Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
NRK leverer tilbake pengene Søndagsskolen har samlet inn. Dermed trenger ikke Per Edgar Kokkvold å vifte med tekstreklameplakaten.

NRK leverer tilbake pengene Søndagsskolen har samlet inn. Dermed trenger ikke Per Edgar Kokkvold å vifte med tekstreklameplakaten.

NRK betaler tilbake Tårnagent-penger

NRK betaler tilbake pengene som Søndagsskolen og Den norske kirke har donert til barneserien Tårnagentene. De vil ikke tillate at serien brukes til forkynnelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2010 kl 14:09

Barneserien Tårnagentene som sendes på NRK Super denne jula har vært delfinansiert av penger samlet inn av Søndagsskolen og midler fra Den norske kirkes trosopplæringsreform. Målet har vært å "gi barn verdier for livet". Den norske kirke (Dnk) bruker serien til å rekruttere barn til "Tårnagenthelg" og "gudstjeneste med Tårnagent-preg" i slutten av januar.

Men nå sier NRK stopp. De er bekymret for at deres redaksjonelle integritet trekkes i tvil, og betaler tilbake alle pengene som er donert til serien av Søndagsskolen, Trosopplæringsreformen og Sævikfondet.

- Vi er nødt til verne om vår troverdighet. Vi har hele tiden hatt full styring på denne serien, og står 100% inne for den. Bidragsyterne har ikke hatt noen innflytelse, og skal heller ikke ha det. Men vi ser at disse bidragene, og måten serien brukes på av kirken og Søndagsskolen, er egnet til å skape mistanke om at vi styres av eksterne finansieringskilder. Det kan vi ikke leve med. Derfor betaler vi nå tilbake alle pengene som er donert av de nevnte institusjonene, sier eksternsjef i NRK, Petter Wallace, til Fritanke.no.

Han håper all tvil om NRKs integritet når det gjelder denne serien, nå kan feies av banen.

- Nå fullfinansierer vi serien selv. Det er egentlig ganske uvanlig når det gjelder slike serier, men vi velger å gjøre det i dette tilfellet fordi vi ikke kan leve med en mistanke om at man kan kjøpe seg sendetid, sier Wallace.

Han vil ikke avsløre hvor mye penger det er snakk om, men slår fast at det er godt over en million kroner.

- Har dere gått til dette skrittet etter press fra noen?

- Det er klart at saken har vært omdiskutert internt hos oss, og koblet til diskusjonen rundt andakter og gudstjenester i NRK. I tillegg har jo blant annet Human-Etisk Forbund engasjert seg. Samlet sett har dette ført til at vi har vurdert saken på nytt, og konkludert med at vi ikke kan leve med denne mistanken.

Ikke lov til å bruke serien til forkynnelse

Wallace forteller videre at Dnk og Søndagsskolen ikke får lov til å bruke effekter fra tv-serien for å rekruttere og forkynne kristendom overfor barn.

- Nei, det kan de ikke gjøre. Vi har enerett til serien, og vil ikke gi noen annen organisasjon tillatelse til å bruke bilder, logoer eller skuespillere fra serien i forbindelse med ulike "tårnagent"-arrangementer som dere skrev om forleden.

Navnet kan imidlertid ikke NRK nekte noen å bruke.

- Her er det en sedvanerett, siden "tårnagent"-begrepet har blitt brukt i rekrutteringssammenheng av Dnk og Søndagsskolen tidligere. Så det kan vi ikke nekte dem. Men bilder og logoer fra serien kan altså ikke brukes, sier han.

Når det gjelder effekter fra serien, ransler, t-skjorter, håndklær, DVDer osv., så skal disse være livssynsnøytrale, forteller han.

- Når det gjelder slike spin-off produkter og ettersalg, så deler vi rettighetene med Vidvinkel media. Men her har vi har lagt inn en klausul om at slike effekter ikke skal ha innhold som kan tolkes i forkynnende retning. Effektene skal være livssynsnøytrale, sier Wallace.

Store forandringer i manus

Eksternsjefen forteller at manuset til serien har vært gjennom store forandringer siden starten, og at dette har kommet som et resultat av forhandlinger mellom NRK og produsenten, det kristne selskapet Vidvinkel media.

Wallace vil imidlertid ikke si at NRK har påvirket serien i en ikke-forkynnende retning.

- Nei, det blir for enkelt å si. Men vi har selvsagt er mer opptatt av at serien ikke skal være forkynnende enn dem. Så hvis det har vært en utvikling i denne retningen, så er det fordi vi i større grad har dette i ryggmargen. Jeg vil understreke at samarbeidet har vært veldig godt. Vidvinkel media har vært veldig samarbeidsvillige.

- Så nå er vel Søndagskolen og kirken fornøyde, ettersom de både har fått en oppbyggelig tv-serie og en masse penger i retur?

- He-he, det får du snakke med dem om. Poenget for oss i NRK har vært å verne om vår redaksjonelle integritet som vi følte det ble stilt spørsmålstegn ved, sier Wallace.

- Vi gleder oss over at serien sendes

Ann Helen Frivold, som har vært Søndagsskolens representant i arbeidet med serien, synes det er helt fint at NRK nå har bestemt seg for å levere tilbake pengene Søndagsskolen har samlet inn.

- Det synes vi er helt fint. Vi gleder oss over at serien sendes, og er svært fornøyd med den, sier hun.

- Hva tenker du om at dere ikke kan bruke bilder og logoer fra serien i for eksempel Tårnagent-helga som dere skal være med å arrangere i januar?

- Det har vi ingen problemer med. Vi trenger ikke å bruke bilder eller logoer fra serien. Tårnagentene er et varemerke som Søndagsskolen har registert for lenge siden, og som vi selvsagt kommer til å fortsette og bruke.

- Det må vel føles greit å både få en oppbyggelig tv-serie og en masse penger i retur?

- Jeg tror jeg nøyer meg med å si at vi er veldig glade for at norske barn med denne serien får vite hvorfor vi feirer jul. Det synes jeg alle i Norge bør være glade for, sier Frivold.