Fri tanke/Fritanke.no og Humanist fusjonerer, og holder som før hus sammen med Human-Etisk Forbund i Brugata 19 i Oslo. Foto: Even Gran

Fri tanke og Humanist fusjonerer

Fra 2018 har Human-Etisk Forbund ett nettsted for uavhengig journalistikk. Fritanke.no styrkes med ressursene til tidsskriftet Humanist.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Siden 1997 har Human-Etisk Forbund holdt seg med to uavhengige medier, medlemsbladet Fri tanke (inkludert nettavisa Fritanke.no fra 2006) og tidsskriftet Humanist, som har vært nettbasert siden 2015.

Etter tjue år slås de to sammen, og Humanists ressurser overføres til Fritanke.no, deriblant den halve stillingen som Humanist-redaktøren har utgjort.

– Dette er en tanke som har modnet over tid, forteller redaktør for Fritanke.no, Kirsti Bergh.

– Slik dagens mediebilde ser ut, har vi i begge redaksjoner kommet fram til at det å samle våre krefter vil være riktig nå. Vi tror det vil gi mest journalistikk og livssynsdebatt for ressursene som Human-Etisk Forbund bevilger til formålet, sier hun.

Bergh peker på at Fri tanke og Humanist har nærmet seg hverandre.

– Humanist har fått mer journalistisk stoff, mens både papirutgaven Fri tanke og nettavisa Fritanke.no har publisert en rekke lengre, dyptpløyende essays og kommentarer som like godt kunne kommet i Humanist. Det har liten mening å holde seg med to nettsteder som har så mye felles. Vi har altså mer å vinne på å samle kreftene på én arena, sier hun.

Satsing på nett

Ressursene fra Humanist – som fra 1997 har vært et tidsskrift for allmenn livssynsdebatt – innebærer en styrking av Fritanke.no som særlig skal brukes på mer kommentar- og debattstoff. Redaktørstillingen i Humanist vil i den sammenheng gå over til å bli debattredaktør for Fritanke.no, og det er dagens redaktør i Humanist, Arnfinn Pettersen, som blir med over til Fritanke.no.

I tillegg ønsker Fri tanke-redaktøren å overføre ressurser fra papir til nett, ved å kutte fra fire til to utgivelser av papirutgaven av Fri tanke per år. Den økte satsningen tenkes komme i form av økt produksjon og innkjøp av nyhets- og reportasjestoff. I den forbindelse får journalist Even Gran tittelen nyhetsredaktør, med hovedansvar for den løpende nyhetsdekningen.

Rent formelt ble beslutningen om sammenslåing og overføring av stilling tatt av generalsekretær i Human-Etisk Forbund før jul. Selv om selve fusjonsbeslutningen er gjort, vil endringene på Fritanke.no komme gradvis utover året.

Dagens naturvitenskapelige kommentar av forfatter og biolog Erik Tunstad er første utslag av sammenslåingen.

Beholder nettstedet

Arnfinn Pettersen understreker at Humanist ikke vil forsvinne helt.

– Vi vil beholde nettstedet Humanist.no som en fagside for stoff knyttet til livssynshumanismen. Der kan det for eksempel ligge foredrag som ansatte i Ideologi- og livssynsavdelingen ønsker å publisere, artikler fra humanisttidsskrifter rundt om i verden som vi vil gjøre lett tilgjengelig for norske lesere, eller ting ansatte eller tillitsvalgte i Human-Etisk Forbund har skrevet for andre publikasjoner, sier han.

Pettersen understreker at Humanist har en publikasjonsløsning som er særlig egnet for lengre elektroniske artikler, i og med at alle publiserte artikler kan lastes ned som PDF eller i ulike e-bokformater. Det er en verdi vi gjerne vil beholde også i fremtiden.

Mens Humanist tidligere har vært et frittstående tidsskrift, redigert under redaktørplakaten, vil det i fremtiden være en integrert del av arbeidet i Human-Etisk Forbunds ideologi- og livssynsavdeling, der Pettersen er seniorrådgiver i den andre halvparten av sin stilling.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon