Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
18 av 290 representanter i Irans parlament blir nå kvinner. Samtidig går antallet prester ned, og ender på 16. Bildet viser hovedsalen i Irans parlamentsbygning.
 Foto: Wikimedia commons @Mahdi Sigari

18 av 290 representanter i Irans parlament blir nå kvinner. Samtidig går antallet prester ned, og ender på 16. Bildet viser hovedsalen i Irans parlamentsbygning. Foto: Wikimedia commons @Mahdi Sigari

Flere kvinner enn prester i Irans nye parlament

Irans nye nasjonalforsamling kommer til å ha flere kvinner enn prester når de folkevalgte trer sammen etter valget. Det er historisk i den islamske republikken.

Publisert:

President Hassan Rouhanis tilhengere sikret seg en stor seier over ytterliggående kandidater også i andre runde av parlamentsvalget, som gikk av stabelen fredag.

Samtidig dobles antall kvinnelige representanter fra dagens ni.

– For første gang har vi 18 kvinner i nasjonalforsamlingen. Det er en rekord som gjør oss veldig glade, sa Rouhani til pressen i Teheran søndag.

I vestlig målestokk er det en beskjeden kvinneandel i en forsamling med 290 folkevalgte. Men i tillegg til å være rekord i Iran siden islamistene tok makten etter revolusjonen i 1979, er kvinnene for første gang flere enn de folkevalgte prestene.

Fra 164 til 16

Hele 164 prester ble valgt inn i det første parlamentet som trådte sammen etter opprettelsen av republikken for 37 år siden. Når den nyvalgte nasjonalforsamlingen tas i ed senere i mai, teller de bare 16.

Noen av Irans mest prominente prestepolitikere har bakgrunn fra parlamentet. Blant dem er president Rouhani, som satt der fra 1980 til 2000. Også to tidligere presidenter, ayatolla Akbar Hashemi Rafsanjani og Mohammad Khatami, har vært medlemmer av den lovgivende forsamlingen.

Siden 1980 har imidlertid presteandelen sunket jevnt og trutt. Nasjonalforsamlingen som nå oppløses, har bare 27 geistlige. Blant prestene som ble valgt inn i denne runden, er 13 konservative og 3 reformvennlige.

Reformvennlig comeback

Det betyr på ingen måte at prestenes reelle makt i er svekket. Irans folkevalgte har svært begrenset makt sammenlignet med ikke-valgte teologiske organer og den øverste lederen Ali Khamenei. Men parlamentet har ofte fungert som vaktbikkje for prestene, og Rouhanis reformarbeid kan bli langt enklere med parlamentet i ryggen.

For første gang siden 2004 fyller nå moderate og reformvennlige politikere flere plasser enn sine konservative rivaler. Flertall i parlamentet har de imidlertid ikke uten støtte fra uavhengige kandidater.

Seieren utgjør like fullt et bemerkelsesverdig comeback for reformvennlige politikere i Iran, der parlamentet i årevis har vært totalt dominert av såkalte hardlinere. De er steilt imot samarbeid med Vesten og sosial og politisk reform.

– Tydelig budskap

Alle de ni kvinnene som sitter i parlamentet i Teheran i dag, regnes som konservative. Men ikke én eneste kvinne fra de ytterliggående og konservatives koalisjon ble gjenvalgt, og nesten alle de 18 nyvalgte kvinnelige representantene tilhører Rouhanis reformvennlige allianse.

Shahindokht Molaverdi, som er visepresident for kvinne- og familiesaker, gleder seg over kvinnenes valgtriumf.

– Dette er en enormt viktig utvikling, som sender et tydelig budskap, sier hun.

Kvinner og reformvennlige politikere skal nå stå i bresjen for å bedre kvinners rettigheter i Iran, tilføyer hun. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus