Hvem skal etterfølge Kristin Mile som generalsekretær i Human-Etisk Forbund? I august lyses åremålet ut. Foto: Human-Etisk Forbund

Nå skal Human-Etisk Forbund finne Kristin Miles etterfølger

Ny generalsekretær i Human-Etisk Forbund skal være på plass innen 1. januar 2018. Hvem ønsker folk seg?

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2017 kl 09:33

Årets landsmøte i Human-Etisk Forbund var Kristin Miles siste som generalsekretær. Hun ble takket av med blomster og applaus fra delegatene. En fin gest, som sikkert føltes litt prematur, all den tid åremålet hennes ikke går ut før 31. januar 2018.

Men tida fram til da er ikke lang tid når en toppleder skal rekrutteres, og arbeidet med å finne Miles etterfølger er derfor i gang. Et eget tilsettingsutvalg, bestående av tillitsvalgte, inkludert styreleder Tom Hedalen, ansatte og en representant fra rekrutteringsfirmaet Assessit, har utarbeidet kravspesifikasjonene for stillingen, som etter planen skal utlyses i midten av august.

Kortene tett til brystet

Tilsettingsutvalget holder kortene tett til brystet. Styreleder Tom Hedalen vil ikke si så mye om hva slags person man ønsker seg. På spørsmål svarer han at man leter et etter en «tydelig leder».

Kort fortalt: Vedkommende skal lede administrasjonen, bidra til å styre og videreutvikle organisasjonen og livssynsamfunnet på bakgrunn av vedtak og styringssignaler fra Hovedstyret og Landsstyret, profilere HEF internt og eksternt og i tillegg bidra i samfunnsdebattene. Dessuten må den som skal tilsettes identifisere seg med det humanistiske livssynet og være medlem av Human-Etisk Forbund.

Det er en ganske heftig kravspekk. Human-Etisk Forbund, som andre lignende organisasjoner, ønsker seg ideelt sett et «kinderegg» av en leder. Personen må oppfylle (minst) tre høye krav – være en dyktig leder internt, være sterk faglig og kunne profilere forbundet i offentligheten.

Finnes det kandidater?

Fritanke.no har snakket med personer i og rundt organisasjonen om generalsekretærjakten. Er det noen navn som surrer rundt som aktuelle kandidater? Er det noen interne kandidater?

Inga Bostad (53), nåværende direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, nevnes som drømmekandidat av enkelte. Bostad trekkes fram som en faglig dyktig person som også har bred og relevant ledererfaring.

Bostad har tidligere vært prorektor ved Universitetet i Oslo, forlagsredaktør og har doktorgrad i filosofi. Hun var i sin tid leder for utvalget som kom med forslag til ny formålsparagraf for barnehagen og skolen. Bostads åremål går ut 1. januar 2018. Kan hun så være aktuell?

– Jeg liker å lede, sa Bostad da Fri tanke portrettintervjuet henne i forbindelse med at hun skulle lede formålsparagraf-utvalget. Samtidig ønsket hun den gang ikke å svare på hva slags livssyn hun hadde.

– Jeg er åpen og søkende, og vil ikke tilhøre noen organisasjon som har bestemte oppfatninger, sa hun med henvisning til Human-Etisk Forbund. – Jeg er min egen skeptiker. Jeg er en søkende skeptiker, ikke en som er dogmatisk negativ.

Humanetiker med muslimsk bakgrunn

Et annet navn som er nevnt, er Agenda-rådgiver Sylo Taraku (43). Taraku har tidligere vært generalsekretær både i NOAS og i LIM og underdirektør i UDI og har bakgrunn som statsviter.

Taraku, som kom som flyktning fra Kosovo på begynnelsen av 1990-tallet, har deltatt i debattene om islam og innvandring, særlig gjennom engasjementet i LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold), og sist med fjorårets bok «Innvandringsrealisme. Politikkens muligheter i folkevandringens tid».

Sylo Taraku har muslimsk bakgrunn, men kaller seg i dag humanetiker. I portrettintervjuet med Fri tanke i 2010 fortalte han at han meldte seg inn i Human-Etisk Forbund i 2006. Han har også vært bidragsyter i Humanistisk konfirmasjon.

Kan han være aktuell? Med tanke på hans engasjement i tankesmien Agenda og partipolitisk tilhørighet til Arbeiderpartiet, er det vel ikke usannsynlig at Taraku kan være aktuell for en politisk stilling i regjeringsapparatet, om det blir skifte etter høstens stortingsvalg.

Lærer-kandidaten

Etter årets landsmøte i Human-Etisk Forbund, hvisket noen navnet Edle Daasvand i øret vårt. Daasvand (47) var ryddig og flink dirigent på landsmøtet i år, som hun også har vært tidligere.

I dag jobber hun som lærer, men har tidligere blant annet vært partisekretær i Sosialistisk Venstreparti (2005-2009), med etter hva Fritanke.no forstår med gode skussmål. Før det var hun generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (2000-2004) og organisasjonssekretær i Sosialistisk Ungdom.

Daasvand har også en tydelig kobling til Human-Etisk Forbund. Hun ledet utvalget som utredet oppstart av en humanistisk ungdomsorganisasjon, og hun har dessuten vært medlem av Oslo fylkeslags konfirmasjonsutvalg i mange år, helt fram til nylig.

Etter det Fritanke.no kjenner til, var det ulempene ved mye reiseaktivitet som gjorde at hun gikk tilbake til lærerjobben, som hun er utdannet til. Hun trives godt som lærer i Oslo-skolen, men kanskje kan den rette utfordringen friste en gammel politisk sirkushest?

Interne kandidater?

Finnes det interne kandidater blant dagens ansatte i Human-Etisk Forbund? Det er etter hva Fritanke.no kjenner til, ingen av dagens mellomledere som skal ønske seg toppjobben.

Hvis vi tar utgangspunkt i kravspesifikasjonen, er fagsjef Bente Sandvig (60) den som er nærmest til å oppfylle den. Etter å ha vært fagsjef i Human-Etisk Forbund i en rekke år har hun lang erfaring både i politikkutforming og samhandling med Hovedstyre og resten av organisasjonen

Men det finnes også ungt blod i organisasjonen. Rådgiver i Sandvigs avdeling, Ideologi- og livssynsavdelingen, Lars-Petter Helgestad (33), nevnes som faglig dyktig med bred oversikt over hele det livssynspolitiske feltet.

Helgestad var med og planla Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon og var også den første lederen i Humanistisk Ungdom (2007-2010). Han har også ledet International Humanist and Ethical Youth Organisation (IHEYO) og arbeidet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Er han aktuell? Han vil muligens anses som for ung og mangle direkte ledelseserfaring, men han har altså på CV’n at han har fått en ungdomsorganisasjon opp og stå.

Få opplagte kandidater

Det som ellers er slående, hvor få navn som nevnes. De fleste Fritanke.no har snakket med, er helt blanke på hvem som kan være aktuelle som generalsekretær for forbundet.

I august begynner arbeidet med å finne Kristin Miles etterfølger for alvor. Kanskje er det flere som vil tenke over saken i løpet av sommeren?

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon