British Humanist Association:

Fra 6000 til 30 000 på sju år

MANCHESTER: HEFs søsterorganisasjon i Storbritannia er i vekst. Nøkkelen er en aktiv og utadrettet profil. Og så hjelper det selvsagt at et flertall av britene er ikke-religiøse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2011 kl 18:06

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Bildeserie

British Humanist Associations landskonferanse i Manchester, juni 2011

Konferansen samlet rundt 150 personer. Foto: Even Gran
Andrew Copson på talerstolen. Foto: Even Gran
Peter Atkins holdt innledningsforedrag om vitenskapens forklaringskraft. Han har blant annet skrevet boka Galileos finger som er oversatt til norsk og gitt ut på Humanist forlag. Foto: Even Gran
Julian Baggini snakket om at religionene er bedre til å gi folk en følelse av mening med livet. Foto: Even Gran
Andrew Copson i samtale med BHA-president Polly Toynbee. Foto: Even Gran
BHA-president Polly Toynbee er en kjent britisk journalist og spaltist. I 2007 vant hun prisen Coloumnist of the year på British press awards. Foto: Even Gran
Filosofen Stephen Law har nylig gitt ut boka Believing bullshit. Foto: Even Gran
Fra Stephen Laws foredrag. Foto: Even Gran
Fra Stephen Laws foredrag. Foto: Even Gran
Fra Stephen Laws foredrag. Foto: Even Gran
Fra Stephen Laws foredrag. Foto: Even Gran
Fra Stephen Laws foredrag. Foto: Even Gran
Psykolog Chris French holdt foredrag om hvor lette vi er å lure. Foto: Even Gran
Styreleder i British Humanist Association, Robert Ashby. Foto: Even Gran
Fantasyforfatter og BHA-støttespiller Philip Pullman var også på konferansen. Her i samtale med generalsekretær Andrew Copson. Foto: Even Gran
Komikeren og tv-personligheten Natalie Haynes holdt et forrykende foredrag om livet i antikken. Foto: Even Gran
Filosof Richard Norman avsluttet konferansen med et foredrag om meningen med livet - intet mindre. Foto: Even Gran

Natalie Haynes på landskonferansen til British Humanist Association
Sted: Manchester Dato: 19.6.2011 Tema: Ancient wisdom Haynes snakker om den satirikeren [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Juvenal]Juvenal [/url]som levde i Roma det første og andre århundret e.kr.

Se bildet større

Andrew Copson i British Humanist Association er fornøyd med tingenes tilstand. Organisasjonen han leder har økt fra 6000 til 30.000 medlemmer i løpet av sju år. FOTO: Even Gran

Se bildet større

TRAKK SEG: Filosofen A.C. Grayling skulle egentlig ta over som president i BHA på Manchester-konferansen. Grayling trakk seg imidlertid fra dette, og fra det planlagte foredraget han skulle holde på konferansen. Han har i det siste blitt en svært kontroversiell figur i Storbritannia. Årsaken er et nytt, privat eliteuniversitet Grayling planlegger å starte opp midt oppi en situasjon der folk fortviler over økte avgifter på de offentlige universitetene. Filosofen ønsker ikke å dra BHA inn i dette.

Det er sterke følelser rundt saken. Da Grayling holdt en boklansering i London nylig, var det noen som kastet inn en røykbombe i protest mot Graylings planer.

Styreleder i BHA, Robert Ashby, sier til Fritanke.no at han er tilfreds
med Graylings beslutning. Foto: Wikipedia

Se bildet større

BRITISK HUMANISTISK PODCAST: British Humanist Association har også en egen podcast.

James O'Malley, Liz Lutgendorff og resten av gjengen fra The POD delusion legger ut nye sendinger hver uke. Her tar de opp ulike tema knyttet til humanisme, ateisme og skeptisisme.

Alle foredragene fra helgens landskonferanse vil bli lagt ut for nedlasting, melder de to til Fritanke.no. FOTO: Even Gran

Faktaboks

BRITISH HUMANIST ASSOCIATION ANNUAL CONFERENCE
17.-19 juni i Manchester

Fritanke.no har vært i Manchester i helga, på årskonferansen til British Humanist Association - den britiske søsterorganisasjonen til HEF.

Dette var den første landskonferansen til BHA på rundt ti år. Nå skal det bli en årlig foreteelse, loves det. Neste års konferanse blir i Cardiff.

Dette er den andre artikkelen fra konferansen. Her er de andre:

Les mer om konferansen her

British Humanist Association (BHA) har hatt en sterk vekst de siste årene. For sju år siden var rundt 6000 briter medlemmer av organisasjonen. I dag teller de rundt 30 000 medlemmer og støttespillere.

– Dette er en fantastisk vekst, og vi forventer at den vil fortsette. I undersøkelsen British Social Attitudes i 2009 svarte 51 prosent at de er ikke-religiøse. Dette representerer selvsagt et stort vekstpotensial i et land med 62 millioner innbyggere, sier Andrew Copson til Fritanke.no. Han er generalsekretær i BHA.

