Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det tyrkiske flagget.

Det tyrkiske flagget.

Demonstrasjon for sekulært Tyrkia

Omlag 12 000 fra mer enn 100 pro-sekulære grupperinger demonstrerte lørdag til forsvar for den sekulære tyrkiske staten. "Tyrkia er sekulært og skal f...

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2006 kl 14:04

Omlag 12 000 fra mer enn 100 pro-sekulære grupperinger demonstrerte lørdag til forsvar for den sekulære tyrkiske staten. "Tyrkia er sekulært og skal forbli sekulært," var slagordet som ble ropt under demonstrasjonen i Ankara.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 06.11.2006

ABC News melder at tyrkiske nasjonalister og sekulære deltok i lørdagens demonstrasjon, som i tillegg slagord for en fortsatt sekulær stat og mot islamistisk innflytelse også hadde slagord mot flere av EUs krav til Tyrkia for å la landet søke EU-medlemskap.

Det er det regjerende AKP-partiet, med islamistiske røtter, som forårsaker bekymringer blant sekulære personer og organisasjoner. Selv om partiet påstår at det ikke har noen islamistisk agenda i regjering har statsminister Recep Tayyip Erdogan gjentatte ganger kommet med uttalelser og tatt til orde for ordninger som minner mistenkelig om en slik agenda. Forsøk på kriminalisering av utroskap og innføring av forbud mot alkohol er blant eksemplene.

Tyrkia har vært sekulært siden det ottomanske rikes fall, da nasjonalistlederen Mustafa Kemal Pasha - Atatürk, tyrkernes far - reorganiserte Tyrkia til en republikk med sekulær grunnlov.

Men størstedelen av befolkningen har muslimsk bakgrunn, og det tidligere islamistiske partiet AKP (Lov og utviklingspartiet) gikk av med seieren ved valget i 2002. Mange sekulære har fryktet følgene av den seieren, og under lørdagens demonstrasjon advarte Senal Sarihan, president for Forbundet av republikanske kvinner, mot utviklingen.

- Forbedringene republikken har stått for blir valset ned en etter en. I dag er dagen for å stå opp for republikken, sa hun ifølge ABC News.

Lørdagens demonstrasjon inneholdt også slagord mot EU-krav om flere rettigheter for kurdere og andre religiøse og etniske minoriteter.