Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF-leder Tom Hedalen vil ikke unnskylde seg som privatperson overfor MDG-politiker Shoaib Sultan. På vegne av HEF kan han imidlertid vurdere en beklagelse.

HEF-leder Tom Hedalen vil ikke unnskylde seg som privatperson overfor MDG-politiker Shoaib Sultan. På vegne av HEF kan han imidlertid vurdere en beklagelse.

– Dette er min private mening

HEF-leder Tom Hedalen brukte en syv år gammel uttalelse om homofili fra Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, til å advare mot å stemme partiet.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2015 kl 12:52

Mandag ettermiddag delte styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund (HEF) et innlegg på sin private Facebook-profil. Innlegget er satt til offentlig visning.

Teksten var «Enda en grunn til IKKE å stemme på De Grønne» over en lenke til en syv år gammel Fritanke.no sak der daværende generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN) nå ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo, , Shoiab Sultan, uttalte at homofili er synd, men dødsstraff er feil.

Lest som HEF-leder

Først tre timer senere oppdaterte Hedalen innlegget med en såkalt leserveiledning for sine over 800 venner der han understreket at innlegget var delt som privatperson. Innen den tid var tråden med kritiske kommentarer blitt lang. Flere ytret blant annet at de vurderer sitt HEF-medlemskap, i tillegg til at det ble behørig påpekt at saken er åtte år gammel.

– Var du oppmerksom på at noen ville tolke utspillet som en mening fra HEF-leder Hedalen?

– Nei.

– Hvor lang tid tok det før du skjønte at folk gjorde den koblingen?

– Det gikk vel relativt fort. Jeg så på reaksjonene at selv om jeg hadde vært tydelig på at dette er min mening så bruker folk det litt ufine trikset å koble dette opp mot min rolle som leder av Human-Etisk Forbund.

– Hvordan gjorde du det tydelig at dette er din private mening?

– Det står øverst i innlegget at dette er min private mening.

– Men det gjorde det ikke de første tre timene det lå ute?

– Ja. Men jeg har også skrevet at det er min private mening. Jeg fulgte det opp da jeg skjønte at dette var noe jeg måtte korrigere.

Kan beklage som leder

Hedalen sukker at han ser at folk fortsatt klistrer innlegget til hans verv i Human-Etisk Forbund. Men at han ikke har tatt seg tid i en hektisk arbeidsdag til å gå inn i kommentarfeltet i dag igjen. Vanligvis pleier han imidlertid å lese gjennom kommentarer.

– Det er kanskje uheldig at jeg som privatperson gjør dette. Men dette er et fagfelt som opptar meg personlig, og det er en viktig grunn til at jeg engasjerte meg i HEF. En person som stiller som kandidat til ordførervervet i Oslo må tåle et kritisk lys på sine ytringer, og tidligere ytringer, selv om man skifter rolle.

– Det at en ordførerkandidat i Oslo sier noe slikt, synes jeg er helt horribelt. Og det sier jeg som privatperson.

– Du sier det heller ikke som venstrepolitiker i Buskerud?

– Nei. Idet de kan koble innlegget til HEF kan de også dra inn mye annet.

– Hvis dette skulle lage noen problemer for HEF så vil jeg selvfølgelig beklage på vegne av forbundet. Men jeg kommer ikke til å beklage utspillet som privatperson. Det kommer jeg ikke til å gjøre.

Han kan forsikre dem som skriver i kommentarfeltet at han bør trekke seg som leder, at det ikke vil skje. Han vil heller ikke endre praksis i sin Facebook-bruk.

Vil ikke kommentere innholdet

Shoaib Sultan vil foreløpig ikke kommentere innholdet i artikkelen Hedalen har delt. Han vil svare på dette på sin egen side i løpet av en ukes tid. Den aktuelle Facebook-tråden, hvor han også deltok, vil han derimot si mer om.

– Jeg er en offentlig person og må regne med at slikt skjer. Det er helt fair. Det som ikke er greit er forsøket på å tillegge meninger som en ikke nødvendigvis har sagt eller ment, som så vrangtolkes.

Sultan synes heller ikke det er uproblematisk at statusen er endret for å understreke at det er privatpersonen Hedalen som snakker.