British Humanist Association mottar ingen støtte fra staten. Ingen tros- og livssynsorganisasjoner i Storbritannia gjør det, heller ikke statskirken, Church of England, forteller han.

BHA, som Human-Etisk Forbund, legger stor vekt på seremonier. I fjor hadde BHA ansvaret for rundt 8000 seremonier. Siden det ikke er noen tradisjon for konfirmasjon i Storbritannia, er dette fordelt på navnefester, vigsler og gravferd.

Mot at staten skal finansiere religiøse skoler

Det som opptar organisasjonen mest i disse dager, er en kampanje mot offentlig støtte til religiøse privatskoler - faith schools. BHA ønsker at alle barn skal gå på en felles, livssynsnøytral, offentlig skole.

– Det er helt tragisk hvordan staten betaler for at barn skal taes ut av den offentlige skolen, og plasseres i lukkede religiøse skoler der staten i praksis ikke har kontroll. Skolene kan undervise i kreasjonisme og fornekte evolusjonlæren så mye de vil. Det føres ingen kontroll. Vi kan ikke nekte foreldre å opprette private skoler, men vi trenger ikke å betale for det. I tillegg bør staten føre kontroll, sier Copson.

Han er klar over at dette vil gå ut over alle private skoler, også de som ikke er religiøse, slik som Montessori-skolene.

For Gud skyld, kryss av for at du er ikke-religiøs

En annen aksjon BHA har gjennomført nylig, er den såkalte ”Census campaign”. Utgangspunktet for denne er den offentlige britiske befolkningsundersøkelsen. Her inkluderes blant mye annet et spørsmål om folks livssyn. BHA mener måten spørsmålet stilles på, misleder folk til å oppgi at de er religiøse, selv om de egentlig ikke er det.

Spørsmålet ”Hvilken religion har du?” følges av en lang rekke svaralternativer for ulike religiøse avskygninger. Helt nederst finnes det én eneste boks der det står ”ikke-religiøs”. Alt dette er manipulerende, og får det til å se ut som det er langt flere religiøse i Storbritannia enn det egentlig er, mener BHA.

BHAs Census campaign hander delvis om å få forskerne til å stille spørsmålet på en mer nøytral måte, men først og fremst handler det om å få folk som faktisk er ikke-religiøse til å krysse av for det i skjemaet.

– Mange krysser av for at de er kristne, fordi de oppfatter det som noe kulturelt. Dette gir oppblåste tall for kristendommen, som deretter brukes politisk. Vi ønsker at flere skal oppgi sitt reelle livssyn i undersøkelsen, sier Copson.

Derfor er slagordet for kampanjen "If you're not religious, for God's sake say so". Kampanjen har fått mye oppmerksomhet og omtale.

Om den har vært vellykket er ikke klart. Undersøkelsen ble gjennomført i mars, og resultatene har ikke kommet ennå.

Startet verdensomspennende ateistbusskampanje

Den mest suksessrike kampanjen BHA har stått bak de siste årene, er utvilsomt ateistbusskampanjen. Det hele startet med at journalist og BHA-støttespiller Ariane Sherine irriterte seg over religiøse reklamer på bussene i London. Hun likte ikke å ta bussen og lese at hun, som ateist, vil havne i helvete.

Sherine mente ateister også burde kunne annonsere. BHA organiserte en innsamlingsaksjon, og utformet kampanjen med det mye omtalte slagordet: ”There’s probably no god. Now stop worrying and enjoy your life”.

Det kom inn mye mer penger enn de hadde regnet med, godt hjulpet av Richard Dawkins' løfte om å doble alle bidrag opp til ca. 600 000 kroner. Den summen nådde man raskt. Tilsammen samlet kampanjen inn over 1,5 millioner kroner.

Suksess i London og i Storbritannia er vel og bra, men det hele tok virkelig av da kampanjen spredte seg til resten av verden. Det har nå rullet ateistbusser rundt i 12 land: USA, Canada, Brasil, Australia, New Zealand, Italia, Spania, Finland, Tyskland, Irland, Sverige og Russland. Alle steder har kampanjen vakt oppsikt og debatt.

– Vi er selvsagt stolte av å ha satt i gang noe så stort. Det var overraskende at det spredte seg så raskt. Det hadde vi ikke tenkt da vi startet, sier Andrew Copson til Fritanke.no.

Flinke med nettet

BHA er flinke til å bruke nettet i aksjoner og markeringer. Nylig lanserte de en egen nettside for folk som ikke kjenner humanismen fra før, kalt A really simple guide to humanism.

De har også et eget nettsted beregnet for skoleverket, der lærere, lærerstudenter og foreldre kan få hjelp til å undervise om humanisme.

I likhet med Human-Etisk Forbund, jobber også BHA med å påvirke lokale og nasjonale myndigheter til å føre en politikk som likestiller livssyn. I tillegg til å drive direkte lobbyvirksomhet selv, administrerer de også en selvstyrt gruppe med humanistiske parlamentsmedlemmer på tvers av partiene.

Les mer på BHAs nettsider

Siste nytt i Nyheter

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

 
Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse