Fri tanke/Fritanke.no og Humanist fusjonerer, og holder som før hus sammen med Human-Etisk Forbund i Brugata 19 i Oslo. FOTO: Even Gran

Fri tanke og Humanist fusjonerer

Fra 2018 har Human-Etisk Forbund ett nettsted for uavhengig journalistikk. Fritanke.no styrkes med ressursene til tidsskriftet Humanist.

Tekst:

Publisert:

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Fritanke.nos faste redaksjon utgjøres nå av Even Gran, Arnfinn Pettersen og Kirsti Bergh. FOTO: Nora Lie

Siden 1997 har Human-Etisk Forbund holdt seg med to uavhengige medier, medlemsbladet Fri tanke (inkludert nettavisa Fritanke.no fra 2006) og tidsskriftet Humanist, som har vært nettbasert siden 2015.

Etter tjue år slås de to sammen, og Humanists ressurser overføres til Fritanke.no, deriblant den halve stillingen som Humanist-redaktøren har utgjort.

– Dette er en tanke som har modnet over tid, forteller redaktør for Fritanke.no, Kirsti Bergh.

– Slik dagens mediebilde ser ut, har vi i begge redaksjoner kommet fram til at det å samle våre krefter vil være riktig nå. Vi tror det vil gi mest journalistikk og livssynsdebatt for ressursene som Human-Etisk Forbund bevilger til formålet, sier hun.

Bergh peker på at Fri tanke og Humanist har nærmet seg hverandre.

– Humanist har fått mer journalistisk stoff, mens både papirutgaven Fri tanke og nettavisa Fritanke.no har publisert en rekke lengre, dyptpløyende essays og kommentarer som like godt kunne kommet i Humanist. Det har liten mening å holde seg med to nettsteder som har så mye felles. Vi har altså mer å vinne på å samle kreftene på én arena, sier hun.

Satsing på nett

Ressursene fra Humanist – som fra 1997 har vært et tidsskrift for allmenn livssynsdebatt – innebærer en styrking av Fritanke.no som særlig skal brukes på mer kommentar- og debattstoff. Redaktørstillingen i Humanist vil i den sammenheng gå over til å bli debattredaktør for Fritanke.no, og det er dagens redaktør i Humanist, Arnfinn Pettersen, som blir med over til Fritanke.no.

I tillegg ønsker Fri tanke-redaktøren å overføre ressurser fra papir til nett, ved å kutte fra fire til to utgivelser av papirutgaven av Fri tanke per år. Den økte satsningen tenkes komme i form av økt produksjon og innkjøp av nyhets- og reportasjestoff. I den forbindelse får journalist Even Gran tittelen nyhetsredaktør, med hovedansvar for den løpende nyhetsdekningen.

Rent formelt ble beslutningen om sammenslåing og overføring av stilling tatt av generalsekretær i Human-Etisk Forbund før jul. Selv om selve fusjonsbeslutningen er gjort, vil endringene på Fritanke.no komme gradvis utover året.

Dagens naturvitenskapelige kommentar av forfatter og biolog Erik Tunstad er første utslag av sammenslåingen.

Beholder nettstedet

Arnfinn Pettersen understreker at Humanist ikke vil forsvinne helt.

– Vi vil beholde nettstedet Humanist.no som en fagside for stoff knyttet til livssynshumanismen. Der kan det for eksempel ligge foredrag som ansatte i Ideologi- og livssynsavdelingen ønsker å publisere, artikler fra humanisttidsskrifter rundt om i verden som vi vil gjøre lett tilgjengelig for norske lesere, eller ting ansatte eller tillitsvalgte i Human-Etisk Forbund har skrevet for andre publikasjoner, sier han.

Pettersen understreker at Humanist har en publikasjonsløsning som er særlig egnet for lengre elektroniske artikler, i og med at alle publiserte artikler kan lastes ned som PDF eller i ulike e-bokformater. Det er en verdi vi gjerne vil beholde også i fremtiden.

Mens Humanist tidligere har vært et frittstående tidsskrift, redigert under redaktørplakaten, vil det i fremtiden være en integrert del av arbeidet i Human-Etisk Forbunds ideologi- og livssynsavdeling, der Pettersen er seniorrådgiver i den andre halvparten av sin stilling.

Siste nytt i Nyheter

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

 
Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse