Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tone Bergli Joner har gitt ut bok om KRLE-faget, sekulære muslimer og hijab.

Tone Bergli Joner har gitt ut bok om KRLE-faget, sekulære muslimer og hijab.

Vil at religionens makt over barna skal bli flombelyst

Tone Bergli Joner med ny bok om KRLE-faget og en del andre ting også.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2017 kl 14:13

Tone Bergli Joner er en veteran i diskusjonene rundt religion i skolen. På 70-tallet var hun sentral i debatten rundt kristen formålsparagraf i barnehagene, der hun på vegne av Human-Etisk Forbund argumenterte i riksmediene mot kristendomforkynnelse i offentlig regi.

I 1979 utga hun boka «Barnehagene – de nye misjonsmarker?», og i 1985, etter at Krf og Sp hadde oppfylt Joners profeti og fått gjennom kristen formålsparagraf i barnehagene, kom boka «Tvang til barnetro? Oppgjør med livssynsdiskriminering i barnehage og skole».

Nå er hun klar med en ny bok, og denne gangen er det KRLE-faget som skal til pers. Tittelen er «KRLE - Et politisk hestehandlet fag».

– Det har virkelig ikke gått framover på denne fronten. Måten Krf presset gjennom KRLE-faget på ser jeg på som nærmest udemokratisk. De tar overhodet ikke inn over seg at KRL-faget ble dømt i strid med menneskerettighetene i 2007, og tror de kan fortsette å bruke den offentlig skolen som misjonsmark, sier Joner til Fritanke.no.

Mest fornøyd med intervjuene

Boka starter med en gjennomgang av diskusjonene rundt religion i skolen, kristne formålsparagrafer og hvordan KRLE-faget kom i stand. Deretter kommer det en lang rekke intervjuer, der hun først intervjuer folk som Bård Vegar Solhjell, Bente Sandvig, og Marta Breen m.fl. om KRLE-faget.

Deretter kommer en del om «nye sekulære organisasjoner» der hun intervjuer sekulær-muslimske talspersoner som Walid al-Kubaisi, Lily Bandehy, Mahmoud Farahmand, Shahram Shaygani og Anita Farzaneh. Til slutt kommer en oppfordring til kvinner som bruker hijab til å slutte med det, skrevet at to representanter for SSI – Senter for sekulær integrering.

– Hvordan passer alt snakket om islam, hijab og sekulære muslimer inn i ei bok om KRLE-faget?

– Fellesnevneren er religionens makt over barna. Det er selvsagt KRLE-faget et eksempel på, men i dag må vi også se på hvordan islam undertrykker barn. Jeg mener islam står for mye av det samme som konservativ kristendom, med sin motstand mot likestilling og homofili for eksempel, sier hun.

Tone Bergli Joner er mest fornøyd med nettopp denne intervjudelen av boka.

– Både Walid al-Kubaisi, Lily Bandehy og Anita Farzaneh forteller sterke personlige historier, sier Joner.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus