Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Vinje fra Høyre sier at de ikke ønsket å skape usikkerhet om faget i 2013.
 Foto: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen

Kristin Vinje fra Høyre sier at de ikke ønsket å skape usikkerhet om faget i 2013. Foto: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen

Høyre sa nei til K-en i 2013 av frykt for usikkerhet rundt faget

Mens partiet i 2017 er redde for signaleffekten hvis man fjerner bokstaven.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2017 kl 12:58

I 2013 stemte Høyre imot KrFs forslag om å omdøpe RLE-faget til KRLE. I dag er de sterke tilhengere av faget. Hvorfor?

– I 2013 var alle enig i at kristendommen skulle ha en stor og viktig rolle i faget, og vi ønsket ikke å skape usikkerhet rundt faget ved å gjøre endringer. Vi så ikke noe behov for å gjøre endringer i navnet. Det var årsaken til at vi stemte imot å innføre K-en den gangen, sier stortingsrepresentant og livssynspolitisk talskvinne for Høyre, Kristin Vinje til Fritanke.no.

Samarbeidsavtalen med KrF er viktig

Hun forklarer at det er to årsaker til at Høyre nå ønsker å bevare K-en.

– For det første har vi sett siden 2013 at det har vært usikkerhet og ulik praksis etter forrige navneendring i faget. Vi er vi redde for signaleffekten av å fjerne den, og at det skal oppfattes som at vi vil ha mindre kristendom i faget. Det andre er selvsagt samarbeidsavtalen med KrF, der vi forpliktet oss til å endre navnet til KRLE, sier hun.

– Er du enig i at det har vært en klimaendring siden 2013, og at folk nå er mer opptatt av å hegne om kristendom som en del av norsk kultur i et forsøk på å stå bedre rustet i møtet med islam?

– Det er vanskelig å si noe om, men for oss er det viktig å ta vare på tradisjonene i landet vårt, og kristendommen er en viktig del av vår kulturarv. Jeg ser ikke noen grunn til å legge mer i det enn det. KRLE-faget er blitt en viktig symbolsak, men innholdet i faget er jo ikke ment å endre seg, sier Vinje.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus