Kontakt
Kristian A. Bjørkelo lanserer boka si om ekstremisme på Litteraturhuset i Oslo i morgen kveld. Foto: Arnfinn Pettersen
– Pass deg for selvsikkerheten, advarer forfatter Kristian A. Bjørkelo.
Even Gran
Publisert: 27.01.2016 kl 14:31
Sist oppdatert: 27.01.2016 kl 14:50
– Kilden til ekstremisme er en klippefast overbevisning om at man står på det godes side, og at alle andre er onde, sier Kristian A. Bjørkelo.
I morgen lanserer han boka Ekstremisme på Litteraturhuset i Oslo. Boka er utgitt av Humanist Forlag.
Bjørkelo sier at hensikten har vært å fortelle om et komplisert tema på en lettfattelig måte.
– Mange av de andre bøkene som har kommet om ekstremisme er litt tunge, og tar det for gitt at leseren kan masse fra før. Det gjør ikke denne boka. Målgruppa er nybegynnere og ungdom. Det er en innføringsbok. Jeg har lagt stor vekt på at den skal være lettlest og lettforståelig. Folk som vet masse om temaet har lest dette før. Boka er ikke myntet på dem, sier han.
Bjørkelo er fornøyd med at han har klart å holde den røde tråden, og at han har greid å legge bort sin egen skråsikkerhet.
– Man må alltid dyrke tvilen og kritikken av det man selv står for. Spesielt på nettet er det lett at det danner seg bobler der man bare bekrefter hverandres verdensbilder. Å kjempe mot dette er antiekstremisme i praksis, sier han.
Bjørkelo har tidligere vært mest profilert som ekspert på internettekstremisme. Når er dette bare et kapittel i boka. Det er imidlertid ikke slik at han startet med nettekstremismen, og nå har utvidet horisonten.
– Nei, det er omvendt. Jeg har nok hele tiden vært mest opptatt av det overordnede - ekstremisme som fenomen. Denne boka er et forsøk på å gi et lettfattelig og samlet bilde av fenomenet som sådan, og hvordan det arter seg på ulike arenaer, forteller han.
Boka tar for seg ekstremisme både på høyre og venstresida i politikken, samt religiøs ekstremisme. Du kan også lese om psykologiske prosesser som kan føre til at folk ender opp som ekstremister.
Bjørkelo viser videre til eksperimenter som har vist at folk er istand til å utføre de grusomste hvis forholdene legges til rette, og at folk faktisk også har gjort de grusomste ting, for eksempel under Holocaust eller under nedslaktingen i Srebrenica.
Han forteller hvordan internett legger til rette for ekkokamre der ekstremismen kan gro, eller der ensomme ulver som massemorderen Breivik kan finne næring til hatet sitt. Men han skriver også om hvordan nettet gjør det lettere å kjempe mot ekstremisme.
Men hva er egentlig ekstremisme? Her er det jo i sannhet en viss uenighet om definisjonene.
Bjørkelo slutter seg til den vanlige definisjonen om man i de aller fleste tilfeller er ekstremist hvis man er villig til å bruke vold for å fremme en politisk sak, mens tankesett som forutsetter bruk av vold klassifiseres som ekstremistiske.
– Flere av tankesettene vi omtaler som ekstreme, er ekstreme fordi de enten direkte eller indirekte krever at menneskeliv går tapt eller at folkegrupper blir undertrykte, skriver han.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.