Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile og Tom Hedalen er sjokkert over brutaliteten i angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Kristin Mile og Tom Hedalen er sjokkert over brutaliteten i angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Et voldsomt angrep på ytringsfriheten

– Jeg håper muslimer greier å se forbi det at de ikke liker satiretegninger av profeten. Nå må alle stå opp for ytringsfriheten, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2015 kl 21:33

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er dypt rystet over det brutale massedrapet i redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

– Dette er et dypt tragisk terrorangrep, og det er et voldsomt angrep på ytringsfriheten. Handlingen er grusom, og jeg håper virkelig de greier å få tatt de som har gjort dette, sier hun.

Franske medier melder at terroristene skal ha ropt «Allahu Akbar» mens de skjøt. Idet de skjøt mot politiet skal de også ha ropt «Vi har hevnet profeten, Charlie Hebdo er død».

Det meste tyder dermed på at det er muslimske ekstremister som står bak angrepet – en mistanke som styrkes av at Charlie Hebdo i lang tid har publisert satiretegninger av profeten Muhammed og drevet generelt med kompromissløs religionskritikk mot islam. I 2011 gikk det av en bombe inne i redaksjonslokalene til magasinet. Dette skjedde dagen etter at de hadde trykket en Muhammed-karikatur på forsiden (se bilde til høyre).

Forventer at muslimer generelt tar avstand

Kristin Mile forstår at muslimer flest ikke liker latterliggjøring av islam og Muhammed-karikaturer, men håper likevel de vil slutte seg til et prinsipielt forsvar for ytringsfriheten som en følge av dette massedrapet.

– Hvis det stemmer at ekstremistiske muslimer står bak dette, håper jeg virkelig muslimer generelt slutter seg til oss andre og tar avstand. Vi hadde jo nettopp denne forferdelige islamistiske terroraksjonen mot en skole i Pakistan. Da reiste muslimene seg i protest. Håper de er tøffe nok til å protestere nå også, og se forbi det at de ikke liker satiretegninger av profeten. Vi må forvente at muslimer, som alle andre, prinsipielt slutter opp om ytringsfriheten, sier Mile.

Hun håper ikke dette fører til selvsensur i mediene.

– Vi kan ikke la terrorister diktere hva vi skal og ikke skal publisere. Massedrap som dette må fordømmes unisont, slår Kristin Mile fast.

Tror det kan øke motstand mot islamistene

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, støtter Mile.

– Massedrapet er grusomt og forkastelig. Igjen tar mørke religiøse krefter det ultimate verktøy - drap - på sine meningsmotstandere i bruk for å hevde sin misnøye og vise at de er forulempet, sier han.

Hedalen ser imidlertid at mange allerede nå tar til motmæle, og håper resultatene av denne terroraksjonen får motsatt resultat av det terroristene ønsker seg.

Han tror terroraksjonen vil sette ytringsfrihet og religionskritikk på dagsorden igjen.

– Dette er et eksempel på hvordan religion og religiøse følelser brukes feil. Erfaringen fra karikaturstriden blant annet i Danmark viser at trusler og terroraksjoner av denne typen får motsatt effekt. Men dessverre er de også med på å stigmatisere og skape splid mellom grupperinger, sier Hedalen.

IHEU: – Et islam-fascistisk terrorangrep

Human-Etisk Forbunds internasjonale paraplyorganisasjon IHEU mener massedrapet er et islam-fascistisk terrorangrep.

– Dette er et grusomt og antiliberalt angrep fra islam-fascistiske terrorgrupper som har til hensikt å stoppe friheten til å ytre seg fritt om religion, og om islam spesielt, skriver president i IHEU, Sonja Eggerickx i en pressemelding.

Ingen person som anerkjenner sine medborgeres menneskelighet, eller som har den fjerneste interesse av å skape et godt samfunn, kan rettferdiggjøre terrorisme som dette. Det å oppleve at din religion blir kritisert og latterliggjort er så fjernt fra en rettferdiggjøring av drap som det kan komme, heter det i pressemeldingen fra IHEU.

Eggerickx håper Europa verken vil bøye seg for volden, eller synke ned på samme nivå.

– Vi må ikke la oss provosere til å svare med tilsvarende brutalitet. Vi må motsette oss alle former for terror og vold, slår hun fast.

Gule: – Viktig å holde hodet kaldt

Også Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, advarer i likhet med IHEU mot å svare med samme mynt.

– Det å stigmatisere alle muslimske franskmenn for det noen har gjort, er helt urimelig. Det må de unngå for enhver pris. Hvis ikke går de islamistenes ærend, sier han til NRK.

Han understreker at islamistene hevder det er krig mellom muslimer og vesten.

– Hvis det nå kommer overfall mot muslimer og angrep mot moskeer, får islamistene «rett», og vil rekruttere flere til sin ideologi og i verste fall til sine terrorhandlinger, sier han.

Terroranalytiker Atle Mesøy tror vi vil se flere lignende angrep i Europa i tiden framover.

– Det er klart at de «ber om bråk» når de trykker karikaturer som dette. Det er såpass mange sympatisører som støtter opp om IS i Europa at man dermed setter seg selv i en utsatt posisjon, sier Mesøy til NRK.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.