– Jeg har ikke sagt eller skrevet noe om denne saken i noen sammenheng med MDG. Det at dette trekkes opp til meg som politiker mens han selv går til angrep på MDG og sier at det kun har sammenheng med ham som privatpersonen viser at det er ulik lov for Tor og Loke her.

– Han vil ha mulighet til å gå til angrep på meg uten at hans verv skal trekkes inn. Mens det jeg har sagt i en annen sammenheng for lenge siden er noe jeg skal stå inne for i dag. Han vil ha en regel for seg og en annen for andre.

Vil sette sluttstrek

Han setter pris på støtten han mottok i kommentarfeltet. Særlig det at den kommer fra folk han har jobbet med, og både politiske meningsfeller og motstandere.

– For meg er det viktig at en har en ryddig avklaring til spørsmål som kan skape utfordringer i møte med politikere en potensielt også kan samarbeide med. Det kan være frustrerende når ting en har svart på før kommer tilbake. Men det betyr at jeg må komme med en avklaring for å få satt en sluttstrek på dette. Og den kommer.

Urettferdig å trekke frem gammel sak

En av dem som reagerte tydelig i kommentarfeltet er Lena Solli Sal. Hun er både HEF-medlem, aktiv i MDG og venn av Sultan.

– Jeg ble relativt provosert. Jeg kjenner Shoaib ganske godt og vet at hans holdninger til homofile ikke er problematiske på noe vis. Han har heller ikke gjort eller sagt noe i årene etter at han var generalsekretær i IRN som tyder på at han har holdninger som vil prege hans verv i De Grønne på en negativ måte.

– Det blir ganske urettferdig å trekke uttalelsen frem slik. Den gang snakket han på vegne av alle menighetene som er en del av IRN. Han var nødt til å uttale seg på en måte som var teologisk korrekt og representativt gjennom det vervet.

Burde vært tydelig fra begynnelsen

Sal har forståelse for at Hedalen har et ønske om å kunne ytre seg helt fritt på Facebook. Samtidig påpeker hun at hun selv har verv som gjør at hun tenker seg om før hun deler personlige meninger.

– Utfordringen for Tom er at alle dem som ikke kjenner ham personlig ser på ham som lederen i Human-Etisk Forbund. Da må han ha det i bakhodet. Han burde med en gang ha gjort oppmerksom på at han ikke uttalte seg som leder. Han er høvdingen vår, og det må han tenke på.

Hun mener videre at det hele hadde vært mindre problematisk om Hedalen heller hadde stilt spørsmål ved Sultans holdninger, noe Sultan også kommenterte i tråden. Hun ønsker seg derfor at han kan komme med en oppklaring og en unnskyldning på formen på innlegget.

Ville reagert uansett

Selv vil hun ikke revurdere medlemskap eller oppfordre noen til å stemme annerledes ved det forestående ledervalget i Human-Etisk Forbund på grunn av en slik enkeltsak.

– Ville du ha reagert annerledes om du ikke selv også var medlem av MDG?

– Jeg ville nok ha reagert uansett. Jeg har kjent Shoaib i mange år gjennom forskjellige antirasismearrangementer. Jeg vet at han ikke vil motarbeide homofiles rettigheter og at han er for likebehandling. Det synes jeg han utviser i det meste han ytrer.

Ikke rart det kobles

Medieviter og forfatter av boka «En kort bok om sosiale medier», Ida Aalen, er ikke så glad i å mene noe om hva folk skal eller ikke skal si i sosiale medier. Etter hennes syn gir det et veldig snevert rom for meningsutveksling. Hvordan folk oppfatter en ytring er derimot noe annet.

– Man kan ikke la seg overraske over at folk vil tro at det som sies kan knyttes til den offentlige rollen. Det at folk gjør den koblingen det er ikke rart. Samtidig må alle kunne si hva de vil for at retten til meningsytringer ikke skal begrenses til det din organisasjon eller arbeidsgiver mener.

Hun viser videre til at det i sosiologiske og antropologiske studier er helt vanlig å snakke om de mange ulike rollene en har i løpet av en vanlig hverdag. Utfordringen i sosiale medier handler om at det er vanskeligere å bedømme konteksten.

– Din egen kontekst kan være noe annet enn hva andre leser uttalelser som. Da får vi det som kalles kontekstkollaps. Det sørgelige funnet i forskningen er at folk ofte ender med å håndtere gjennom ikke å si noen ting, for da kan de i hvert fall ikke si noe feil.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.