Organisasjonsnerd med forkjærlighet for frivillighet

FOTO: Helle Gannestad/Humanistisk Ungdom

Ny generalsekretær i Humanistisk Ungdom

Organisasjonsnerd med forkjærlighet for frivillighet

– Jeg har en forkjærlighet for frivillige organisasjoner og frivillighet, sier Astrid Sjoner, ny generalsekretær i Humanistisk Ungdom. Hun gleder seg til å bli kjent med HEFs ungdomsorganisasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.03.2017 kl 09:13

Til helga arrangerer Humanistisk Ungdom vårseminar. Da kommer 70 ungdommer fra hele landet for å få et dypdykk i tema overvåking og ikke minst for å bli bedre kjent med sine likesinnede HU’ere fra. Den nyansatte generalsekretæren i Humanistisk Ungdom, Astri Sjoner, har derfor nok å henge fingrene i akkurat nå.

– Det blir også mitt første ordentlige møte med organisasjonen; med HUere fra rundt i landet. Jeg gleder meg!

På spørsmål om hun har kontroll svarer Astri Sjoner med latter.

– Jeg gleder meg til å få hodet over vannet! Og jeg gleder meg til å jobbe videre til å jobbe med folkene i Humanistisk Ungdom – her er det mange flinke folk, ass!

Master om frivillighet

28-åringen er opprinnelig fra Trondheim, men har sju år i Oslo bak seg og har bakgrunn fra engasjement og arbeid i freds- og utvekslingsorganisasjonen Youth for Understanding. Det engasjementet ble vekket av at hun selv var utvekslingselev i Chile da hun gikk på videregående skole.

– Tanken er å få ungdom til å tørre dra til kulturer vi trenger forstå litt bedre og å skape forståelse på tvers av landegrenser. Unge mennesker er kanskje mer åpne og ved å være utvekslingselev et år, kan man virkelig begynne å forstå et land og en kultur, forteller hun entusiastisk.

Sjoner har i tillegg drevet med aktivisme Amnesty International og kommer nå fra studier med en master i organisasjon, ledelse og arbeid, med masteroppgave om frivillighet. Noe som må være plommen i egget når hun skal være administrasjonen i Humanistisk Ungdom. Hun innrømmer villig at hun er «fagidiot» og mer enn gjennomsnittet opptatt av organisasjon og frivillighet.

– Jeg har en forkjærlighet for frivillige organisasjoner og frivillighet. Det er det som har drevet meg. Jeg synes frivillighet er fascinerende.

Ikke for mye og ikke for lite

Sjoner beskriver det å lede frivillighet som å finne balansen mellom å pushe for slik at man får dem til å gjøre det de må gjøre og å pushe for hardt.

– Det handler om å finne balansen mellom å motivere og presse. Der går det en syltynn grense. Det er lett å gi for få oppgaver slik at folk ikke føler at de trengs, og det er lett å gi for mange, slik at de opplever at det blir for mye. Det å få til den balansen har jeg lyst til å jobbe med!

Sjoner har ikke noe forhold til Humanistisk Ungdom i utgangspunktet, men har tidligere vært kursleder for Humanistisk konfirmasjon i Human-Etisk Forbund.

– Så selv om jeg ikke har vært medlem i HU og stort sett bare har vært passivt medlem i Human-Etisk Forbund, kjenner litt til humanismen og identifiserer meg med det. Det er ikke fjernt for meg, men jeg har selvsagt mye å lære.

Som generalsekretær skal hun først og fremst inneha en administrativ stilling og stå for medlemspleie, samt ikke minst være organisasjonens kontinuitetsbærer. Om ikke lenge det årsmøte for HU (5.-7. mai), og da blir det valgt en ny leder og mange nye medlemmer til sentralstyret.

– Hva håper du å få utrettet i jobben?

– Humanistisk Ungdom har jo et arbeidsprogram som vedtas på landsmøte – hva som kommer ut av det, vet vi ikke ennå. Mine personlige mål handler mye om å få drevet ting på en ryddig måte og å kunne følge opp alle medlemmer som er frivillige, slik at de opplever å bli sett og at det er behov for dem – og at de får lyst til å fortsette.

– Målet er å se alle – men det er jo umulig, ler hun.

Siste nytt i Reportasje

En dag lot han tvilen slippe til

PORTRETT: Kjendislege Wasim Zahid var troende muslim. Nå er han medlem i Human-Etisk Forbund.

Alt-art: Når frosken kommer ut av sekken

Norges første alt-right-kunstutstilling er åpnet, men vil neppe revolusjonere det norske kunstfeltet.

Måtte oppsøke den lokale menigheten for å diskutere livssyn

Som 17-åring ble den nye HU-lederen Kristoffer Stokkeland (24) kreftsyk. Det ble Humanistisk Ungdom som reddet hans sosiale liv.

 
Fremmede mennesker sender brev med kjærlig påminnelse om fortapelse

Jostein Sandsmark sto fram med trostvil etter tapet av datteren. Både han og andre som har vært offentlig med trostap har møtt moralisering, og noen også trusler, fra ukjente kristne og muslimer.

– Dersom Gud hadde eksistert burde han vært litt mer chill

Hvilken gud er det mennesker som har tatt et trosoppgjør har forlatt? En tidligere muslim, og fire eks-kristne svarer.

Roar Johnsen har vært på ALLE HEF-landsmøter siden 1981

Selv er han blitt noe gråere i håret på disse årene, mens forbundet har gjennomgått store endringer og er samtidig likevel det samme som i 1981.