Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det var feil å arrangere påskevandring i KRLE-faget uten fritaksrett. Men hvis man legger opp til fritak er det helt ok, mener Bergen kommune.

Det var feil å arrangere påskevandring i KRLE-faget uten fritaksrett. Men hvis man legger opp til fritak er det helt ok, mener Bergen kommune.

Apeltun skole brøt loven

«Påskevandring» i KRLE-faget er ikke greit uten fritaksrett. Men med fritaksrett er det helt ok, mener Bergen kommune.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2016 kl 17:11

I april klaget foreldreparet Magnus og Jessica Svärd Apeltun skole inn for Bergen kommune.

Nå har svaret kommet. Bergen kommune konkluderer med at skolen brøt loven da de tok foreldreparets datter med på «påskevandring» til kirken som en del av KRLE-faget, uten at det ble informert om fritaksrett eller alternativ undervisning.

Kommunen slår fast av Apeltun skole har brutt Opplæringslovens §2-3a der det blant annet står at elever har rett til fri fra de delene av undervisningen som de ut fra egen religion eller eget livssyn opplever som utøvelse av annen religion eller annet livssyn.

Bergen kommune skriver at Apeltun skole må endre praksis på området. De må informere om fritaksretten samt arrangere alternativ undervisning for de elevene som blir fritatt, ettersom det ifølge loven ikke er mulig å be seg fritatt fra kompetansemålene.

Det er altså bare metodene man har fritaksrett fra, hvis man finner disse å være utøvelse av annen religion eller annet livssyn.

Det har vært flere klagesaker mot Apeltun skole tidligere. Bergen kommune varsler at de nå vil ta en gjennomgang med skolen, for å forsikre seg om at loven følges.

Påskevandring kan fortsette i KRLE-faget

I klagen ber ikke ekteparet Svärd bare om at at skolen innfører fritaksrett. De ber også om at skolen slutter helt med påskevandringer og annet forkynnende innhold i KRLE-faget, ettersom de på generell basis oppfatter dette som et brudd på Opplæringslovens krav om at undervisningen skal være «objektiv, kritisk og pluralistisk».

Det er ikke kommunen enig i. De har gått gjennom Apeltun skoles beretning om hva som skjer under disse påskevandringene til kirken i KRLE-faget, og mener opplegget faller innenfor lovens krav om «objektiv, kritisk og pluralistisk» undervisning.

Det eneste punktet i beretningen kommunen reagerer på, er at det å dele brød slik Jesus og disiplene gjorde under Jesu siste måltid. Dette kan være i strid med lovens intensjon, skriver de. Kommunen pålegger ikke skolen noen endring på dette punktet, men ber dem ta vurderingen «til etterretning».

– Man kan ikke ture på med forkynnelse bare fordi man innvilger fritak

Klager Magnus Svärd er misfornøyd med svaret fra Bergen kommune. Han minner om at klagen handlet jo om veldig mye mer enn at de ønsket fritaksrett fra påskevandringen.

– At det er fritaksrett fra dette er jo opplagt. Hovedproblemet er at påskevandring i KRLE-faget er lovstridig i seg selv, fordi det ikke kan sies å være objektivt, kritisk og pluralistisk. Dette kommenterer ikke kommunen, annet enn i veldig generelle vendinger. De sier ikke at opplegget er forkynnende. De skriver bare at det "kan oppleves" slik, og så lar de skolen fortsette som før. Det holder ikke, sier han.

Forkynnelse i KRLE-faget er ikke greit bare fordi man innvilger fritak.

Svärd mener kommunen gjemmer seg bak fritaksretten.

– De innrømmer oss vår selvsagte fritaksrett, og så skal det liksom være fritt fram. Men forkynnelse i KRLE-faget er ikke greit bare fordi man innvilger fritak. Da bryter man loven, noe som selvsagt er uakseptabelt. Det skal forresten ikke være nødvendig å søke fritak fra KRLE. Det er et fellesfag. Hvis de holdt seg til loven og gjort faget "objektivt, kritisk og pluralistisk", så hadde ikke dette vært noe problem, sier han.

Magnus Svärd er også kritisk til det han oppfatter som et forsøk på å frata dem klagerett.

– Ifølge loven har man bare klagerett på enkeltvedtak. Kommunen er veldig nøye med å presisere i brevet at innvilgelsen av fritak er et enkeltvedtak, mens svaret på den andre biten, den som handler om vår generelle kritikk av forkynnelse i KRLE-faget, ikke skal regnes som et enkeltvedtak. For da har man ingen klagerett, sier han.

Til tross for dette prøver Magnus Svärd og kona nå å klage Bergen kommune inn for Fylkesmannen i Hordaland.

– I prinsippet kan Fylkesmannen velge å være formelle og si at vi ikke har klagerett på noe som ikke er definert som et enkeltvedtak, men vi prøver å klage likevel, så får vi se hvordan det går.

– En annen mulighet er selvsagt å gå til retten?

– Det er også noe vi vurderer, men det får eventuelt komme senere, sier Magnus Svärd.

Ingen kommentar

Fritanke.no har vært i kontakt med rektor ved Apeltun skole, Anita T. Hinna. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Se svarbrevet fra Bergen kommune

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.