi opp mot tjue personer som gang på gang, etter 1998, har sagt fra at de ikke vil stå som kirkemedlemmer. Vi har rapportert inn dette til sentralt hold på den foreskrevne måten. Likevel dukker de stadig opp i kirkeregisteret igjen, sier Lappegard til Fritanke.no.
Han tror ikke dette bare kan skyldes tilfeldigheter.
- Nei, det gjelder for mange. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må ligge en systematisk feil bak. Jeg fikk en gang en forklaring om at det er noe som skjer når kirkeregisteret krysskjøres med offentlige registre, men jeg vet ikke så mye om det. Ta heller en prat med noen i Kirkerådet, sier han.
Svein Jåvold, seniorrådgiver for kirkelige registre i Kirkerådet, forklarer at Folkeregisteret jevnlig sender Kirken en samlet liste over nylige adresseendringer, fødsler, dødsfall osv. i Norge. Folkeregisteret har ikke i dag lagret informasjon om hvem som er medlemmer av Dnk. Derfor vil denne listen alltid inneholde mange navn på folk som ikke er medlemmer av kirken.
Deretter samkjører Kirken sitt medlemsregister med denne listen, og oppdaterer bare de navnene som finnes i begge registrene. Dermed skal ikke noen urettmessig komme noen inn i kirkeregisteret, forklarer Jåvold. De som ikke står i kirkeregisteret, blir ganske enkelt ignorert.
Han vil ikke kommentere om denne rutinen likevel kan føre til at folk urettmessig popper opp i kirkeregisteret igjen. Han ber oss heller ta en prat med avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund.
Bekkelund understreker først at når man jobber med store registre må man alltid være ydmyk. Det er generelt sett veldig vanskelig å unngå feil og man kan aldri være helt sikker, sier han.
I dette tilfellet er Bekkelund likevel ganske sikker. Han tror ikke oppdateringsrutinene mellom Folkeregisteret og kirkeregisteret kan være en systematisk feilkilde, slik Sevat Lappegard antyder.
- Nei, det synes jeg virker usannsynlig. Denne rutinen er så godt kvalitetssikret at det er vanskelig å tenke seg, sier han.
- Så hva kan årsaken være da?
- Dersom det er slike feil, tror jeg det hovedsakelig skyldes registreringsfeil, enten på de lokale kirkekontorene, her sentralt, eller i postgangen mellom organene, sier Bekkelund.
Han forteller at Kirken i disse dager tar i bruk et nytt online kirkeregister som alle lokalavdelinger kan oppdatere uten forsinkelser.
Fra 1998 og fram til i dag har imidlertid et helt annet og langt mer tungvint system vært i drift.
De siste 11 årene har nemlig kirkeregisteret blitt oppdatert ved at alle kirkens lokalavdelinger jevnlig har sendt papirkopier av kirkebøkene sine til Oslo. Opplysningene på disse papirutskriftene har så blitt punchet inn i det digitale kirkeregisteret av to medarbeidere sentralt.
CD-kopier av det digitale kirkeregisteret har deretter blitt distribuert til de lokale kirkekontorene med jevne mellomrom. CD-ene til tross; det har ikke vært noen form for digital rapportering tilbake. Alt har gått via papirutskifter av kirkebøkene, sendt i posten.
- Det er klart at disse rutinene har representert en feilkilde i det gamle registersystemet. Mitt tips er at alle feiloppføringer og manglende strykninger fra 1998 og fram til i dag, skyldes de manuelle rutinene i denne prosessen, enten på lokal- eller på sentralnivået. Det er den mest sannsynlige forklaringen, understreker Bekkelund.
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.