Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tone Bergli Joner glemte å skaffe en uavhengig fagkonsulent til å gå gjennom boka. Derfor må hun nå betale tilbake en tredel av stipendet hun fikk av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Tone Bergli Joner glemte å skaffe en uavhengig fagkonsulent til å gå gjennom boka. Derfor må hun nå betale tilbake en tredel av stipendet hun fikk av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Bergli Joner må tilbakebetale 27.000 kroner for KRLE-bok

Må tilbakebetale deler av stipendet fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2018 kl 15:18

Tone Bergli Joner utga i august i fjor boka «KRLE - Et politisk hestehandlet fag». Hun fikk 81.000 kroner i støtte fra Det faglitterære fond i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) for å finansiere utgivelsen.

Styret i Det faglitterære fond har nå bestemt at Bergli Joner må tilbakebetale 27.000 kroner av støttesummen. Det var Bergli Joner som selv offentliggjorde beslutningen i et innlegg i Dagbladet den 18. januar.

Årsaken er at hun ikke har hatt en fagperson som har gjennomgått manuset før utgivelse. I et innlegg i Dagbladet før jul, den 11. desember, skriver hun at hun har betalt for en profesjonell «språkvasker», men glemte at NFF forlangte at hele manus måtte gjennomgås av en uavhengig faglig konsulent før utgivelse – et krav hun ikke har blitt utsatt for tidligere.

Hun forteller at skriftlige uttalelser fra ulike fagpersoner som har gjennomgått forskjellige deler av manuset ble lagt fram, men at NFF hevdet disse ikke var uhildet nok.

– Vi synes det er leit at Joner opplever dette som et problem, skriver NFF i et svarinnlegg den 15. desember.

– Har ikke overholdt kontrakten

Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Tore Slaatta, avviser overfor Fritanke.no at det er sviktende kvalitet som er årsaken til kravet om tilbakebetaling.

– Vi driver ikke kvalitetskontroll på bøkene. Årsaken til kravet er at det finnes noen formelle krav i kontrakten som må tilfredsstilles for at vi skal kunne gi støtte. Ett av disse kravene er at boka må ha blitt gjennomgått både faglig og språklig av uavhengige fagpersoner. Kravet er der fordi at vi skal slippe å føre kvalitetskontroll med bøkene selv. Bergli Joners bok har ikke blitt kvalitetskontrollert på denne måten, og dermed er kontrakten brutt, sier han.

Slaatta sier at de er spesielt strenge på dette kravet når det gjelder selvpubliserte bøker, eller bøker gitt ut på forlag man selv kontrollerer.

– Dette er sjelden et problem når det gjelder de store forlagene. De har gode rutiner for kvalitetskontroll. Vi er derfor ekstra nøye når det gjelder egenpubliserte bøker, som jo Bergli Joners bok er, sier han.

Han understreker imidlertid at de bruker skjønn, og ikke ønsker å gå for langt i straffereaksjonene.

– Det er derfor Bergli Joner bare har fått krav på å betale tilbake 27.000 kroner, altså en tredjedel de 81.000 kronene hun fikk tildelt, sier han.

Vurderer utmelding av NFF

Tone Bergli Joner er svært misfornøyd med beslutningen.

– Det er ikke så veldig morsomt å måtte betale tilbake når man har holdt på med dette i et halvt år. Men heldigvis har jeg blitt tilbudt å betale tilbake pengene i rater, sier hun med et lite tilsnitt av sarkasme i stemmen, og legger til at første avdrag ble betalt i dag.

Bergli Joner peker på at et titalls av hennes tidligere bøker, 72 i tallet inkludert den nye KRLE-boka, har vært bestselgere og har vært flittig utlånt på bibliotekene.

– Disse bøkene har innbrakt ganske store midler til fondet. Jeg synes dette er en smålig avgjørelse av NFF, sier hun.

Hun peker videre på at boka «KRLE - Et politisk hestehandlet fag» har blitt anmeldt to steder og fått god kritikk.

– Jeg synes ikke fondet utviser et godt «skjønn» og vurderer derfor utmelding av NFF, slår hun fast.

– Har NFF på noe tidspunkt sagt at du må betale tilbake fordi boka er for dårlig?

– Nei, ikke direkte, men det ligger jo i kortene at de mener det. Men det er mange som har lest deler av manuset og gått god for kvaliteten, sier hun.