Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanist forlags Marianne Egerdal og Bente Pihlstrøm med årets innkjøpte bøker.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Humanist forlags Marianne Egerdal og Bente Pihlstrøm med årets innkjøpte bøker. Foto: Arnfinn Pettersen

Året oppsummert: 80 prosent av Humanist forlags titler innkjøpt av Kulturrådet

– Noen er enige med oss i at dette er gode bøker som fortjener lesere.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2017 kl 14:34

På tampen av et vanskelig år, med uro rundt forlagets fortsatte eksistens, kan bittelille Humanist forlag i hvert fall notere seg suksess hos Kulturrådet. 80 prosent – hele 4 av 5 påmeldte bøker – er innkjøpt av Kulturrådet i år. Det er nesten like bra som fjorårets rekordresultat.

Bøkene som er innkjøpt er Kjemi på kjøkkenet. Om hvorfor kaka faller sammen og andre kjøkkenhistorier; Nå er det min tur; På livets grense. Hvordan kroppen takler ekstrem natur og Mobbeboka. Alt du lurer på, men ikke tør å spørre om, mens Abort. En etisk argumentasjon ikke kom gjennom nåløyet.

Innkjøpsordningen for sakprosa gjelder bøker «skriven i ei essayistisk, forteljande, resonnerande, opplysande eller argumenterande form, av ein eller fleire forfattarar og for eit allment publikum». Den garanterer forlaget et minstesalg på 773 eksemplarer, som distribueres til alle folkebibliotek i landet. Det er kjærkomne inntekter for det lille forlaget, som er deleid av Human-Etisk Forbund.

– Vi er selvsagt veldig glad for at gode og viktige bøker kommer ut i bibliotekene. Dette er også økonomisk viktig for både oss og forfatterne. Er det noe jeg unner dem er det å få litt bedre betalt for all jobben de har lagt ned i bøkene sine, understreker forlagssjef Bente Pihlstrøm.

Hun synes 80 prosent suksessrate hos Kulturrådet er tilfredsstillende etter et vanskelig år.

– Det er godt å se at hardt arbeid fører til gode resultater. Noen er enige med oss i at dette er gode bøker som fortjener lesere.

– Hvorfor oppnår Humanist forlag så stor prosentandel innkjøp?

– Vi legger ned mye arbeid i hver eneste utgivelse, og gir oss aldri før det er blitt så bra som vi vil ha det.

To av årets innkjøpte titler – Kjemi på kjøkkenet og På livets grense – kan sies å kombinere vitenskap og tema vi ikke er vant til å se vitenskapelig vinkling på. Dette er noe forlaget fortsetter med i det kommende året:

– Vi sparker i gang 2018 med en skeptisk bok om mat og kosthold. Gro Haarklou Mathisen og Astrid Bjerkås, begge med bakgrunn fra Vitenskapskomiteen for matsikkerhet, har skrevet boka Bra mat. Hva forskningen forteller oss.

I tillegg kommer en bok om Saudi-Arabia – Saudi-Arabia. Stemmer og sverd – av Ina Tin og Fri tankes etikk-spaltist Norunn Kosberg kommer med en ny bok i Pro et contra-serien, som omhandler det følsomme temaet aktiv dødshjelp.

– Resten holder jeg for meg selv inntil videre, så lover vi å servere titler og presentasjoner på resten av utgivelsene i 2018 når vi har dem klare.