Kontakt
Psykolog Will Gervais er ikke i slekt med den britiske ateisten, skuespilleren og komikeren Ricky Gervais, hvis det var noen som lurte på det. Foto: Even Gran
Hvem oppfører seg mest umoralsk? Voldtektsforbryteren, den homofile, feministen eller ateisten? Hva tror du folk svarte?
Even Gran
Publisert: 19.05.2015 kl 07:56
Sist oppdatert: 19.05.2015 kl 18:21
Will Gervais er psykolog ved Universitetet i British Colombia, Canada. Har forsker på hvor stor tillit ulike grupper har i befolkningen. På landskonferansen til American Humanist Association den 6.-10. mai fortalte han om funnene sine.
Gervais konfronterte et representativt utvalg med en del hypotetiske personer med kritikkverdig moral. Ett av scenarioene var en person som bulker en annens bil, og som later som om han legger igjen en beskjed, men som bare legger igjen en tom lapp. Så spurte de om folk trodde det var mest sannsynlig at en slik person var kristen, muslim, voldtektsmann eller ateist.
Ateisme scoret konsekvent lavest på tillitbarometeret, med voldtektsmannen litt over. Svært få trodde den kristne eller muslimen ville oppføre seg på en slik måte. Til og med de som identifiserte seg som ikke-troende, fulgte det samme mønsteret.
Gervais fortalte om tilsvarende forsøk i 12 land fra alle verdensdeler. Finland, det eneste skandinaviske landet i undersøkelsen, var det eneste landet som ikke hadde høyere fordommer mot ateister enn mot andre grupper.
For å få fordommene tydelig fram, valgte Gervais &co å presentere respondentene for en logisk felle. De spurte om de trodde det var mest sannsynlig at den umoralske personen var enten «lærer», eller «lærer og ateist». Det er det første alternativet, «lærer», som logisk sett må velges her, ettersom det vil være riktig selv om også det siste alternativet stemmer. Poenget var å se om fordommene fikk folk til å svare "lærer og ateist" likevel, selv om det logisk sett var mindre sannsynlig.
Du finner undersøkelsen her.
Will Gervais fortalte også om et forsøk gjort av den tyske produsenten av Atheist shoes. De sendte identiske esker med sko fra Tyskland til ulike steder i USA. Halvparten av eskene var merket med navnet Atheist shoes, mens den andre halvparten ikke var merket på den måten.
Pakkene som var merket forsvant i langt høyere grad, og kom mye senere fram. Atheist shoes har gjort tilsvarende forsøk i Europa også, men ikke merket noen slik forskjell. De konkluderte med at det er fordommer mot ateisme blant ansatte i postvesenet i USA som må være årsaken.
Gervais og forskerteamet mener også de har funnet noe av årsaken til at folk har et slikt negativt syn på ateisme. Det er en rotfestet ide om at du kan «gjøre hva du vil» hvis du ikke tror at noen følger med deg. Hvis du ikke risikerer straff hvis du gjør noe galt, så vil du handle mer umoralsk, mener folk.
Dette er ikke en urimelig antakelse, slo Gervais fast. Han har funnet at det å minne folk på at «Gud passer på deg» førte til mer moralsk oppførsel. Men folk trenger ikke blir minnet på Gud. Det holder å minne folk på at politiet og andre øvrighetspersoner følger med. Påminnelser om disse mer dennesidige moralvokterne hadde samme effekt, fant forskerne ut.
I en undersøkelse testet de dette. Det viste seg at hvis folk ble vist bilder av politi eller dommere, så økte tilliten til ateister, mens det ikke hadde noen effekt på tilliten til andre grupper, som jøder eller muslimer. Det tyder på at folk mener autoritetsfigurer er nødvendig for å få mennesker til å oppføre seg moralsk, og at mistilliten mot ateister først og fremst skyldes fraværet av en moralsk guddommelig autoritet. Det er dette som skremmer folk.
Gervais’ funn føyer seg inn i en rekke undersøkelser som avslører fordommer mot ateister i USA.
Ifølge en studie fra Pew Research Center i 2014 kom ateister på nest sisteplass når det gjelder tillit, ett prosentpoeng foran muslimer. Jøder nyter mest tillit, mens katolikker og evangeliske kristne følger rett etter.
I en undersøkelse fra Gallup i 2012 kom ateisme ut som det mest upopulære trekket ved en presidentkandidat. Funnet ble bekreftet i 2014 av Pew Research Center. Ateisme viste seg i begge disse undersøkelsene å være det kjennetegnet ved en presidentkandidat som i størst grad ville få folk til å unnlate å stemme på vedkommende.
I den siste Pew-undersøkelsen anså folk at marihuana-røyking og utroskap er langt mindre problematisk enn ateisme. Begge undersøkelsene bekreftet også at homofili anses som mindre problematisk enn ateisme.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Tid for motvekst?