Fri tanke/Fritanke.no og Humanist fusjonerer, og holder som før hus sammen med Human-Etisk Forbund i Brugata 19 i Oslo. FOTO: Even Gran

Fri tanke og Humanist fusjonerer

Fra 2018 har Human-Etisk Forbund ett nettsted for uavhengig journalistikk. Fritanke.no styrkes med ressursene til tidsskriftet Humanist.

Tekst:

Publisert:

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Fritanke.nos faste redaksjon utgjøres nå av Even Gran, Arnfinn Pettersen og Kirsti Bergh. FOTO: Nora Lie

Siden 1997 har Human-Etisk Forbund holdt seg med to uavhengige medier, medlemsbladet Fri tanke (inkludert nettavisa Fritanke.no fra 2006) og tidsskriftet Humanist, som har vært nettbasert siden 2015.

Etter tjue år slås de to sammen, og Humanists ressurser overføres til Fritanke.no, deriblant den halve stillingen som Humanist-redaktøren har utgjort.

– Dette er en tanke som har modnet over tid, forteller redaktør for Fritanke.no, Kirsti Bergh.

– Slik dagens mediebilde ser ut, har vi i begge redaksjoner kommet fram til at det å samle våre krefter vil være riktig nå. Vi tror det vil gi mest journalistikk og livssynsdebatt for ressursene som Human-Etisk Forbund bevilger til formålet, sier hun.

Bergh peker på at Fri tanke og Humanist har nærmet seg hverandre.

– Humanist har fått mer journalistisk stoff, mens både papirutgaven Fri tanke og nettavisa Fritanke.no har publisert en rekke lengre, dyptpløyende essays og kommentarer som like godt kunne kommet i Humanist. Det har liten mening å holde seg med to nettsteder som har så mye felles. Vi har altså mer å vinne på å samle kreftene på én arena, sier hun.

Satsing på nett

Ressursene fra Humanist – som fra 1997 har vært et tidsskrift for allmenn livssynsdebatt – innebærer en styrking av Fritanke.no som særlig skal brukes på mer kommentar- og debattstoff. Redaktørstillingen i Humanist vil i den sammenheng gå over til å bli debattredaktør for Fritanke.no, og det er dagens redaktør i Humanist, Arnfinn Pettersen, som blir med over til Fritanke.no.

I tillegg ønsker Fri tanke-redaktøren å overføre ressurser fra papir til nett, ved å kutte fra fire til to utgivelser av papirutgaven av Fri tanke per år. Den økte satsningen tenkes komme i form av økt produksjon og innkjøp av nyhets- og reportasjestoff. I den forbindelse får journalist Even Gran tittelen nyhetsredaktør, med hovedansvar for den løpende nyhetsdekningen.

Rent formelt ble beslutningen om sammenslåing og overføring av stilling tatt av generalsekretær i Human-Etisk Forbund før jul. Selv om selve fusjonsbeslutningen er gjort, vil endringene på Fritanke.no komme gradvis utover året.

Dagens naturvitenskapelige kommentar av forfatter og biolog Erik Tunstad er første utslag av sammenslåingen.

Beholder nettstedet

Arnfinn Pettersen understreker at Humanist ikke vil forsvinne helt.

– Vi vil beholde nettstedet Humanist.no som en fagside for stoff knyttet til livssynshumanismen. Der kan det for eksempel ligge foredrag som ansatte i Ideologi- og livssynsavdelingen ønsker å publisere, artikler fra humanisttidsskrifter rundt om i verden som vi vil gjøre lett tilgjengelig for norske lesere, eller ting ansatte eller tillitsvalgte i Human-Etisk Forbund har skrevet for andre publikasjoner, sier han.

Pettersen understreker at Humanist har en publikasjonsløsning som er særlig egnet for lengre elektroniske artikler, i og med at alle publiserte artikler kan lastes ned som PDF eller i ulike e-bokformater. Det er en verdi vi gjerne vil beholde også i fremtiden.

Mens Humanist tidligere har vært et frittstående tidsskrift, redigert under redaktørplakaten, vil det i fremtiden være en integrert del av arbeidet i Human-Etisk Forbunds ideologi- og livssynsavdeling, der Pettersen er seniorrådgiver i den andre halvparten av sin stilling.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tror omskjæringsforbud på Island blir vedtatt

Island ligger an til å bli det første landet i verden som forbyr omskjæring av mindreårige gutter. Forslaget har et politisk flertall i ryggen, ifølge vår kilde.

Human-Etisk Forbund sterkt kritisk til Forsvarets navneforslag

– Feltprestene må endre navn til «lutherske livssynsveiledere» hvis vi skal gå med på dette, er tilbakemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

 
Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Vil vise at det ikke er «åndsfattig» å basere seg på vitenskap

Musikkprosjektet Amino prøver å gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos.

Vil forklare sin tidligere sjef hva som er feil i regjeringens lovforslag

Torsdag 1. februar overtok Trond Enger sjefsstolen etter Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

ANNONSE
Annonse