Anders Garbom Backe overleverer signert grunnlovsforslag til stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) på lørdag, under HUs demonstrasjon. FOTO: Dan Raoul Husebø Miranda

Sju av ni ungdomspartier skrev under på HUs krav

Humanistisk Ungdom samlet sju av ni ungdomspartier i demonstrasjon for skille av stat og kirke foran Stortinget på lørdag. – Her er det snakk om et generasjonsskille, sier HU-lederen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2014 kl 09:02

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe, ble intervjuet på NRK Kveldsnytt lørdag kveld. De laget et innslag om HUs aksjon. Se innslaget her.

Se bildet større

Aksjonistene på rekke utenfor Stortinget:

Leder i Humanistisk Ungdom Anders Garbom Backe, nestleder i FrpU Bjørn Kristian Svendsrud, nestleder i AUF Åsmund Aukrust, nestleder i Rød Uungdom Herman Thamdrup Lund, leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Halse, leder i Unge Høyre Paul Joakim Sandøy og generalsekretær i Grønn Ungdom, Anders Skyrud Danielsen.

Unge Venstre var også tilstede ved leder Tord Hustveit, men han hadde gått da bildet ble tatt. FOTO: Dan Raoul Husebø Miranda

Se bildet større

Første nestformann i FrpU, Bjørn Kristian Svendsrud, sammen med nylig avgått nestleder i Humanistisk Ungdom, Arnlaug Høgås Skjæveland. FOTO: Dan Raoul Husebø Miranda

Se bildet større

Leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, signerer HUs grunnlovsforslag foran Stortinget lørdag. FOTO: Dan Raoul Husebø Miranda

Se bildet større

HU-gjengen foran Stortinget. FOTO: Torbjørn Vik Lunde

Se bildet større

HUs forslag til ny grunnlov for Norge har åtte paragrafer om livssynslikestilling og ikke så mye mer. Den ble signert av samtlige ungdomspolitikere utenfor Stortinget på lørdag.

Se stor, lesbar versjon av bildet her.

Faktaboks

GARBOM BACKE GJENVALGT SOM HU-LEDER

Humanistisk Ungdom hadde landsmøte i helga. Her ble leder Anders Garbom Backe gjenvalgt. Ny nestleder er Joakim Damsgaard.

I helga var det landsmøte i Humanistisk Ungdom (HU). På lørdag formiddag dro delegatene i samlet flokk til Stortinget for å demonstrere for en inkluderende grunnlov.

HU hadde invitert alle de politiske ungdomspartiene til å delta. Sju av ni ungdomspartier møtte opp med leder, nestleder eller generalsekretær. De eneste som ikke ønsket å delta på aksjonen var Senterungdommen og KrfU.

– Alle ga klart uttrykk for at det var viktig å delta. Flere av dem droppet andre avtaler for å komme, sier leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe til Fritanke.no.

Han er svært godt fornøyd med aksjonen, som også ble dekket av NRK Kveldsnytt.

Aksjonen startet ved at alle delegatene fra HUs landsmøte, rundt 50 personer, gikk til Stortinget med banner, flagg og sin egenskrevne grunnlov. Der møtte de representantene fra ungdomspartiene. Anders Garbom Backe holdt en appell, og deretter signerte de sju ungdomspolitiske lederne HUs grunnlovsforslag, som til slutt ble overlevert til Michael Tetschner, stortingsrepresentant fra Høyre.

– Det er bra ungdommen engasjerer seg i Grunnloven, sa Tetzschner da han takket for grunnlovsforslaget fra HU og de sju ungdomspartiene.

Han kommenterte også at det er for sent å komme med forslag nå, men fikk til svar at SV og Venstre allerede har levert inn forslag som tilfredsstiller HUs krav, og at det bare er å stemme for disse. Endringsforslagene skal endelig vedtas før 17. mai, da Grunnloven fyller 200 år.

Klar holdning blant ungdom

Garbom Backe mener den klare holdningen for livssynslikestilling og mot statskirkeordningen blant ungdomspartiene, er et klart signal til eldre generasjoner.

– Grunnloven er et dokument som skal vare i lang tid, og da blir det ekstra viktig å lytte til oss som skal ta over, sier Garbom Backe.

Han mener den saken avslører et klart generasjonsskifte. For dagens unge er det helt opplagt at staten må være nøytral og vi ikke kan forskjellsbehandle folk etter hvilket livssyn de har, mener han.

– Vi er vokst opp i et mangfoldig Norge, og tar dette for gitt. Det er unaturlig for oss å favorisere noen livssyn framfor andre. Ungdomspartienes holdning gir et klart signal om hvordan dette vil utvikle seg framover. Jeg skulle ønske politikerne kunne ta signalene allerede nå, for den forskjellsbehandlingen de legger opp til nå vil ikke holde over tid, sier Garbom Backe.

Ny grunnlov før 17. mai

Utgangspunktet for HUs aksjon er den pågående kampanjen Sikre en inkluderende Grunnlov som ble lansert for en måneds tid siden.

Hovedmålet med kampanjen er å justere Grunnloven på tre sentrale punkt;

  • Den norske kirke ikke bør framheves som «Norges folkekirke» i §16.
  • Formuleringen «vår kristne og humanistiske arv» ikke bør brukes som Norges felles verdigrunnlag i §2.
  • Kongen bør ikke være forpliktet til å bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, slik det står i §4. HU ønsker at Kongen og hans etterfølgere skal ha samme religionsfrihet som alle oss andre.

I år fyller Grunnloven 200 år, og det ligger inne 40 forslag til grunnlovsendringer som ble framsatt i forrige stortingsperiode. Det betyr at de kan behandles endelig nå.

I morgen tirsdag, legger Kontroll og konstitusjonskomiteen fram sin innstilling til endringene som skal vedtas og tre i kraft før 17. mai.

Reaksjon fra KrfU

Leder i KrfU, Emil Erstad, har skrevet en begrunnelse for hvorfor han ikke møtte opp, til tross for at også hans organisasjon er for å skille stat og kirke.

Innlegget er et svar til et utspill fra tidligere leder i HU, Dan Raoul Husebø Miranda i bloggen Tankeferd.

Se flere bilder fra aksjonen

Siste nytt i Nyheter

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

 
– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

Human-Etisk Forbund fornøyd med forslag til nytt KRLE-fag

– Dette ser veldig lovende ut, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund. KrF er bekymret for mindre kristendom.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse