Harde ord fra Humanistforbundet til Human-Etisk Forbund. Les hele pressemeldingen her.

Humanistforbundet hardt ut mot Human-Etisk Forbund

«Human-Etisk Forbund er freidige, antireligiøse, intolerante og ikke-inkluderende». Dette er kraftsalven i en pressemelding fra Humanistforbundet, tidligere Sosialhumanistene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2013 kl 15:49

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Denne artikkelen har utløst en skarp reaksjon fra Humanistforbundet.

Se bildet større

Generalsekretær Kristin Mile understreker at Human-Etisk Forbund neppe hadde sittet med lederen i STL (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn) i fire år hvis de andre tros- og livssynsorganisasjonene hadde sett på HEF som antireligiøse og intolerante.

Se bildet større

– Burde vi ha latt være å skrive om dette oppsiktsvekkende trosgrunnlaget når vi visste om det, bare for å være greie med dem? spør ansvarlig redaktør i Fritanke.no, Kirsti Bergh.

Faktaboks

HUMANISTFORBUNDETS PRESSEMELDING:

PRESSEMELDING 13. mai 2013

Human-etikere angriper Humanistforbundet.

I forkant av Sosialhumanistenes navnebytte til Humanistforbundet den 1. mai, gikk Human-etisk forbunds medlemsmagasin ”Fri tanke” ut med et mislykket forsøk på å undergrave vår organisasjon og bakgrunn. Human-etikere frykter medlemsflukt og gjør sitt ytterste i å diskreditere Humanistforbundet.

Human-etisk forbund (HEF) påstår at de er et livssynssamfunn for humanister, men det er de ikke. De er en liten gren av humanismen og kaller seg human-etikere. Humanistforbundet (med sine snart 1500 medlemmer i over 200 av landets kommuner) er forbundet for alle humanister, og fyller dermed et stort tomrom. Vi står for en åpen og folkelig humanisme, med rom for tro og tvil. Denne holdningen uttrykkes for eksempel gjennom vårt vigselstilbud som er åpent for alle, uansett livssyn. Det samme gjelder vår ungdomsundervisning og mentorfest.
Humanistforbundet er den eneste sekulære humanistiske organisasjonen som anerkjenner en humanisme som ikke er forbeholdt et ateistisk livssyn.

HEF har ubestridt fått gjøre krav på det humanistiske livssyn, og har på freidig vis kalt sine seremonier for ”humanistiske”. Det har gått så langt at læreplanen i RLE krever at elevene lærer om HEF i seg selv, deres “humanistiske seremonier”, og tegner logoen deres, “happy human”. Dette reagerer vi sterkt på, og vi skal arbeide målrettet for å opplyse det norske folk om humanismens virkelige innhold og bredde.

Avstanden mellom Humanistforbundet og HEF er stor. I det moderne og reformerte samfunn er ikke HEF inkluderende og tolerant. Humanistforbundet er i full fart med å slå seg opp som en markant og viktig aktør i verdidebatten, samtidig som HEF sakte men sikkert innser at de er i ferd med å utspille sin rolle. Kritiske røster fra HEFs egne veteraner hevder at HEF er blitt mer en antireligiøs sekt. I motsetning fronter Humanistforbundet en tolerant og solidarisk humanisme, med rom for det mangfoldet vi har i det moderne Norge.

Pressemeldingen ligger her

Den 1. mai skiftet livssynsorganisasjonen Sosialhumanistene navn til Humanistforbundet. Første pressemelding etter navneskiftet er et hardt angrep på Human-Etisk Forbund.

«Avstanden mellom Humanistforbundet og Human-Etisk Forbund er stor», heter det i pressemeldingen. Det er spesielt forholdet til religion som trekkes fram som det store skillet.

Human-Etisk Forbund beskrives som intolerant, ikke-inkluderende og antireligiøst, mens Humanistforbundet i motsetning til dette representerer en «åpen og folkelig humanisme, med rom for tro og tvil».

– Humanistforbundet er den eneste sekulære humanistiske organisasjonen som anerkjenner en humanisme som ikke er forbeholdt et ateistisk livssyn. Humanistforbundet fronter en tolerant og solidarisk humanisme, med rom for det mangfoldet vi har i det moderne Norge, heter det i pressemeldingen.

Organisasjonen mener de, på dette grunnlaget, fyller et stort tomrom.

