Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Didrik Søderlind snakket om høyreekstremismens mange ansikter.
 Foto: Even Gran

Didrik Søderlind snakket om høyreekstremismens mange ansikter. Foto: Even Gran

HUs sommerleir 2011:

Ekstra viktig å treffes nå etter terroren

Sola skinner og humanistungdommen koser seg på HUs sommerleir i Numedal. Men terrorbombingen i Oslo og massakren på Utøya den 22. juli setter naturlig nok sitt preg på arrangementet.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2011 kl 15:49

- Jeg tror kanskje folk er ekstra glade for å treffes akkurat nå, etter det forferdelige som skjedde den 22. juli. Det blir ekstra viktig å komme sammen og ha en bra leir når man har i bakhodet hva som skjedde, sier Oda Aase Johnsen.

Hun deler leirsjefansvaret for HUs sommerleir 2011 med Bjørn Torjus Hanssen. Leiren startet på fredag, og avsluttes førstkommende torsdag. Det hele går for seg på Numedal folkehøgskole i Rollag kommune

Den første kvelden samlet alle leirdeltagerne seg til en felles minnestund for de drepte i regjeringskvartalet og på Utøya. De sang Til Ungdommen og tente små telys som til sammen dannet et stort hjerte.

Såvidt Humanistisk Ungdom (HU) kjenner til var ingen av de omkomne medlemmer i organisasjonen, men mange HU-ere er selvsagt direkte berørt av tragedien ved at de har mistet venner og bekjente.

Høyreekstreme kommer i mange former

Terrorhandlingene dannet også et viktig bakteppe for Didrik Søderlinds foredrag om høyreekstremisme mandag. Han fortalte om en ideologi som er så mangfoldig at det kan være vanskelig å få øye på fellestrekkene. Men, likevel, de finnes.

Det alle høyreekstreme har til felles, er en tro på at samfunnet er forgiftet og urent på ett eller annet vis, og at det er nødvendig å gå gjennom en renselse og oppryddig for å gjenopprette orden og renhet, fortalte Søderlind. Han er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

- Høyreekstreme bevegelser er også anti-vestlige og anti-moderne. De ønsker seg tilbake til et tradisjonelt, gjerne teoretisk konstruert, samfunn som ikke er styrt og forgiftet av eliter, og da spesielt jødene. Høyreekstreme er også antidemokratiske, ettersom det uansett er jødene som styrer. Derfor ønsker de seg heller en sterk mann som kan rydde opp, fortalte han.

For mange høyreekstreme har muslimene kommet inn som en populær skyteskive i det siste, fikk vi også høre.

- Den sterkeste trenden nå er å legge skylda på muslimene. Her brukes alle de klassiske antijødiske beskyldningene, men mot muslimer isteden, fortalte Søderlind.

Han la til at mange høyreekstreme i det siste har kvittet seg med mange av de tradisjonelle kjennetegnene, dvs. klesdrakt, snauklipte hoder og slikt, for å prøve å vinne oppslutning gjennom å framstå som vanlige folk.

De har innsett at man aldri kan vinne mye sympati hvis man går rundt med hakekors gjør nazihilsen. Mange av dem har lært seg å bli litt mer strategiske både i utseende og språkbruk, noe som selvsagt gjør dem vanskeligere å avsløre, sa Søderlind.

Behov for samhold

Etter Søderlinds foredrag var det klart for Kaja Melsom. Også hun livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

Melsom startet med å utfordre ungdommen på hvorfor de hadde møtt opp, og poengterte at når man bygger et sterkt samhold internt i en gruppe, så risikerer man også å utvikle negative og forvridde holdninger overfor mennesker utenfor gruppa.

- Her tenker alle likt. Hadde det ikke vært bedre å møte noen som tenker litt annerledes enn deg selv? provoserte hun.

- Vi må finne jo ut hva vi selv mener også, før vi kan møte folk som tenker annerledes. Dessuten er vi så mye sammen med mange religiøse folk ellers. Vi har behov for å bygge et fellesskap, var blant svarene hun fikk.

Melsom dro deretter igang et gruppearbeid om humanisme, sekularisme, ateisme og religion. Hun ville vite hva ungdommene la i disse begrepene, og hvordan de burde avgrenses mot hverandre. Diskusjonen avslørte at ungdommene la ganske mye forskjellig i begrepene.

Internasjonal sommerleir

Hele 15 ulike nasjonaliteter pluss Norge er representert på sommerleiren. 23 deltagere er fra andre land enn Norge, 18 av dem fra land utenfor Europa. Så internasjonal har HUs sommerleir aldri vært før, og det skyldes naturlig nok den internasjonale humanistkongressen som holdes i Oslo førstkommende helg.

- Vi synes det er veldig spennende å komme hit, og er svært fornøyd med sommerleiren så langt, sa Priya Tayde fra India og Gulalai Ismail fra Pakistan til Fritanke.no i en av pausene. Sistnevnte kjemper for kvinnerettigheter, fred og sekulært demokrati i Pakistan. Les intervju her.

Fornøyd er også de norske deltagerne. Alvilde Fossheim (17) fra Oslo, Antonie Voster (15) fra Stavanger og Marthe Kulseth (17) Oslo er alle enige om at leiren en lærerik og at det er veldig morsomt å bli kjent med unge humanister både fra Norge og utlandet.

Les intervju med HU-leder Helene Kleppestø om sommerleiren.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.