Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Beskjeder fra englene vil Alternativ Nettverk gjerne formidle, men Per-Aslak Ertresvåg (til høyre) vil de ikke ha noe av.

Beskjeder fra englene vil Alternativ Nettverk gjerne formidle, men Per-Aslak Ertresvåg (til høyre) vil de ikke ha noe av.

Sprekkdannelser i alternativbevegelsen:

Alternativt Nettverk tar avstand fra konspirasjonsteorier

– Du kan godt si at vi nå setter ned foten for konspirasjonsteorier. Det er mye snakk om dette for tida og vi føler et behov for å distansere oss, sier alternativmessegeneral Eirik Solum.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2011 kl 21:03

Skeptikere har i lang tid hevdet at det går en ubrutt linje fra de tilsynelatende uskyldige delene av alternativbransjen til svartsynte konspirasjonsteorier om skjulte, verdensregjeringer som ”egentlig” bestemmer i verden.

Per-Aslak Ertresvåg er en av de fremste eksponentene for denne tankegangen i Norge. I boka ”Makten bak makten” fra 2006 presenterte han et grunnriss av hvordan han mener Norge og verdens styres av skjulte, onde krefter. I 2008 kom boka ”SOV, mitt lille Norge” der han spinner videre på teoriene fra den første boka. I 2011 kom så boka ”Norge - Et hjerne- finans- og maktkontrollert samfunn?” der han, ifølge presseskrivet, mener å avdekke den store konspirasjonens hemmelige irrganger i så stor grad at ”diktaturets umiskjennelige design står tegnet opp”.

Vil ikke ha noe med konspirasjonsteorier å gjøre

Ertresvåg skulle egentlig ha holdt foredrag under Den store alternativmessen på Lillestrøm for litt over en uke siden. Men det ville ikke arrangøren ha noe av.

– Vi i Alternativt Nettverk ønsker å gjøre det tydelig at konspirasjonsteorier for eksempel om våre egne myndigheters ønske om å skade, drive terror eller drepe egen befolking, ikke er ideer vi ønsker å fremme. Tvert om slekter dette på den type ideer og forestillinger vi så tragiske følger av i sommer. Videre vil vi gjøre klart at Det store alternativmessen ikke er rett arena for denne type tematikk, annonserte alternativmessesjef Eirik Solum på Facebook-gruppa til Alternativt Nettverk i forrige uke.

Deretter tok debatten av. Over 500 innlegg kom inn, mange av dem sinte. Kjetil Dreyer, kjent fra aksjonen mot svineinfluensavaksinen i 2010, var blant de som svingte pisken høyest og forlangte forklaringer og unnskyldninger fra Solum. Debatten er nå slettet fra Alternativt Nettverks Facebook-side.

– Vi kunne ikke ha dette liggende ute. Vi har andre ting å drive med enn å forklare om og om igjen hvorfor vi ikke vil ha Ertresvåg på alternativmessa og hvorfor dette ikke er sensur og et ”angrep på ytringsfriheten” og slike ting. Vi har også gjort det klart at vi ikke aksepterer lenker til konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet, noe det kom mye av i diskusjonen. Det ble veldig mange gjentagelser etter hvert, sier Eirik Solum til Fritanke.no.

– Er dette en motsetning internt i alternativbevegelsen som har bygget seg opp over tid?

– Jeg synes ikke det er noen konflikt her. Vi ønsker ganske enkelt ikke denne typen negative og destruktive konspirasjonsteorier på alternativmessa. Det er stikk i strid med de verdiene vi ønsker å formidle. På alternativmessa skal folk finne ting som er oppbyggelig, spennende og som de kan ha nytte av. Konspirasjonsteoriene til Ertresvåg er det motsatte av dette. Derfor ønsker vi ham ikke inn her, sier Solum.

Ertresvåg har blitt verre med årene

Det er ikke slik at Eirik Solum personlig må være enig i alt som presenteres på alternativmessene. Så strengt er det ikke. For eksempel er det mange som spår i Tarot-kort og krystaller på messene, noe Solum selv ser mest på som underholdning.

– Det er greit å ha dem der så lenge de ikke spår at folk skal dø om kort tid, eller rammes av alvorlig sykdom og slikt. Vi har hatt noen få tilfeller av dette, og det aksepterer vi ikke. Det skal som sagt være oppbyggelig og positivt å gå på alternativmessa, sier Solum.

– Ertresvåg har holdt foredrag på alternativmesser før. Hvorfor sier dere nei nå?

– Jeg oppfatter påstandene hans som mer ekstreme nå enn tidligere. I tillegg har det blitt større oppmerksomhet rundt konspirasjonsteorier i samfunnet generelt. Derfor ønsket vi å sette ned foten. Dette er rett og slett ikke noe vi vil være med på å promotere, sier Solum.

– Er det belastende for dere å bli knyttet opp til konspirasjonsteorier?

– Jeg tror ikke vi blir så veldig knyttet opp til det. Det er egentlig bare skeptikere som er opptatt av dette, og mange av beskyldningene fra den kanten synes jeg er urimelige. Det er ikke så mange andre som tenker slik. Når det er sagt finnes det selvsagt et stort spenn av oppfatninger i alternativbevegelsen, som jeg også regner med det gjør i humanistbevegelsen. Det finnes helt sikkert humanetikere som er antisemitter også, uten at jeg ser noen grunn til å gjøre et stort nummer ut av det, sier Solum.

Alternativt Nettverk del av sammensvergelsen

Etter at Solum markerte avstand fra Ertresvåg og konspirasjonsteoretikerne, har han fått skryt fra Asbjørn Dyrendal på Skepsisbloggen. Det synes han er hyggelig.

– Ja, det er fint å få litt ros fra den kanten også, sier Solum.

I innlegget sitt ønsker Dyrendal forøvrig Eirik Solum og Alternativt Nettverk velkommen inn i "den store sammensvergelsen". For det gikk nemlig ikke lang tid fra Ertresvåg hadde fått sitt nei, til konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet konstaterte at Solum&co nå har skiftet side.

– Det ser ut som Alternativt Nettverk har alliert seg med Skepsis-gruppen og de ateistiske humanistene i deres forfølgelse av all alternativ tenkning. Alternativt Nettverk har tatt et klart valg imot alternativt tenkende i Norge, og kan synes å ha utspilt sin rolle som talerør for alternativbevegelsen, heter det i en artikkel på Nyhetsspeilet.

Det vises til at Ertresvåg i en tid bodde på ”alternativbevegelsens arnested” Findhorn i Skottland, og at dette skjedde mens ”Alternativt Nettverks redaktører gikk i knestrømper”.

Nyhetsspeilets skribent mener at Ertresvåg blant annet av denne grunn er en mer troverdig representant for alternativbevegelsen enn Eirik Solum og Alternativt Nettverk.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus