Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Man fant ingen holdepunkter for at forekomst av de aktuelle kreftformene var relatert til vaksinasjon med denne poliovaksinen, Hanne Nøkleby, fagdirektør for smittevern, miljø og helse ved FHI, til Faktisk.no.
 Foto:  Heiko Junge / NTB scanpix

– Man fant ingen holdepunkter for at forekomst av de aktuelle kreftformene var relatert til vaksinasjon med denne poliovaksinen, Hanne Nøkleby, fagdirektør for smittevern, miljø og helse ved FHI, til Faktisk.no. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Faktisk.no:

Fant ingen sammenheng mellom vaksine og kreft

En artikkel fra 2004 om forurenset poliovaksine har den siste tiden blitt delt på Facebook. Faktisk.no har sjekket den ut, og viser til oppdatert forskning.

Publisert:

«Kreft kan skyldes vaksine» er tittelen på en artikkel fra Stavanger Aftenblad som har blitt delt på Facebook den siste tiden. Ikke alle har fått med seg at artikkelen ble publisert i 2004, altså for 15 år siden, skriver Faktisk.no

Ifølge den gamle artikkelen skulle Folkehelseinstituttet (FHI) sjekke om en spesiell type lymfekreft kunne knyttes til en poliovaksine som svært mange nordmenn hadde fått:

I svulstene til seks av ti pasienter med en spesiell lymfekreft er det funnet spor etter det som kan være en forurenset poliovaksine. Vaksinen ble også brukt i Norge, og alle født mellom 1943 og 1963 er i risikogruppen.
,skrev Stavanger Aftenblad den gang.

Den forurensede vaksinen er ikke lenger i bruk.

FHI opplyste i 2004 at de ville bruke Kreftregisteret til å undersøke om det var noen sammenheng mellom vaksinen og den spesielle typen lymfekreft.

- Det ble gjennomført flere studier for å undersøke dette i årene etter 2000, opplyser Hanne Nøkleby, fagdirektør for smittevern, miljø og helse ved FHI, til Faktisk.no.

- Man fant ingen holdepunkter for at forekomst av de aktuelle kreftformene var relatert til vaksinasjon med denne poliovaksinen.

Dette var resultatet både i den norske studien og en dansk studie. Også en amerikansk forskningsoppsummering konkluderte med det samme.

Nøkkelord

#kreftVis flere