Hvem skal etterfølge Kristin Mile som generalsekretær i Human-Etisk Forbund? I august lyses åremålet ut. FOTO: Human-Etisk Forbund

Nå skal Human-Etisk Forbund finne Kristin Miles etterfølger

Ny generalsekretær i Human-Etisk Forbund skal være på plass innen 1. januar 2018. Hvem ønsker folk seg?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2017 kl 09:33

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Inga Bostad. Ny generalsekretær? FOTO: Even Gran

Se bildet større

Sylo Taraku. Ny generalsekretær? FOTO: Marianne Lind

Se bildet større

Edle Daasvand. Ny generalsekretær?

Se bildet større

Bente Sandvig. Ny generalsekretær? FOTO: Human-Etisk Forbund

Se bildet større

Lars-Petter Helgestad. Ny generalsekretær? FOTO: Human-Etisk Forbund

Se bildet større

For over 11 år siden, i jaunar 2006, tok Kristin Mile over stafettpinnen fra Lars Gule som generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Når hun går av i 2018 vil det bli som den lengstsittende generalsekretæren i HEFs historie. FOTO: Karen Anne Okstad

Fakta

Tidligere generalsekretærer

i Human-Etisk Forbund:

Fredrik Heffermehl (1980–1982)

Levi Fragell (1982–1990)

Kari Vigeland (1991–1992/1993)

Lars Gunnar Lingås (1993–1997)

Tove Beate Pedersen (1998–2000)

Lars Gule (2000–2005)

Kristin Mile (2006–andre åremålsperiode løper ut 31. januar 2018)

Årets landsmøte i Human-Etisk Forbund var Kristin Miles siste som generalsekretær. Hun ble takket av med blomster og applaus fra delegatene. En fin gest, som sikkert føltes litt prematur, all den tid åremålet hennes ikke går ut før 31. januar 2018.

Men tida fram til da er ikke lang tid når en toppleder skal rekrutteres, og arbeidet med å finne Miles etterfølger er derfor i gang. Et eget tilsettingsutvalg, bestående av tillitsvalgte, inkludert styreleder Tom Hedalen, ansatte og en representant fra rekrutteringsfirmaet Assessit, har utarbeidet kravspesifikasjonene for stillingen, som etter planen skal utlyses i midten av august.

Kortene tett til brystet

Tilsettingsutvalget holder kortene tett til brystet. Styreleder Tom Hedalen vil ikke si så mye om hva slags person man ønsker seg. På spørsmål svarer han at man leter et etter en «tydelig leder».

Kort fortalt: Vedkommende skal lede administrasjonen, bidra til å styre og videreutvikle organisasjonen og livssynsamfunnet på bakgrunn av vedtak og styringssignaler fra Hovedstyret og Landsstyret, profilere HEF internt og eksternt og i tillegg bidra i samfunnsdebattene. Dessuten må den som skal tilsettes identifisere seg med det humanistiske livssynet og være medlem av Human-Etisk Forbund.

Det er en ganske heftig kravspekk. Human-Etisk Forbund, som andre lignende organisasjoner, ønsker seg ideelt sett et «kinderegg» av en leder. Personen må oppfylle (minst) tre høye krav – være en dyktig leder internt, være sterk faglig og kunne profilere forbundet i offentligheten.

Finnes det kandidater?

Fritanke.no har snakket med personer i og rundt organisasjonen om generalsekretærjakten. Er det noen navn som surrer rundt som aktuelle kandidater? Er det noen interne kandidater?

Inga Bostad (53), nåværende direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, nevnes som drømmekandidat av enkelte. Bostad trekkes fram som en faglig dyktig person som også har bred og relevant ledererfaring.

Bostad har tidligere vært prorektor ved Universitetet i Oslo, forlagsredaktør og har doktorgrad i filosofi. Hun var i sin tid leder for utvalget som kom med forslag til ny formålsparagraf for barnehagen og skolen. Bostads åremål går ut 1. januar 2018. Kan hun så være aktuell?

– Jeg liker å lede, sa Bostad da Fri tanke portrettintervjuet henne i forbindelse med at hun skulle lede formålsparagraf-utvalget. Samtidig ønsket hun den gang ikke å svare på hva slags livssyn hun hadde.