Humanistforbundet slår videre fast at Human-Etisk Forbund «sakte men sikkert innser at de er i ferd med å utspille sin rolle», mens Humanistforbundet selv framstilles som å være «i full fart med å slå seg opp som en markant og viktig aktør i verdidebatten».

Humanistforbundet betegner det som freidig at Human-Etisk Forbund i 2005 valgte å kalle seremoniene sine humanistiske, ettersom Human-Etisk Forbund bare er «liten gren av humanismen og kaller seg human-etikere».

«Gjør sitt ytterste for å diskreditere»

Fritanke.nos oppslag om organisasjonens navnebytte fra Sosialhumanistene til Humanistforbundet har ikke falt i god jord. Artikkelen er «et mislykket forsøk på å undergrave vår organisasjon og bakgrunn» heter det.

Årsaken til dette er trolig at Fritanke.no, i forbindelse med denne artikkelen, offentliggjorde trosgrunnlaget som det nåværende Humanistforbundet opprinnelig ble godkjent på i 1997. Da var navnet «Trossamfunnet SELV». I trosgrunnlaget kan vi lese om «transcendental utvikling av selvet», jakten på «urselvet», «neoselvet» og de metadimensjonalistiske foreldrene «mor godhet» og «far vishet».

Humanistforbundet reagerer sterkt på Fritanke.nos oppslag.

– Human-etikere frykter medlemsflukt og gjør sitt ytterste i å diskreditere Humanistforbundet, heter det i pressemeldingen.

– HEF er for et inkluderende fellesskap

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile avviser bestemt at Human-Etisk Forbund er freidig, antireligiøst, intolerant eller ikke-inkluderende.

– Human-Etisk Forbund er i høyeste grad opptatt av dialogarbeid. Vi er for et inkluderende fellesskap som skal romme et bredt mangfold av livssyn og kulturuttrykk. Man skal ha fulgt usedvanlig dårlig med hvis man ikke har fått med seg Human-Etisk Forbunds entydige støtte til det livssynsmangfoldige og inkluderende fellesskapet, sier hun.

Som eksempel trekker Mile fram at Human-Etisk Forbund er et aktivt medlem i STL, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, og at fagsjef i HEF, Bente Sandvig, var leder i STL i fire år, fra høsten 2007 til våren 2011.

– Vi hadde vel neppe fått denne tilliten fra de andre tros- og livssynsorganisasjonene hvis vi hadde blitt sett på som antireligiøse og intolerante, sier hun.

Mile synes det er merkelig at Humanistforbundet later til å sitte inn med informasjon om at Human-Etisk Forbund «sakte men sikkert innser at de er i ferd med å utspille sin rolle».

– Det innser vi slett ikke. Vi er nå som før i jevn vekst. Human-Etisk Forbund rundet 80.000 medlemmer i september i fjor, og det siste tallet nå er rundt 80.700. Vi har vært i en jevn stigning siden medlemsveksten tok av for alvor tidlig på 80-tallet, forteller Mile.

Trist utspill

Hun synes det er trist at Humanistforbundet velger å gå så hardt ut mot det som tross alt må sees som en meningsfelle.

– Jeg vil heller oppfordre Humanistforbundet til å delta i livssynsdialogen vi har i STL. De har også mulighet til å melde seg inn i den internasjonale humanistunionen IHEU. Sammen står vi sterkere, sier hun.

Mile understreker at Human-Etisk Forbund absolutt ikke har noen intensjoner om å diskreditere Humanistforbundet, og kan heller ikke se at den aktuelle artikkelen i Fritanke.no gjør dette.

– De må jo tåle at det fortelles om det trosgrunnlaget de faktisk ble godkjent på. Det er veldig merkelig hvis dette skulle holdes hemmelig, sier generalsekretæren.

Hun legger til at Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

– Burde vi holdt dette tilbake for å være greie?

Ansvarlig redaktør i Fritanke.no, Kirsti Bergh, slutter seg til Kristin Miles betraktninger.

– Det er merkelig at Humanistforbundet tolker vår publisering av dette trosgrunnlaget som en slags konspirasjon mot dem. De må innse at de, som en humanistisk livssynsorgansiasjon, har nyhetens interesse for oss, spesielt når de velger et navn som til forveksling er likt noe Human-Etisk Forbund selv kunne ha valgt. Skulle vi ha latt være å skrive om dette oppsiktsvekkende trosgrunnlaget når vi visste om det, bare for å være greie med dem? spør hun.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse