Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Enden er nær!

# Tekst: Øyvind Strømmen Publisert: 28.3.2008 Er du forberedt? 1. april nærmer seg, og som vanlig kommer avisene til å være fulle av historier som er...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2008 kl 10:35

Tekst: Øyvind Strømmen
Publisert: 28.3.2008

Er du forberedt? 1. april nærmer seg, og som vanlig kommer avisene til å være fulle av historier som er akkurat litt for utrolige til at det går ann å tro på dem. Men jeg har en enda bedre en: historien om aprilspøken som ble forsinket.

På slutten av syttitallet sendte den britiske tv-kanalen Anglia Television en serie populærvitenskaplige dokumentarer, Science Report. Den aller siste episoden skulle sendes 1. april 1977, og hadde det ikke vært for en streik, så hadde det hele sannsynligvis gått ganske ubemerket for seg. Selv om episoden, som bar navnet «Alternative 3», hadde samme utseende som resten av serien var nemlig historien en aprilspøk av det heller ville slaget:

'Dokumentaren' fortalte om hvordan en rekke fysikere, ingeniører, astronomer og andre hadde forsvunnet eller blitt drept på mystiske vis. En av dem het professor Ballantine, og før han forsvant overleverte han en videokassett til en venn. Men når videokassetten spilles av er det bare statisk snø å se. Mystisk.

I dokumentaren kommer det imidlertid frem at de forsvunne forskerne er med på en felles amerikansk-sovjetisk plan. De aktuelle forskerne har nemlig fått tatt del i en stor hemmelighet: jorden vil snart ikke være beboelig lenger, på grunn av forurensning og dramatiske klimaendringer. De mektige kreftene i den amerikansk-sovjetiske eliten planlegger en redningsaksjon for seg selv og andre heldige. Tre alternativer blir skissert: 1. å detonere atombomber i stratosfæren for å la forurensningen slippe unna (oisann! Har vi her løsningen på den globale oppvarmingen?), 2. å bygge et enormt underjordisk kompleks, 3. å stikke av til Mars.

'Dokumentaren' «Alternative 3» tar selvsagt for seg dette tredje alternativet, og som kulturhistorisk dokument er den vel verdt å se. Det er imidlertid historien etter filmen som er mest interessant. På grunn av streiken ble ikke filmen sendt før i juni 1977 - med ett ble spøken mer troverdig. Året etter kom bokversjonen. Om ikke annet bet en hel del konspirasjonsglade på. Det gjør de stadig.

«En norsk politiker»
Du har antagelig ikke hørt om det jeg skal fortelle deg om nå, og det bør du egentlig være veldig glad for, for det betyr at du ikke har kastet bort tiden på besøke altfor mange underlige nettsider.

Det har imidlertid jeg, og forleden kom jeg over en engelskspråklig nettside der to påståtte brev fra en anonym norsk politiker var publisert. Brevene er ganske nylige, og kan fortelle oss om hva som skal skje framover mot 2012: I 2009 skal Frp komme i regjering, og Siv Jensen bli statsminister (dette er visstnok avgjort på forhånd, forteller den «anonyme norske politikeren», alle norske valg er nemlig bare juks).

Etter at Frp har kommet i regjering går det omtrent som SV har sagt hele veien: tre år senere går verden rett til helvete. Annetsteds på samme nettside finner jeg forklaringen: En mystisk mørk sol vil gjøre det ulevelig på jordoverflaten; og er den egentlige grunnen til global oppvarming.

Men vår venn politikeren kan fortelle at eliten har en utvei: Rundt to millioner nordmenn skal huses i hemmelige militære undergrunnsanlegg (resten skal opplagt nok lide en grusom skjebne). Du kjenner kanskje igjen alternativ 2 ovenfor? Teorien kompletteres med en øyevitneberetning, fra den samme politikeren, om en militærleir komplett med mystiske symboler og et rart alfabet.

Du tror kanskje denne fortellingen i seg selv er en slags aprilsnarr, noen dager for tidlig ute - en skrøne om konspiranoia som jeg har funnet på? Kast gjerne bort noen minutter på nettsiden selv. Håper du som meg at Dan Brown skal skrive en roman om dette? Sukk. Det ville være nesten like bra som den gangen X-Files var i Norge.

Det aller beste er imidlertid en referanse jeg også kom over på de samme nettsidene. Der står det:

Forskere som har gått gjennom påstandene i det beryktede TV-programmet Alternative 3 har konkludert med at programmet var juks. [...] Men det ser ut til at programmet kan ha vært tilfeldig desinformasjon heller juks per se. Noen av begivenhetene det fortelles om i programmet har markerte likhetstrekk med scenarioet som legges frem her.

Falsk, men riktig, altså. Aprilsspøken som ble forsinket har faktisk enda ikke gått ut på dato.

Noen historier er rett og slett litt for gode til å passe andre steder enn i thrillerromaner. Og det gjelder ikke bare 1. april. Det gjelder hele året rundt.