Kontakt
Human-Etisk forbund har flyttet inn i Brugata 19 på Grønland i Oslo. Navneskiltet er ikke like synlig som i St. Olavs gate. Foto: Arnfinn Pettersen
Human-Etisk Forbund har flyttet fra ærverdige, gamle Humanismens hus i sentrum vest til nyoppussede, moderne lokaler i delt bygg i Oslo indre øst.
Aslaug Olette Klausen
Publisert: 20.10.2014 kl 16:27
Sist oppdatert: 21.10.2014 kl 09:31
Fredag hadde Human-Etisk Forbund (HEF) sin siste dag i Humanismens hus i St. Olavs gate. I løpet av helgen flyttet forbundet alle sine saker inn i nye lokaler i Brugata 19, og i dag ble ansatte i Human-Etisk Forbunds hovedadministrasjon, fylkeslagene i Oslo og Akershus, Humanistisk Ungdom og Humanist forlag ønsket velkommen i det nyrenoverte bygget ved Akerselva.
– Hvorfor flytter Human-Etisk Forbund?
– Først og fremst flytter vi for å få bedre plass og en kontorløsning som passer for oss. Vi har vokst, og de gamle lokalene ble for små for oss. Det er viktig for oss å kunne sitte sammen med forlag, ungdom og fylkeslag, og det ville det ikke vært plass til på sikt i Humanismens hus, sier generalsekretær Kristin Mile.
Brugata 19 er i løpet av 2014 blitt totalrenovert, og forbundets lokaler går over tre etasjer. De ansatte er fordelt over ulike kombinasjoner av cellekontorer og åpne landskap. Sistnevnte er en ny opplevelser for flere, i hvert fall i HEF-sammenheng.
– Det er veldig tilgjengelig. Man kan se om noen er ledige bare ved bruk av blikk-kontakt, så sånn sett lærer man seg å kommunisere bedre. Jeg har gjort dette tidligere, så jeg vet jeg kommer til å trives. Det er bare en overgangsfase hvor man må lære seg å filtrere bråk. Til det finnes det gode øretelefoner, sier nettredaktør Christian Johander.
Stemningen er også god hos Humanist forlag og Ideologi- og livssynsavdelingen i forbundet. Disse sitter nå med utsikt til hverandre over lave skillevegger.
– I dag er vi begeistret. Selv om vi er litt skeptiske til de strenge persiennene, og håper å få åpnet dem, sier forlagsredaktør Bente Pihlstrøm.
Persiennene hun sikter til er enøk-motiverte solskjermer som etasjevis følger solens gang. Dette for både å oppfylle krav til godt inneklima og energieffektivitet.
Da Humanismens hus ble åpnet av daværende kulturminister Åse Kleveland i 1993, var det å være herre i eget hus – som kunne fylles med ulike aktiviteter i Human-Etisk Forbunds regi – noe av det store framskrittet. Nå går forbundet bort fra dette, og flere i organisasjonen synes det er vemodig ikke lenger å skulle ha et eget hus.
– Vi kommer til å savne Humanismens hus. Både det at det er et helt hus, og at huset har en helt spesiell sjarm og historie. Men nå har vi fått helt nye, moderne lokaler. Det er færre kvadratmeter, men mye bedre utnyttelse av plassen. Vi håper medlemmer og andre vil ta en tur innom og se på lokalene våre, sier Mile.
Selv om forbundet ikke lenger har like ærverdige møtelokaler som det hadde i fjerde etasje i St. Olavs gate, er det også møtelokaler som kan være egnet til åpne møter i Brugata. Det er derfor ikke umulig at det også blir arrangert tema- og debattmøter i «eget hus» i fortsettelsen.
I St. Olavs gate kom man rett inn til Human-Etisk Forbunds resepsjon, mens den i Brugata har flyttet opp i tredje etasje. Målet er likevel å være like imøtekommende som før overfor besøkende. Det vil kanskje åpent tilgjengelige kafeen som etter hvert kommer i resepsjonen i førsteetasje kunne bidra til.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.