Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Over 57.000 flere dansker står utenfor Den danske folkekirken på slutten av 2016 enn i starten. Se statistikken.

Over 57.000 flere dansker står utenfor Den danske folkekirken på slutten av 2016 enn i starten. Se statistikken.

76 prosent betaler fortsatt én prosent av årslønna frivillig til den danske statskirken

Folkekirken holder seg oppsiktsvekkende sterk til tross for at folk kan spare tusenvis av kroner på å melde seg ut.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2017 kl 15:58

Gjennom nesten hele 2016 har Ateistisk Selskab i Danmark aksjonert for at folk som ikke tror bør melde seg ut av den danske statskirken (Folkekirken) gjennom nettstedet Udmeldelse.dk.

Ferske tall fra Danmarks statistik viser at pilene peker nedover for statskirken, slik den også gjør blant annet for Den norske kirke og Svenska kyrkan.

En av modellene i diskusjonen rundt nye finansieringsordninger for norske tros- og livssynssamfunn, er at medlemmer i Den norske kirke, Human-Etisk Forbund og andre betaler en medlemsavgift over skatteseddelen som de slipper å betale hvis de melder seg ut. Norske politikere frykter at dette vil føre til medlemsflukt fra kirken, men dette kan synes noe overdrevet hvis man ser på hva som skjer i Danmark.

For her har man nettopp en slik ordning. Og nedgangen er ikke så dramatisk. På slutten av 2016 hadde den danske folkekirken 18600 færre medlemmer enn ved årets begynnelse. Når man regner inn at folketallet i Danmark har økt litt i løpet av året, har den prosentmessige andelen av befolkningen bare gått ned fra 76,87 prosent til 76,02 prosent.

Det er imidlertid mange flere dansker som står utenfor Folkekirken ved årets slutt enn ved årets begynnelse. Hele 57.746 flere for å være nøyaktig.

16.000 meldte seg ut via Udmeldelse.dk

Organisasjonen Ateistisk Selskab har etter beste evne bidratt for å gjøre dette tallet så høyt som mulig.

I fjor vår lanserte de nettsiden Udmeldelse.dk, der dansker får hjelp til å melde seg ut samt å finne ut hvor mye penger de kan spare på å gjøre det. I april fortalte leder Anders Stjernholm til Fritanke.no at rundt 3000 hadde meldt seg ut av kirken via nettsiden.

Nå får vi høre at tallet økte til 16.000 utmeldinger i løpet av året.

– Vi er selvsagt godt fornøyd med resultatet og at tjenesten vår har fått så mye oppmerksomhet. Vi vil fortsette å markedsføre Udmeldelse.dk i 2017 også, sier Stjernholm til Fritanke.no.

Medlem i Folkekirken = dansk?

I motsetning til i Norge kan danskene som sagt spare penger på å melde seg ut av majoritetskirken. Ateistisk Selskab har en «Kirkeskattberegner» på nettet der folk kan skrive inn bosted og inntekt for å finne ut hvor mye de må betale i kirkeskatt hvert år, og følgelig hvor mye de kan spare.

Den gjennomsnittlige kirkeskatten i Danmark ligger på rundt én prosent av bruttoinntekten. Det vil si at en som tjener 500.000 kroner i året, betaler 5000 kroner i årlig kirkeskatt. Melder man seg ut av Folkekirken, sparer man dette beløpet.

– Det beste er selvsagt hvis folk melder seg ut at prinsipielle grunner, slik man i større grad kan forvente at folk gjør i Norge. Men vi bruker likevel det økonomiske argumentet for hva det er verdt, sier Stjernholm.

– Hva tror du er årsaken til at 76 prosent blir stående som medlemmer selv om at de kan spare tusenvis av kroner på å melde seg ut?

– Jeg tror mange er litt trege og ikke får gjort det. Men kanskje viktigere er oppfatningen av at det å være medlem i Folkekirken er sterkt knyttet til det å være dansk. Folkekirken har lyktes ganske godt i å fremme denne synet. Mange tenker også at medlemskap i Folkekirken er et viktig bidrag til fellesskapet. Dette står sterkt i Danmark, sier Stjernholm.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus