Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I første episode av "Folkeopplysningen" sender Andreas Wahl (t.v.) Ravi (t.h.) til en healer for å teste om behandleren virkelig kan kjenne noen aura.
 Foto: NRK

I første episode av "Folkeopplysningen" sender Andreas Wahl (t.v.) Ravi (t.h.) til en healer for å teste om behandleren virkelig kan kjenne noen aura. Foto: NRK

Nytt NRK-program:

Folkeopplysningen skal teste det alternative

Gjennom seks program skal kjendiser teste alternative terapier på NRK1. – Målet er å gjøre som navnet sier, å opplyse folket, sier programleder Andreas Wahl.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2012 kl 10:16

Programmet Folkeopplysningen går første gang på lufta den 27. august. I alt er det laget seks programmer som skal sendes utover høsten. I programmene blir vi bedre kjent med seks ulike alternative behandlingsformer.

Hver behandlingsform blir testet av en kjendis. Kristin Krohn Devold tester akupunktur, Ravi tester healing, Dag Otto Lauritsen tar for seg «detox»-metoder, Linn Skåber undersøker de klarsynte, mens Abid Raja tester ulike mirakelmaskiner. I tillegg blir det et program om homøopati, men her blir det ingen testende kjendis.

– Homøopatene hadde ikke lyst på besøk, så dette programmet blir litt annerledes. Men de har, i likhet med alle de andre, fått se gjennom det ferdige programmet og får komme med et tilsvar til slutt, sier programleder Andreas Wahl til Fritanke.no.

Wahl understreker at Folkeopplysningen er et underholdningsprogram.

– I form kan du kanskje sammenligne oss med Harald Eias Hjernevask. Vi prøver å formidle vitenskap på en morsom, underholdende og opplysende måte. Det skal være gøy å se på, man skal bli engasjert og så skal man kanskje lære litt også, sier han.

– Vi prøver å formidle vitenskap på en morsom, underholdende og opplysende måte. Det skal være gøy å se på, man skal bli engasjert og så skal man kanskje lære litt også.

I tillegg til de fem kjendisene og programleder Andreas Wahl, deltar psykolog Jan-Ole Hesselberg i alle programmene. Han prøver blant annet å forklare noen av de psykologiske mekanismene som ligger bak. I det første programmet får vi også hilse på Bengt Eidem som har blitt frisk av livstruende kreft. Han forteller om alle mirakelkurene han fikk tilbud om mens han var dødssyk.

– Hvordan tror du alternativmiljøene kommer til å reagere på serien?

– Mange kommer sikkert avskrive programmet med at det er laget av «forutinntatte skeptikere». Men det er ikke sant. Vår tilnærming er helt åpen og basert på vitenskapelig metode. Vi prøver så godt vi kan å presentere sannheten om alternativ behandling, og legger selvsagt ikke skjul på de positive tingene, sier Wahl.

Vil skape debatt

Programleder Andreas Wahl er fysiker og har tidligere deltatt i tv-program som Schrødingers katt og Hærland og Lyngbøs Big Bang.

Han er fascinert over at folk stadig kommer tilbake til alternative behandlere og rapporterer at de er godt fornøyd, selv om forskningen viser at behandlingene har liten eller ingen effekt utover placebo.

– Jeg er fysiker og ser at mye av det som påstås fra de alternative er direkte feil. Likevel strømmer folk til. Dette forundrer meg. Gjennom de seks programmene prøver vi å finne ut hvorfor.

Wahl håper tv-serien vil føre til debatt.

– Vi håper programmene vil skape engasjement, kronikker, kommentarer og radio/tv-debatter. Det vil hjelpe oss videre i retning av målet; folkeopplysning. Hvis det norske folk ender opp med litt mer kunnskap om disse tingene enn de hadde før vi startet, så er vi fornøyd, sier han.

Vil ikke at folk skal føle seg som idioter

Produsent for Folkeopplysningen, Kaare Hersoug, sier til Fritanke.no at målgruppa for serien er de som ikke har noen sterke holdninger til alternativ behandling, og som kanskje har prøvd det litt.

– Du kan godt dele folket i tre. 15 prosent skeptikere og 15 prosent som brenner for det alternative. Så har du de øvrige 70 prosentene som ikke har noe særlig forhold til det. Målet er å vise dette store flertallet, på en vennlig måte, at det ikke er alle alternative behandlingsformer som holder mål, sier Hersoug.

Programmet har med andre ord en klar retning ifølge produsenten.

– Hvis den alternative behandlingsformen ikke holder mål, så sier vi det. Vi prøver ikke å skape noen falsk balanse hvis det ikke er noen effekt der, sier han.

Produsenten er mest fornøyd med at de har greid å kombinere testing av reell effekt med mulige psykologiske forklaringer på hvorfor det alternative tross alt er så populært.

– Psykolog Jan-Ole Hesselberg er en viktig del av programserien, forklarer Hersoug.

Serien er produsert av Teddy TV for NRK.

Se sendeskjema for Folkeopplysningen

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.