Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Behovet for livssynsnøytrale seremonirom vil øke viser en undersøkelse utført av Human-Etisk Forbund, der bare halvparten av befolkningen ønsker gravferd i regi av kirken.
 Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Behovet for livssynsnøytrale seremonirom vil øke viser en undersøkelse utført av Human-Etisk Forbund, der bare halvparten av befolkningen ønsker gravferd i regi av kirken. Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2017 kl 14:42

En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Human-Etisk Forbund viser at kun annenhver nordmann ønsker seg en kristen gravferdsseremoni. I alle aldersgrupper under femti år er det færre enn halvparten som ønsker dette, og blant unge mellom 18-29 år er det enda færre. Bare 34 prosent i denne alderen svarer at de ønsker en kirkelig gravferd og seremoni.

Tallene holder seg stabile i forhold til en lignende undersøkelse utført i 2014.

Krever endringer

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Mile at det er på høy tid at myndighetene tar grep.

– Norge er i endring. Det blir stadig flere med en annen tilhørighet enn i Den norske kirke og etterspørselen etter alternativer øker. Det må våre politikere ta inn over seg, sier hun i pressemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

To viktige tiltak er ifølge henne derfor at:

1. Kommunene må tilby seremonirom for alle

Dette har vært en viktig sak for Human-Etisk Forbund lenge, og under forrige regjering ble det som følge av HEFs arbeid satt av prosjektmidler til livssynsåpne seremonirom. Det er godt med kirkebygg rundt i landets kommuner, men få verdige seremonirom som er åpne for alle. Når stadig færre ønsker gravferd i regi av kirken, vil behovet for livsynsåpne seremonirom bli stadig større.

– Alle bør ha tilgang til et verdig lokale når de skal ta farvel med en av sine kjære. Et livssynsåpent seremonirom vil kunne pyntes etter brukernes egne ønsker, og kan brukes av alle uavhengig av tro eller livssyn, mener Mile.

2. Ansvaret for gravferdsforvaltning må overføres til kommunene

Dagens gravferdslov gir Den norske kirke ansvaret for gravferdsforvaltningen, som omfatter drift av gravlunder, seremonirom, kapeller og krematorier. Dette ansvaret er delegert til det offentlige i fem kommuner, deriblant Oslo.

I Norstats undersøkelse er mer enn halvparten enige med Human-Etisk Forbund i at det bør være kommunenes ansvar. Bare en fjerdedel mener Den norske kirke bør ha ansvaret.

Mile mener det er urimelig at en fellesoppgave som dette skal overlates til ett trossamfunn.

– Det er på tide at norske myndigheter omstiller seg for å møte de store endringene vi ser på livssynsområdet. Tilbudet er mangelfullt allerede i dag og vi risikerer at problemet øker i fremtiden.