Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Høstlista til Humanist forlag:

Alternativbehandling, asylbarn, enker og terror

Høstlista til Humanist forlag er klar og inneholder aktuelle utgivelser, både om de lengeventende asylbarna, enmanns-terrorisme og en populærvitenskapelig oppslagsbok om alternativ behandling. (24.8.2012)

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2012 kl 09:36

Humanist forlag fortsetter sin skeptiske utgivelsespolitikk. Etter vårens utgivelser av Paranormalitet. Hvorfor vi ser ting som ikke er der og Skepsis. Guide til kritisk tenkning kommer nå Edzard Ernst og Simon Singhs kritiske gjennomgang av alternativbehandling Bløff eller behandling. Alternativ medisin under lupen (Originaltittel Trick or Treatment).

Boka gjennomgår mer enn 30 av de vanligste alternative behandlingene, blant annet akupunktur, homeopati, aromaterapi, refleksologi, kiropraktisk terapi og urtemedisin. Hvilke virker og hvilke virker ikke, hvilke er ufarlige og hvilke er virkelig skadelige? Boka har fått skryt for å være lettlest og forståelig – også for vanlige lesere.

Her kan du lese hva Skepsis-bloggen mente om boka da den først ble utgitt i 2008.

Medforfatter Ernst er Storbritannias første professor i «komplementær behandling», mens Simon Singh er vitenskapsjournalist. Singh ble saksøkt for injurier av den britiske kiropraktorforeningen etter at han skrev kritisk om kiropraktisk behandling i en kommentarspalte i britiske The Guardian. Etter to runder i britisk rettsvesen – der Singh tapte i første rettsrunde – vant Singh og kiropraktikerforeningen ga opp å forfølge saken videre. (Les mer om saken på Wikipedia.)

Boka lanseres under Oslo Bokfestival den 14. september, der psykolog Jan-Ole Hesselberg – medvirkende i tv-serien Folkeopplysningen – leder en samtale med forfatter Simon Singh.

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikkje meg»

De lengeventende asylbarnas skjebne er tema for Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg. Tittelen er et sitat av Neda Ibrahim, et av de lengeventende asylbarna, da hun ble intervjuet om sin situasjon av Dagsrevyen. Forfatter Kari Gellein og fotograf Tine Poppe har besøkt 28 barn på ti ulike asylmottak i Norge. Med boka ønsker de å formidle disse barnas hverdag i Norge, deres tanker og refleksjoner i den vanskelige situasjonen de befinner seg i.

Det er 450 barn som bor på norske asylmottak med sine familier. Dette er barn som har oppholdt seg lenge i Norge, men som ikke har rett til å bo her. Noen er født i Norge, mens andre er kommet som flyktninger med sine foreldre og har bodd her størsteparten av sine unge liv. Boka er et innlegg i debatten om norsk asylpolitikk og disse barnas menneskerettigheter.

Andre bidragsytere i boka er barnepsykolog Karl Eldar Evang og rådgiver i NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), Jon Ole Martinsen, som belyser barnas virkelighet og hverdag i Norge.

Boka lanseres 8. september.

«Sinte hvite menn. De ensomme ulvenes terror»

24. august falt dommen mot Anders Behring Breivik. I den ble han kjent tilregnelig. Folklorist og religionshistoriker Audhild Skoglund tar i Sinte hvite menn for seg ulike hendelser som kan sammenliknes med det som skjedde 22. juli i Norge. I forsøket for å forstå er en analyse av disse ensomme ulvene nødvendig: hva drev dem til å utføre slike groteske handlinger?

I boka går hun inn på Anders Behring Breivik og 22. juli, Unabomberen, Timothy McVeigh/Oklahoma City-bombingen, Marc Lépine og kvinnevold og Lasermannen 1 og 2.

Boka lanseres den 22. oktober.

Audhild Skoglund skrev kommentarer for Fritanke.no i forbindelse med terror-rettssaken:
Terrorister pleier ikke angre. (14.4.2012)
Psykiatriens rykte etter Breivik. (4.6.2012)
Med eller uten ansvar. (22.6.2012)

«Mafiakoden»

Noen måneder forsinket er Mafiakoden snart klar for lansering. Boka tar utgangspunkt i paradokset mellom populariteten til mafia som populærkulturelt fenomen – blant annet på film og tv gjennom karakterer som Don Vito Corleone og Tony Soprano – og den moralske fordømmelsen som vi ellers gjør av kriminelle og kriminalitet. Forlaget skriver at boka handler mest om oss som mafiakonsumenter. Hva er det som gjør at vi fenges av filmene, tv-seriene og bøkene om mafiaen? Forfatter og litteraturviter Geir Follevåg tar blant annet for seg tv-seriene The Sporanos og The Wire og Gudfaren-filmene, og ett av stikkordene hans er det estetiske. I disse fortellingene er mafiaen et gjennomestetisert fenomen. «Er det det estetisk appellerande som trugar med å setje til side vårt moralske kompass?» undrer forfatteren.

Lanseres 11. oktober på Litteraturhuset i Oslo.

«Enkenes bok. Til deg som ble igjen»

Kvinner lever gjennomsnittlig noen år lengre enn menn, og svært mange kvinner opplever å miste sin partner og å bli enke. Hvordan er det å bli igjen? Da forfatter og skuespiller Grete Randsborg Jenseg selv ble enke savnet hun å lese om denne tematikken. Til Enkenes bok inviterte hun 25 kvinner til å dele sine historier om det å bli enke.

Forlaget beskriver boka som «En vakker og tankevekkende bok om å bearbeide, om sjokket, om sorgen, om den nye tilværelsen, men også om å gjøre sorgen til et kjærlig savn – og stake ut kursen videre.»

Lanseres 30. oktober på Litteraturhuset i Oslo.

«Når nettene blir lange. Julesanger for noen og enhver»

Jul er mye mer enn bare en kristen høytid. Ikke minst er jul noe også ikke-troende feirer. Humanist forlag gir derfor ut en sangbok med julesanger fra hele verden, både nye og gamle – og lover at dette er de aller fineste. Kanskje blir dette den ultimate julesangboka for de som liker julesanger uten salmeklang best? Sangene er samlet av Knut A. Berg, Jon Egil Brekke og Tore Sivertsen – en trio som i årevis har hatt jul, og særlig julas mange sanger, som hobby. Her er det sanger til advent, julebord og julestri; sanger til solverv og julehøytid; sanger rundt juletreet; sanger til romjul og nyttår og viser med et annet blikk på jula.

Lanseres 6. desember i Humanismens hus.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...