Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Anna Bergström er Humanisternas nye leder.

Christer Sturmark gir seg etter over 12 år:

Anna Bergström er ny leder i svenske Humanisterna

I helgen ble Anna Bergström valgt til ny leder i Human-Etisk Forbunds svenske søsterorganisasjon, Humanisterna.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2018 kl 11:42

I nær 13 år har Christer Sturkmark vært Humanisterna i Sverige, men i forkant av årets kongress hadde han varslet at han ville tre av. Og under helgens Humanisterna- kongress ble nominasjonskomiteens kandidat, Anna Bergström (35), forsker i global helse ved Uppsala Universitet, valgt til å overta ledertrøyen.

Bergström har vært aktiv i Humanisterna i mange år, og ble valgt inn i styret for organisasjonen første gang i 2004. Siden har hun sittet der med jevne mellomrom.

– Sverige har mange flere mange ukjente utfordringer enn tidligere. Religiøs undertrykkelse eksisterer sammen med religiøs ekstremisme blant minoriteter, mens populisme, vitenskapsfiendtlighet og fordommer ser ut til å øke hos majoritetsbefolkningen. Humanistene bør være en viktig stemme og har, tror jeg, en plass å fylle i de fleste debatter, sier Anna Bergström i en pressemelding fra Humanisterna.

Hun trekker fram en rekke saker som Humanisterna har vært opptatt av og understreker at disse sakene – som kjønnssegregering, omskjæring av guttebarn, æresproblematikken, religiøse privatskoler, LHBTQ-personer rettigheter, spørsmålet om vigselsrett og om bønneutrop – alle er spørsmål om likebehandling.

– I tomrommet mellom de polariserte meningene tror jeg at vi kan formulere andre måter for folk å sortere tankene sine. Jeg vil at Humanisterna skal preges av nysgjerrighet, det er en konsekvens av innsikten om at vi ikke vet alt, men at vi ønsker å vite så mye som mulig. Det er også den holdningen som gjør oss villige til alltid å tenke og å teste våre tanker og idealer, heter det i pressemeldingen.

Kritisk til statsstøtte

Fri tanke intervjuet Bergström i 2013, i forbindelse med vår reportasje om den svenske humanistbevegelsen. Hun var den gang blant dem som uttrykte at det er feil at organisasjoner som Humanisterna – og Human-Etisk Forbund – å motta statsstøtte og som også var for å avvikle seremonitilbudet.

– Jeg synes målet om å vokse og få statsstøtte er meningsløs. Vi må gjøre det som er riktig, og så får vi bli så store som vi blir, sa hun den gang.

Det å gjøre humanismen til et livssyn på linje med religionene, som i Norge og Nederland, var hun svært kritisk til.

– Det opplegget de har i Nederland med humanistiske samtalepartnere sammen med de religiøse i forsvaret, i helsevesenet og i fengslene liker jeg ikke. Jeg har vært der, og sett happy-human symbolet stå der sammen med kors og halvmåner. Da grøsser det nedover ryggen på meg.

Fundamentalt annerledes enn religion

For Bergström er humanisme er noe helt annet enn religion.

– Vi bør ikke stille oss på samme nivå som dem. Samtidig skjønner jeg selvsagt at mennesker har behov for å samtale om eksistensielle spørsmål og ser for eksempel at filosofiske praktikere kan fylle en viktig rolle. Men hvorfor skal dette ha noe med Humanisterna å gjøre?

Etter Bergströms mening burde Humanisterna være en opinionsdrivende organisasjon – «et slags Amnesty mot religiøs og kulturell undertrykking».

– Da kan vi ikke, gjennom seremonitilbudet, videreformidle undertrykkende normer som sier at det mest verdifulle i livet er å gifte seg og få barn. Vi må heller stille spørsmål ved de normene som finnes og finne ut hvordan vi kan bidra til å skape en bedre og mer tolerant verden for alle, uttalte hun.

Men konfirmasjonstilbudet, som Bergström selv har vært engasjert i, ville hun frede.

– For det første er det egentlig ikke noen seremoni. Det er bare en sommerleir, og mange mener at vi egentlig burde kalle det noe annet. Det er fint og meningsfullt å samle ungdommer og prøve å fortelle dem noe om rasjonalitet, vitenskap, kritisk tenkning og så videre. Tenårene er en veldig viktig alder. De har enormt mange spørsmål, og vi utfordrer dem for eksempel gjennom bruk av filosofisk samtale.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...