Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sognepresten i Nøtterøy synes ikke det er riktig at prester fra Den norske kirke skal ha i fast oppdrag å gå med dødsbudskap til alle. (illustrasjonsfoto)
 Foto: Shutterstock

Sognepresten i Nøtterøy synes ikke det er riktig at prester fra Den norske kirke skal ha i fast oppdrag å gå med dødsbudskap til alle. (illustrasjonsfoto) Foto: Shutterstock

Det er prester som går med dødsbudskap i Norge. Nå begynner noen av dem å protestere

– Flere og flere i vårt samfunn er ikke medlemmer i kirken. Derfor er det ikke naturlig at det kommer prester på døra, sier sogneprest til Vårt Land.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2017 kl 11:18

Det er fortsatt slik i Norge, at det er prester fra Den norske kirke som går med dødsbudskap uansett hva slags tro eller livssyn de som skal få den tragiske beskjeden har.

Nå begynner prestene selv å protestere mot denne praksisen. I går gikk sokneprest på Nøtterøy, Inger Bækken, ut i Vårt Land og rapporterte om mange vonde opplevelser som hun ikke har fått bearbeidet.

Prest: – Problematisk å trenge seg på folk med annen tro

Bækken mener at folk som ikke mer medlem av Den norske kirke må slippe å få en slik beskjed fra en prest. Hun mener det ikke er riktig i en tid hvor stat og kirke er adskilt.

– Vi kan komme på døren til hvem som helst. Vi aner ikke om de er medlemmer, om de kanskje tilhører en annen tro, eller om de ikke tror på noe. Så plutselig skal vi inn i stua til folk i deres mørkeste øyeblikk. Det synes jeg er problematisk, sier hun til NRK.

Hun synes det er unaturlig at prester skal gjøre en tjeneste på vegne av en statlig etat.

– Det er egentlig politiets jobb, som de delegerer til oss, sier hun.

Leder i Presteforeningen. Martin Enstad, forteller at enkelte prester havner i truende situasjoner når de går med dødsbudskap. Enkelte har også blitt slått, rapporterer han.

Mile: – Dødsbudskap bør være politiets oppgave

Human-Etisk Forbund er uenig i at prester skal ha i oppgave å gå med dødsbudskap på vegne av det offentlige Norge.

– Folk som ikke er religiøse, eller tilhører en annen tro, kan oppleve det som et overgrep eller en utilbørlig handling at en prest kommer med dødsbudskap, sier generalsekretær Kristin Mile til Vårt Land.

Hun mener det bør være politiets oppgave.

– De er offentlige tjenestemenn som handler på vegne av myndighetene. Den kompetansen som trengs for å gå med dødsbudskap kan de enkelt skaffe seg, sier Mile.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.