Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Arnlaug Høgås Skjæveland tar over etter Anders Garbom Backe som leder i Humanistisk Ungdom, men hun får ikke klubba på egenhånd før i juni. Foto: HU

Arnlaug er ny leder i Humanistisk Ungdom

Etter en nervepirrende valgduell på landsmøtet gikk Arnlaug Høgås Skjæveland av med seieren og tar over etter Anders Garbom Backe som leder i Humanistisk Ungdom.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2015 kl 13:57

– Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven, sier Arnlaug Høgås Skjæveland (21), som i går ble valgt til ny leder i Humanistisk Ungdom, Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon.

Gårsdagens ledervalg ble nervepirrende – med to kandidater til alle verv i toppledelsen. Valgkomiteens foreløpige innstilling hadde Skjæveland og Haakon Gunleiksrud på topp som leder og nestleder. Rett før landsmøtet ble det klart at Ivan-Louis Miranda Husebø var kandidat til nestledervervet, og valgkomiteen leverte endret innstilling før valget, med Miranda Husebø som nestleder og Joakim Damsgaard som leder. Men etter stemmelikhet var det til slutt Arnlaug Høgås Skjæveland som trakk det lengste strået i andre valgrunde, og med seg i arbeidsutvalget fikk hun Haakon Gunleiksrud som nestleder og Kristoffer Stokkeland som økonomileder. De to har erfaring som menige medlemmer i det avtroppende sentralstyret.

Den nye lederen har lang fartstid i Humanistisk Ungdom. Skjæveland meldte seg inn etter Humanistisk konfirmasjon, og har tidligere vært leder for lokallaget i Bergen og nestleder i sentralstyret (2012-2014). Det siste året har hun viet fysikkstudiene og har blant annet tilbrakt et halvår på Svalbard. Hun overtar ikke sjefsklubba på egenhånd før i juni, men skal fram til da overlappe med avtroppende leder.

Vedtok skoleplattform

– Det var et veldig bra landsmøte. Folk var engasjerte og det var mye diskusjon om Humanistisk Ungdoms politikk, forteller Skjæveland.

I tillegg til valg av leder og sentralstyre stod arbeidsprogram for perioden og nyvinningen skoleplattform på dagsorden under helgas landsmøte.

Med skoleplattformen har HU samlet sine standpunkt om skole. Basert på organisasjonens menneske- og samfunnssyn er den delt inn i sju tematiske felt: religions- og livssynsundervisning; religion i andre fag; elevers rettigheter; kritisk tenkning; seksualundervisning og grensesetting; kirken og skolen; dialog og menneskemøter.

Med skoleplattformen vil HU være med og «påvirke den norske skolen i en retning som gir kritisk tenkende, bevisste og demokratiske individer, som er utdannet til å møte mennesker med respekt, forme samfunnet rundt seg og som anerkjenner verdien av mangfold og dialog. Humanistisk Ungdom ønsker seg en kunnskaps- og forskningsbasert skole som gir godt grunnlag for læring og engasjement både i og utenfor skolen», står det innledningsvis i plattformen.

Hvordan skal HU bruke skoleplattformen?

– Jeg ønsker å bruke den i møte med politikere, og til å lage uttalelser. Jeg ønsker også at vi skal kunne bruke den i samarbeid med andre livssynsorganisasjoner, der vi ved sammenfallende meninger kan samarbeide om uttalelser og aksjoner. Det viktigste er at vi har fått på plass et helhetlig skolesyn, slik at vi i Sentralstyret har et godt grunnlag å jobbe med politisk, sier den nye lederen.

Fortsatt jobbe mot KRLE

Et av de viktigste punktene i skoleplattformen, er selvsagt det om religions- og livssynsundervisning, der det slås fast at HUs hovedmål er å sikre et likeverdig og nøytralt religionsfag: «Humanistisk Ungdom mener et likeverdig og nøytralt fag, som ikke forkynner eller forskjellsbehandler, gir det best grunnlaget for unges læring, og dette vil oppfordre til gjensidig forståelse og dialog mellom forskjellige tros- og livssynsretninger.»

– Vi ser at skolen ikke behandler livssyn på en god måte i mange tilfeller. Skolegudstjenester et godt eksempel på det og gjeninnføring av kristen K i livssynsfaget.

At humanisme og andre livssyn enn det kristne blir behandlet stemoderlig i skolen er noe som engasjerer og irriterer mange HU-medlemmer.

HU vil fortsette kampen mot KRLE.

Også seksualitet engasjerer

Skjæveland forteller at et annet tema som engasjerte under diskusjonen om skoleplattformen, var skolens seksualundervisning.

– Skolens seksualundervist er veldig heteronormativt. Vi ønsker en mer mangfoldig seksualundervisning.

I skoleplattformens tema seksualundervisning og grensesetting heter det at målet er «en hensiktsmessig seksualundervisning, med vekt på grensesetting, mangfold og individets rett, som gir all ungdom muligheten til å sette egne grenser og føle trygghet i seg selv».

Gleder seg til sommerleir

I tillegg til skolepolitikk har HU fortsatt fokus på rekruttering. Målet er i kommende periode å rekruttere 500 nye medlemmer og dermed ha minst 1200 betalende medlemmer innen neste landsmøte. For å få til det skal organisasjonen blant annet gjennomføre en vervekampanje ved skolestarten høsten 2015.

Det er med andre ord nok av oppgaver å ta fatt i for den nyvalgte lederen.

– Hva gleder du deg mest til å ta fatt på?

– Nå gleder jeg meg til å bli ordentlig godt kjent med det nye sentralstyret, til å se potensialet som ligger der og hvordan jeg kan få dem til å være med og oppfylle arbeidsprogrammet på best mulig måte. Og så gleder jeg meg helt sinnsykt til sommerleiren vår!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...