Kontakt
Eva Brekke Voss i Bragernes menighet vil redde barn fra en utrygg verden. Det gjør hun ved å invitere til kirkeskole i SFO-tida. Faksimile fra Drammens tidende.
Dnk får 200 millioner årlig til trosopplæring. To menigheter i Drammen arrangerer nå "kirkeskole" i SFO-tida. De dekker seg bak at det ikke brukes trosopplæringsmidler.
Even Gran
Publisert: 18.10.2010 kl 11:36
Sist oppdatert: 18.10.2010 kl 11:51
Da trosopplæringsreformen til Den norske kirke (Dnk) ble vedtatt, var det en klar forutsetning at trosopplæringen skulle skje utenfor skoletiden - på fritida.
"Flertallet vil presisere at (...) trosopplæring ikke skal gjennomføres i skolefritidsordningens lokaler i SFOs åpningstid," heter det i forarbeidene til stortingsvedtaket om trosopplæringsreformen.
Til tross for dette inviterer Konnerud og Bragernes menigheter i Drammen barn til "kirkeskole" i tida til skolefritidsordningen (SFO). Tilbudet er frivillig og foregår i skolens lokaler.
Prost i Drammen, Øystein Magelssen, er glad kirken kan drive trosopplæring på den måten de gjør i de to Drammens-menighetene.
- Dette er eksempler på arbeid som både kirken og frivillige organisasjoner er frie til å drive innenfor rammen av skolefritidsordningen, etter avtale med den enkelte rektor, sier Magelssen til Vårt Land.
Leder av kirkeavdelingen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Tom Rafoss, konkluderer med at praksisen er grei så lenge det ikke brukes statlige trosopplæringsmidler.
- Kirken blir finansiert av både statlige, kommunale og innsamlede midler. Vi kan ikke uttale oss om aktivitet basert på midler som ikke er bevilget av staten, sier Rafoss til Drammens Tidende.
Drammensavisa har også bragt på det rene at Bragernes og Konnerud menigheter ikke har fått bevilget statlige trosopplæringsmidler til kirkeskolen.
SVs tidligere stortingsrepresentant, Rolv Reikvam, reagerer på saken. Han var med og vedtok trosopplæringsreformen i 2003.
- Denne kirkeskolen strider med stortingsvedtaket fra 2003 som slår fast at kirkens trosopplæring ikke kan skje på skolen mens skolefritidsordningen (SFO) holder åpent. Å skille mellom hvor pengene kommer fra blir kunstig. Her bør en følge opp det Stortinget sa den gangen. Kirken bør også innse at det vil være klokt å bruke andre lokaler, sier Reikvam til Drammens Tidende.
Han får støtte av Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen. Pressesjefen viser til menneskerettighetsdommen mot KRL-faget i 2007.
- I dommen står det at aktiviteter som er egnet til å påvirke til annen tro ikke bør forekomme i religionsundervisningen i offentlige fellesskoler. Det er liten tvil om at dette prinsippet også gjelder SFO, sier Brun-Pedersen til Drammens Tidende.
Brun-Pedersen reagerer også på ordbruken i invitasjonsbrevet som Bragernes menighet har sendt ut. Menigheten skriver at en "kjærlig Gud er trygghetsskapende", og viktig for utvikling av psykisk helse i en "utrygg verden".
- Det får være måte på desperasjon når Den norsk kirke må argumentere med psykisk velvære for å nå barnesjeler, sier Brun-Pedersen til Vårt Land.
Prost i Drammen, Øystein Magelssen, innrømmer at setningen er klønete formulert, men at han likevel kan gå god for opplegget menigheten tilbyr.
- Kirken er i sin fulle rett til å drive kirkeskoler på kommunale skoler i SFO-tiden, sier han til Vårt Land.
Eva Brekke Voss, menighetspedagog i Bragernes menighet, har skrevet brevet. Hun sier at det antakelig var litt dumt å skrive den setningen i innbydelsen, men forklarer hva hun mente:
- Med utrygge tider mener jeg at barn får brakt nyheter om krig rett inn i egen stue, og nettopp hørte vi om en far som drepte hele familien sin. Slike ting kan skape utrygghet, sier hun til Drammens tidende.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.