Kontakt
Kirken er ivrig på å invitere skoler og barnehager nå før jul. Men der skolene har klare retningslinjer å forholde seg til, kan barnehagene i større grad gjøre som de vil.
Skolene har detaljerte retningslinjer, med det har ikke barnehagene. Det betyr gudstjenester uten at foreldrene varsles og mangel på likeverdige alternativer.
Even Gran
Publisert: 02.12.2009 kl 14:30
Sist oppdatert: 02.12.2009 kl 15:16
- Barnet mitt måtte være inne på kontoret til styreren mens de andre var i kirken. Jeg fikk tilfeldig beskjed om barnegudstjenesten samme dag som den skulle være, forteller Inger Anette Miranda, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Rogaland.
Hun har inntrykk av at barnehagene er veldig sløve med å informere om kirkebesøk. I tillegg bryr de seg lite om å arrangere likeverdige alternativ.
- Min erfaring, både personlig og som ansatt i Human-Etisk Forbund, er at barnehagene er mye dårligere på dette enn skolene. Det er mye å kritisere skolene for, men de har i hvert fall i det siste blitt mye flinkere til å informere og å arrangere likeverdige alternativ, sier hun.
Utdanningsdirektoratet har gått ut med detaljerte instruksjoner til skolene om hvordan julegudstjenester kan, og ikke kan, arrangeres.
En skolegudstjeneste skal blant annet ikke fungere som semesteravslutning, foreldrene skal varsles i god tid, og det skal arrangeres et likeverdig, ikke-diskriminerende tilbud til de som ikke ønsker å delta.
For barnehagene finnes det ingen slike nasjonale retningslinjer. Det mest detaljerte regelverket som finnes er Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.
Her heter det blant annet at oppdragelsen i barnehagen skal skje i samsvar med kristne grunnverdier og i samsvar med de etiske grunnverdier som er forankret i kristendommen (§1).
Det presiseres at disse verdiene også deles av mange andre, og at "opplæring til tro er hjemmets ansvar". Rammeplanen understreker videre at "formålsparagrafen ikke skal brukes i strid med foreldrenes ønsker".
Selv om disse formuleringene sikrer foreldrene fritaksrett, finnes det ingen instruksjoner om at foreldre må varsles ved kirkebesøk, informeres om fritaksretten, og at det må arrangeres likeverdige, ikke-diskriminerende alternativ, slik skolene har fått klar beskjed om.
Det finnes heller ingen nasjonal tilsynsmyndighet for barnehagene, på samme måte som Utdanningsdirektoratet er det for skolene. Det er kommunene som har ansvaret for tilsynet med barnehagene.
Staten har laget en veileder til kommunene om hvordan de skal utføre dette tilsynet, men i denne veilederen står det ingenting om varsling og alternativt opplegg i forbindelse med kirkebesøk.
- Jeg synes det er merkelig at staten er så sløv når det gjelder de aller minste barna. Da Norge ble dømt i Strasbourg for KRL-faget, ble jo nettopp hensynet til de minste barna i skolen trukket fram som veldig viktig. Men i barnehagen er jo barna enda mindre, poengterer Inger Anette Miranda.
Hun synes det naturlige hadde vært om staten hadde regulert kirkebesøkene til barnehagen enda strengere enn skolens, mens det i virkeligheten later til å være motsatt.
- Det hadde vært fint om vi greide å løse dette her i Norge, slik at vi slipper en ny runde i Strasbourg, sier hun.
I Kløvereng barnehage i Stavanger arrangeres det ikke noe eget alternativ for de barna som er fritatt fra den årlige julegudstjenesten, meldte NRK Rogaland i går.
Styrer av Kløvereng barnehage, Monika Dybvig, forteller til Fritanke.no at de ikke bruker å informere foreldrene spesielt om kirkebesøk, annet enn gjennom månedsplanene for hver avdeling.
- Vi skriver det i månedsplanen når vi skal i kirken. Denne månedsplanen blir hengt opp på avdelingene og lagt ut på nettsidene våre. Hvis noen av foreldrene vil ha utskrift, så får de selvsagt det, sier Dybvig.
En nærmere sjekk viser at kun én av de fem avdelingene ved Kløvereng barnehage informerte om fritaksretten til julegudstjenestene nå i desember. Ellers forteller avdelingene bare hvilken dag det er kirkebesøk.
Monica Dybvig sier at det ikke er noe problem med alternativt opplegg hvis noen vil ha fritak. Da kan nemlig disse barna bare være igjen på en av de andre avdelingene.
- Alle drar ikke i kirken samtidig, så dette er ikke noe problem. Det er dessuten svært få hos oss som ber om fritak, sier Monica Dybvig.
- Kan det være aktuelt for dere å endre praksis i retning av måten skolen gjør det på, etter all oppmerksomheten saken har fått?
- Det har jeg ikke noe lyst til å uttale meg om. Det får være opp til Stavanger kommune, sier hun.
Dybvig understreker at NRK-artikkelen om saken fra i går er litt upresis. Det er nemlig ikke slik at hele barnehagen går i kirken samtidig.
- NRK skrev at vi skal ha tre julegudstjenester. Det blir litt feil. De ulike avdelingene skal i kirken på ulike tidspunkt, men hvert barn blir ikke invitert til mer enn én gudstjeneste, sier barnehagestyreren.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.