Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Frp er det første partiet som går inn for aktiv dødshjelp. De har et flertall bak seg i befolkningen.

Frp er det første partiet som går inn for aktiv dødshjelp. De har et flertall bak seg i befolkningen.

Folkeflertallet enig med Frp

Frp gikk i helgen inn for å tillate aktiv dødshjelp, som første politiske parti. De får støtte fra et flertall i Human-Etisk Forbund, og i befolkningen.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2009 kl 10:29

Et knapt flertall på Frps landsmøte i helga gikk inn for å tillate aktiv dødshjelp, eutanasi, under klare forutsetninger.

Frp er det første politiske partiet som går inn for dette.

Nok en gang kan det vise seg at Frp har greid å snuse seg fram til endringer i folkemeningen. Det er nemlig et stabilt flertall for aktiv dødshjelp i den norske befolkningen.

En MMI-undersøkelse fra 2007 viste at 67 prosent var helt eller delvis for, mens i en tilsvarende undersøkelse fra 2002, var 69 prosent helt eller delvis for. Det er flertall i alle partier, unntatt KrF.

Human-Etisk Forbund er delt i spørsmålet, og har ingen vedtatt politikk. Forbundets medlemmer reflekterer likevel folkemeningen i dette spørsmålet. I en medlemsundersøkelse fra 2008, svarte 65,8 prosent at de "støtter aktiv dødshjelp".

Blant Frps egne medlemmer er oppslutningen enda sterkere. Nylig viste en Synovate-undersøkelse at 78 prosent av partiets velgere støtter aktiv dødshjelp.

Samlet for alle partiene var det 70 prosent oppslutning for legeassistert selvmord i denne undersøkelsen (helt eller delvis enig). Den motsatte siden utgjorde ca. 25 prosent av de spurte. Det var kun blant Krfs velgere at det var det et flertall mot aktiv dødshjelp.

- Politikerne må respektere dette

Leder i Foreningen Retten til en verdig død, Levi Fragell, synes flere burde følge Frps eksempel.

- Det er en stabil holdning i befolkningen over tid, og det er betenkelig at dette ikke respekteres av våre politikere, sier han i en pressemelding på foreningens nettsider.

Han mener at utviklingen nå er lovende, ved at et stort parti som Frp har endret standpunkt. I tillegg har Unge Venstre gått ut med full støtte til foreningens syn på aktiv dødshjelp.

Legeassistert selvmord

Foreningen Retten til en verdig død støtter den såkalte Oregon-modellen. Dette innebærer at den som ønsker å dø får hjelp av leger til selv å begå selvmord. Dette kan bare skje under spesielle forutsetninger, der terminal sykdom og sterk lidelse er to av kriteriene.

Fragell synes det er litt rart at det er høyresida som står for dette i Norge.

- I de fleste land har vi mest støtte fra venstresida, mens her i Norge er det Høyre og Frp som har den høyeste andelen tilhengere av aktiv dødshjelp blant sine velgere.

Fragell er veldig fornøyd med at vedtaket fører med seg økt oppmerksomhet rundt saken.

- Dette er veldig bra. Jeg skal i en lang rekke debatter i dag, både i TV2 og i NRK, sier en fornøyd Levi Fragell til Fritanke.no.

Stor motstand

Frps vedtak har høstet sterk kritikk fra Den norske legeforening, andre politiske partier og ikke minst fra kristen-Norge.

- Det er et sterkt beklagelig vedtak Frp nå har gjort. Høyre er klart i mot dette, og mener vi heller må sørge for en god eldreomsorg og aktiv livshjelp i stedet, sier Sonja Irene Sjøli (Høyre) i helse- og sosialkomiteen på Stortinget til Aftenposten.no.

- Sett fra et kristent ståsted bryter en nå med den grunnleggende respekten for livet, at livet er i Guds hånd. Jeg er opprørt og overrasket, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug til Vårt Land.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook