Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Domkirken i Reykjavik ligger rett ved parlamentsbygningen (Alltinget) men koblingen mellom kirke og folk på Island er i ferd med å svekkes.
 Foto: Even Gran

Domkirken i Reykjavik ligger rett ved parlamentsbygningen (Alltinget) men koblingen mellom kirke og folk på Island er i ferd med å svekkes. Foto: Even Gran

Statskirken på Island under 70 prosent

Redusert med tjue prosentpoeng på tjue år.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2017 kl 12:27

I 1998 var 90 prosent av den islandske befolkningen medlemmer av statskirken. I dag ble det kjent at tallet for første gang har kommet under 70 prosent – 69,89 prosent for å være nøyaktig. Befolkningen på Island har økt med 24 prosent siden 1998 (er nå rundt 338.000), mens medlemstallet i statskirken har gått ned med rundt 3,5 prosentpoeng i samme periode.

I 2013 innførte landet et krav om at begge foreldre må være medlemmer i statskirken, eller et annet tros- og livssynssamfunn, for at felles barn automatisk skal kunne regnes medlem. Dette er har påskyndet prosessen.

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon Sidmennt er i vekst. Organisasjonen har nå nesten 2000 medlemmer, inkludert rundt 150 som ikke ønsker at staten skal kjenne til medlemskapet deres.

Eksplosiv vekst blant religiøst ikke-tilknyttede

Den gruppa som har økt sterkest de siste 20 årene, er de som ikke er medlemmer noe sted, eller er merket som «andre eller ikke spesifisert». Til sammen utgjør denne gruppa nesten 52.000 islendinger, over 15 prosent av befolkningen.

I 1998 utgjorde denne gruppa rundt 9100 personer. Den har altså nesten seksdoblet seg på tjue år.

Mer pålitelig statistikk enn i Norge

Statistikken over medlemskap i tros- og livssynssamfunn på Island er sikrere enn tilsvarende statistikk i Norge. På Island er det staten som fører medlemsregisteret for tros- og livssynssamfunnene.

Folk som vil melde seg ut av ett trossamfunn og inn i et annet, eller som ikke ønsker å være medlem noe sted, kan gå inn på en statlig nettside og si fra om dette, så gir staten beskjed videre.

Dermed er ikke staten, som i Norge, avhengig av at tros- og livssynssamfunnene rapporterer inn sine medlemsdata for å lage statistikk. Praksisen er omdiskutert. Sidmennt har som nevnt rundt 150 medlemmer som ikke ønsker at staten skal kjenne til hvor de er medlem.

Kilde: Islands offisielle statistikk.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus