Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

Publisert:

– I år setter vi døden – og livet – på agendaen, forteller Agnieszka Bryn, kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund.

Målet er å få folk til å reflektere over døden, over våre liv og hvordan vi påvirker andres hverdag.

– Humanismen har som utgangspunkt at vi er del av naturen, født frie og med samme menneskeverd og rettigheter, utstyrt med fornuft og samvittighet. Vi tror livet vi lever er det eneste vi har, derfor må vi bruke det godt. Det gir oss et ekstra ansvar, men også en frihet til å leve livet slik vi ønsker her og nå.

Rom for refleksjon

Det er femte år på rad at Human-Etisk Forbund arrangerer nasjonal Humanistisk uke, hvor det foregår mange aktiviteter rundt omkring i løpet av forholdsvis kort tid. Målet er å skape en pause i hverdagen som gir rom for refleksjon.

I perioden 15 -29. september går nærmere 200 arrangementer av stabelen over hele landet. Flere hundre frivillige står på stand, arrangerer dødskafé, filosofikvelder, foredrag, debattmøter, konserter og undringsløyper.

Memento mori

At døden har et særskilt fokus flere steder disse ukene handler selvsagt om at døden er en påminnelse om å leve her og nå; Memento mori. På en rekke steder arrangeres det dødskafé, der man kommer sammen og snakker om, ja, tema relatert til døden. Blant stedene det arrangeres dødskafé er Eidsvoll, Kongsvinger, Ålesund og Stavanger.

Ellers kan du oppleve mange interessante personer i foredrag, blant annet Ingeborg Senneset, Gunnar Tjomlid, Levi Fragell, Anders Torp, Lars Gule, Kaja Melsom, HEFs ambassadørkorps – og Fritanke.nos journalist Even Gran.

I Trondheim kan du for eksempel få med deg åpent møte med Levi Fragell, samt oppleve eks-muslimske Wasim Zahid (les Fri tankes intervju med ham) og eks-kristne Anders Torp i en personlig samtale om religion. Arrangementet finner du på Facebook-siden til Human-Etisk Forbund i Trondheim.

I Kristiansund arrangeres dialogmøte om religion i skolen onsdag 20. september – med innledninger fra Kjell R. Elgaas fra Nei til skolegudstjenester og prest Sindre Stabell Kulø.

På Elverum kan du oppleve filosof Einar Øverenget snakke om «Norske verdier i en humanistisk tradisjon».

Natalie Milde fra HEFs ambassadørkorps gjester Alta og Hammerfest. (Les om ambassadørkorpset i Irak og Natalie Milde i Fri tanke 1-2016 (side 28-33).)

I Stavanger møter den humoristiske legen den alvorlige klovnen. Lege Stein Husebø og komiker Per Inge Torkilsen samles til samtale om hverdagsgleder.

Og mye mer. Det finnes dessverre ingen felles oversikt over alle arrangementene, men sjekk ut ditt fylkeslags side på human.no eller søk opp lagene på Facebook, der har flere lagt ut sine arrangement.

Bergen en uke før

I Hordaland avsluttes Humanistisk uke i kveld, med blant annet bokbad i Bergen med Harald Eia og Åsne Seierstad, om sistnevntes bok To søstre. At hordalendingene ligger en uke før resten av landet er ikke fordi de ønsker å være så spesielle, men rett og slett fordi arrangementet ikke skulle kollidere med Sykkel-VM i Bergen som begynner i morgen.

Et av de mest populære arrangementene i Hordaland kan oppleves igjen som [url=

Og teaterstykket skal humanister se sammen i Bergen i kveld.