– Jeg er åpen og søkende, og vil ikke tilhøre noen organisasjon som har bestemte oppfatninger, sa hun med henvisning til Human-Etisk Forbund. – Jeg er min egen skeptiker. Jeg er en søkende skeptiker, ikke en som er dogmatisk negativ.

Humanetiker med muslimsk bakgrunn

Et annet navn som er nevnt, er Agenda-rådgiver Sylo Taraku (43). Taraku har tidligere vært generalsekretær både i NOAS og i LIM og underdirektør i UDI og har bakgrunn som statsviter.

Taraku, som kom som flyktning fra Kosovo på begynnelsen av 1990-tallet, har deltatt i debattene om islam og innvandring, særlig gjennom engasjementet i LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold), og sist med fjorårets bok «Innvandringsrealisme. Politikkens muligheter i folkevandringens tid».

Sylo Taraku har muslimsk bakgrunn, men kaller seg i dag humanetiker. I portrettintervjuet med Fri tanke i 2010 fortalte han at han meldte seg inn i Human-Etisk Forbund i 2006. Han har også vært bidragsyter i Humanistisk konfirmasjon.

Kan han være aktuell? Med tanke på hans engasjement i tankesmien Agenda og partipolitisk tilhørighet til Arbeiderpartiet, er det vel ikke usannsynlig at Taraku kan være aktuell for en politisk stilling i regjeringsapparatet, om det blir skifte etter høstens stortingsvalg.

Lærer-kandidaten

Etter årets landsmøte i Human-Etisk Forbund, hvisket noen navnet Edle Daasvand i øret vårt. Daasvand (47) var ryddig og flink dirigent på landsmøtet i år, som hun også har vært tidligere.

I dag jobber hun som lærer, men har tidligere blant annet vært partisekretær i Sosialistisk Venstreparti (2005-2009), med etter hva Fritanke.no forstår med gode skussmål. Før det var hun generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (2000-2004) og organisasjonssekretær i Sosialistisk Ungdom.

Daasvand har også en tydelig kobling til Human-Etisk Forbund. Hun ledet utvalget som utredet oppstart av en humanistisk ungdomsorganisasjon, og hun har dessuten vært medlem av Oslo fylkeslags konfirmasjonsutvalg i mange år, helt fram til nylig.

Etter det Fritanke.no kjenner til, var det ulempene ved mye reiseaktivitet som gjorde at hun gikk tilbake til lærerjobben, som hun er utdannet til. Hun trives godt som lærer i Oslo-skolen, men kanskje kan den rette utfordringen friste en gammel politisk sirkushest?

Interne kandidater?

Finnes det interne kandidater blant dagens ansatte i Human-Etisk Forbund? Det er etter hva Fritanke.no kjenner til, ingen av dagens mellomledere som skal ønske seg toppjobben.

Hvis vi tar utgangspunkt i kravspesifikasjonen, er fagsjef Bente Sandvig (60) den som er nærmest til å oppfylle den. Etter å ha vært fagsjef i Human-Etisk Forbund i en rekke år har hun lang erfaring både i politikkutforming og samhandling med Hovedstyre og resten av organisasjonen

Men det finnes også ungt blod i organisasjonen. Rådgiver i Sandvigs avdeling, Ideologi- og livssynsavdelingen, Lars-Petter Helgestad (33), nevnes som faglig dyktig med bred oversikt over hele det livssynspolitiske feltet.

Helgestad var med og planla Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon og var også den første lederen i Humanistisk Ungdom (2007-2010). Han har også ledet International Humanist and Ethical Youth Organisation (IHEYO) og arbeidet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Er han aktuell? Han vil muligens anses som for ung og mangle direkte ledelseserfaring, men han har altså på CV’n at han har fått en ungdomsorganisasjon opp og stå.

Få opplagte kandidater

Det som ellers er slående, hvor få navn som nevnes. De fleste Fritanke.no har snakket med, er helt blanke på hvem som kan være aktuelle som generalsekretær for forbundet.

I august begynner arbeidet med å finne Kristin Miles etterfølger for alvor. Kanskje er det flere som vil tenke over saken i løpet av sommeren?

Siste nytt i Nyheter

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

 
Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse