Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Line og Kathrine inngår Humanistisk partnerskap i mai.

Endelig får HEF vie homofile

#Stor glede i Human-Etisk Forbund over at 2007 blir året da forbundet kan tilby partnerskapsinngåelse for homofile. Line Nilsen og Kathrine Løken plan...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 02.01.2007 kl 15:24

Stor glede i Human-Etisk Forbund over at 2007 blir året da forbundet kan tilby partnerskapsinngåelse for homofile. Line Nilsen og Kathrine Løken planlegger partnerskapsregistrering i regi av forbundet i mai.

Tekst og foto: Kirsti Bergh
Publisert: 02.01.2007

- Dette har vi ventet på, og vi håper at alt er klart til vi skal inngå partnerskap i slutten av mai, stråler Line Nilsen (30) og Kathrine Løken (32).

De to planlegger partnerskaps-inngåelse tre dager til ende den siste helga i mai, og uansett hva som skjer, kommer de til å ha en Humanistisk partnerskapsseremoni.

- Det er veldig flott om vi kan få alt hos HEF, men det er uansett HEF-seremonien som for oss vil være vielsen, sier Kathrine.

De vil inngå Humanistisk partner-skap fordi de ønsker å ha en sterkere ramme omkring inngåelse.

- Vi ønsker oss en mer romantisk ramme enn det seremonien på tinghuset gir rom for, og samtidig er Humanistisk partnerskap i tråd med de verdiene vi har, forteller de to, som brukte dette som anledning til endelig å få meldt seg ut av statskirka.

Den store dagen skal foregå utendørs i Kongelunden på Oscarsborg med 90 gjester tilstede.

- Vi har lyst til å ha med noen av de tradisjonelle elementene, samtidig som vi gjør det på vår måte. Det skal både være høytidelig og personlig, sier Kathrine.

- Litt humor, så seriøst, og deretter masse moro etterpå, smiler Line.

Fra nyttår trådte endringer i forskriftene til partnerskapsloven i kraft, og de gir Human-Etisk Forbund rett til å registrere homofilt partnerskap.

- Dette betyr mye for livssynsfriheten i Norge. Mennesker som ønsker å leve i et forpliktende forhold har nå større valgmuligheter, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Hun legger til at HEF fortsatt vil arbeide for at myndighetene vil innføre en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Også seremonisjef Yngvild Kvaale, som har arbeidet for dette siden søknaden ble levert første gang, er strålende glad.

- At vi nå endelig kan tilby både vigsel og partnerskap er et uttrykk for at menneskerettighetenes krav til likestilling står sterkt i Human-Etisk Forbunds tenkning og virksomhet. Vi ønsker av livssynsmessig overbevisning ikke å forskjellsbehandle noen i vår medlemsmasse, sier Kvaale.

Vigselsrett siden 2004
Det er snart ti år siden Human-Etisk Forbund første gang leverte sin søknad om å få retten til å foreta heterofile vigsler og registrere homofile partnerskap. Ved hvert regjeringsskifte siden har HEF vært i dialog med ansvarlig statsråd.

I 2004 fikk HEF vigselsrett på lik linje med trossamfunn i 2004, men det var et skår i gleden den gang at forbundet ikke også fikk registrere partnerskap. Den delen av søknaden som gjaldt registrering av partnerskap ble ikke en gang behandlet av departementet.

Da saken ble behandlet i Odelstinget gjorde daværende barne- og familie-minister, Laila Dåvøy, det klart at det ikke kom på tale å gjøre endringer i partnerskapsloven.

- Poenget i denne saken, som gjelder ekteskapsloven, er å likestille livssynssamfunn med registrerte trossamfunn, presiserte Dåvøy og understreket at trossamfunnene ikke hadde denne retten, og påpekte at det bare var Human-Etisk Forbund som har søkt om dette.

- Det er kanskje litt lite å gå til en stor lovendring på bakgrunn av én organisasjons ønske.

Men nå har det altså vist seg at det ikke har vært nødvendig med noen stor lovendring for at dette skulle bli mulig, men snarere en mindre forskriftsendring.

Human-Etisk Forbund har hele tiden tilbudt en partnerskapsseremoni, enten etter eller i forbindelse med den formelle inngåelsen hos offentlige myndigheter, men nå vil parene få "full pakke" hos forbundet.

116 humanistiske vigslere har gjennomgått kursing og godkjenning og har allerede gjennomført over 1000 vigsler siden vigselsretten ble tatt i bruk 31. desember 2004.

- Vi har hele tiden vært forberedt på å registrere partnerskap. For oss var likestillingen mellom de to inngåelsene så viktig at vi vurderte å vente med å ta i bruk vigselsretten til vi også fikk rett til å forestå partnerskapsinngåelser, forteller seremonisjef Yngvild Kvaale.

- Nå er partnerskapsinngåelse det høyeste homofile par kan oppnå, og HEF er det eneste tros- eller livssynssamfunnet som kan likestille homofile og heterofile par så langt det går i forhold til lovverket i dag. Og at vi kan det er vi veldig glade for, sier hun.

Nå skal Human-Etisk Forbunds hovedstyre behandle og godkjenne formularet som skal brukes i partnerskapsinngåelsene, og deretter må departementet ta stilling til det.

Kvaale forteller at forbundet legger opp til at formularet skal være så likt det formularet som allerede brukes i Humanistisk vigsel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...