Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De som oppgir ikke å tilhøre noen spesiell religion, utgjør verdens tredje største livssynsgruppe, viser en ny undersøkelse fra Pew Research Center.

De som oppgir ikke å tilhøre noen spesiell religion, utgjør verdens tredje største livssynsgruppe, viser en ny undersøkelse fra Pew Research Center.

Verdens tredje største livssynsgruppe

De som ikke knytter seg til noen spesiell religion, er verdens tredje største livssynsgruppe. Kun kristendommen og islam er større.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2013 kl 14:16

16 prosent av verdens befolkning oppgir at de ikke tilhører noen spesiell religion når de blir spurt. Dette er ateister, agnostikere og andre som ikke oppgir at de tilhører en spesiell religion.

Dermed utgjør de ikke-tilknyttede verdens tredje største livssynsgruppe, etter kristendommen (31,5 prosent) og islam (23,2 prosent). Det er omtrent like mange ikke-tilknyttede i verden som det er katolikker, viser en ny undersøkelse fra Pew Reseach Center.

I Europa oppgir 134 millioner mennesker at de står utenfor det religiøse livet. Det er 18,2 prosent av alle europeere. Nord-Amerika ligger omtrent på samme nivå (17,1 prosent) Asia, unntatt Midtøsten, har den høyeste andelen ikke-tilknyttede, 21,2 prosent. Det utgjør 858 millioner mennesker.

Det er viktig å få med at noen i den ikke-tilknyttede gruppa har en religiøs tro. For eksempel oppgir sju prosent av de ikke-tilknyttede i Kina at de tror på «Gud eller en høyere makt». I Frankrike har 30 prosent av de ikke-tilknyttede en slik tro, mens tilsvarende tall for ikke-tilknyttede menn i USA er 68 prosent. De ikke-tilknyttede deltar også i noen grad i religiøs praksis, selv om dette ligger på et lavt nivå sammenlignet med de andre gruppene.

99,4 prosent religiøse i Midtøsten

Midtøsten og Nord-Afrika er regionen med lavest andel ikke-tilknyttede. Kun 0,6 prosent oppgir at de står utenfor det religiøse livet. I Afrika sør for Sahara er tallet 3,2 prosent, mens i Latin-Amerika er det litt flere, 7,7 prosent.

Som ventet er kristendommen dominerende i Europa og hele Amerika, mens islam er dominerende i Midtøsten og Nord-Afrika. Hele 93 prosent slutter seg til islam i denne regionen, mens kristendommen har omtrent like stor gjennomslagskraft i Latin-Amerika, 90 prosent. Kristendommens andel i Europa og Nord-Amerika ligger på 75 og 77 prosent.

I Asia utenom Midtøsten er bildet svært blandet. 21,2 prosent er som nevnt ikke-tilknyttede. 24 prosent er muslimer, sju prosent er kristne, 25 prosent er hinduer, 12 prosent er buddhister, ni prosent oppgir en folkereligion, mens 1,3 prosent oppgir andre religioner som Sikhisme, Bahai, Taoisme, Zoroastrisme og mange andre.

Jøder utgjør en forsvinnende liten andel i alle verdensdeler. Størst andel er det i Nord-Amerika med 1,8 prosent. Israel er ikke overraskende det eneste landet jødene utgjør et flertall, skjønt flertallet er kanskje litt lavere enn de fleste tror; 76 prosent.

Alle land i verden er med

Det er Pew Reseach Center som står bak undersøkelsen som ble offentliggjort rett før jul. Dataene er samlet inn via spørreskjemaer fra 175 land som til sammen utgjør 95 prosent av verdens befolkning. I de resterende 5 prosentene, 57 land, har forskerne samlet inn data fra offentlige registre og lignende.

Forskerne presiserer at de kun baserer seg på egenoppgitt tilknytning. De har ikke gjort noen forsøk på å måle hva folk gjør i praksis.

Les mer om undersøkelsen her

Mer om de ikke-tilknyttede her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus