Ateist overlevde direktesendt drapsforsøk

Sharma gjør noen innledende besvergelser...

Ateist overlevde direktesendt drapsforsøk

- Med svart magi kan jeg drepe hvem som helst i løpet av tre minutter, sa Pandit Surinder Sharma i en indisk tv-debatt. - OK, prøv og drep meg da, utfordret rasjonalisten Sanal Edamaruku. Det ble starten på et selsomt direktesendt tv-drama.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2013 kl 12:49

Se bildet større

Til slutt må Sanal Edamaruku bli med utenfor for å bli utsatt for "ekstra sterk svart magi". Her inngår også flammer...

Faktaboks

Sanal Edamaruku lever fortsatt i beste velgående. Han er president i Rationalist International.

FAKTA

India er et land med mye overtro og frykt for mennesker med påstått magiske evner. Den indiske rasjonalistbevegelsen som Sanal Edamaruku er leder for bruker store deler av sine ressurser til å kjempe mot dette.

HEF har i lang tid støttet den indiske ateist- og rasjonalistbevegelsen, spesielt gjennom ateistsenteret i Vijayawada sør i India. Også HEFs årlige innsamlingsaksjon Frihetsaksjonen går til prosjekter i India som hjelper mennesker som utsettes for overgrep som følge av kulturelle eller religiøse tradisjoner.

Det hele startet med en debatt om "tantrisk magi vs. vitenskap" på den den indiske tv-kanalen India TV. Dette er en av Indias største tv-kanaler og når ut til hele landet. Kanalen hadde invitert Pandit Surinder Sharma, en av landets mest kjente tantra-magikere, til å debattere med Sanal Edamaruku, presidenten i Rationalist International.

Under debatten hevdet Sharma at han var i stand til å drepe et menneske i løpet av tre minutter. - OK, prøv og drep meg da, utfordret rasjonalisten Edamaruku, ifølge en nyhetsmelding fra Rationalist International.

Sharma tok Edamaruku på ordet. Han begynte først og synge diverse mantra. Dette hadde ingen effekt på Edamaruku. Ikke i løpet av tre minutter, og ikke i løpet av fem heller. Da programtiden var over, bestemte kanalen seg for å utvide sendingen. Senere programmer ble avlyst.

Etter en stund endret Sharma teknikken. Han begynte å sprute vann på Edamaruku og viftet med en kniv foran ansiktet hans. Så la han hendene sine over øynene på offeret og begynte å trykke hardt mot Edamarukus tinninger. Da måtte programlederen gripe inn og si at det ikke var lov med fysiske angrep. Sharma fortsatte deretter med vannspruting, kniv-vifting og mantra-messing i nesten to timer, uten at det lot til å ha særlig effekt på rasjonalistlederen.

Nattlig magisk drapsforsøk

Til slutt måtte Sharma gi opp drapsforsøket, men det var fordi det "tydeligvis er en veldig kraftig gud som beskytter ham", mente magikeren. "Det tviler jeg på, jeg er ateist", svarte Edamaruku.

Sharma dro da fram en ny påstand. Det fantes nemlig en veldig spesiell type svart magi som han ikke hadde prøvd ennå, og som aldri slo feil. Men denne kunne bare utøves om natten, slo han fast.

India TV synes dette var så spennende at de gikk med på å sette opp en ekstrasending den samme natten for å bevitne nok et magisk drapsforsøk. I løpet av kvelden reklamerte tv-kanalen intenst for direktesendingen, og mange hundre millioner indere samlet seg rundt tv-apparatene for å følge dramaet.

Påfuglfjær og sennepsfrø

Før de begynte advarte Sharma om at når denne magien først begynner å virke, er det ingen vei tilbake. - Vil du ikke berge livet nå, før det var for sent? undret han. Edamaruku avslo. Sharma advarte da om at Edamaruku først ville bli gal, deretter hyle av smerte, og til slutt ville han dø. Men Edamaruku var i godt humør og lot seg ikke skremme.

Denne gangen hadde Sharma og noen medhjelpere tent et bål utendørs. Nok en gang begynte Sharma med sine mantra etterfulgt av rare lyder og ord. Messingen gikk stadig fortere og fortere. Etter en stund begynte han å kaste ulike ting inn i flammene. Dette skapte mange forskjellige farger, spraking og røyk.

Sharma ba et stykke ut i seansen Edamaruku skrive navnet sitt på en papirlapp. Denne ble så kastet inn i bålet på en dramatisk måte. Da heller ikke dette hadde noen effekt, begynte han å skvette vann igjen, dro en bunt påfuglfjær over hodet på Edamaruku, kastet sennepsfrø inn i flammene og en rekke andre ting.

Edamaruku var i et spøkefullt humør gjennom hele seansen, og lot ikke til å være spesielt redd for å miste livet.

Til slutt dro Sharma opp sitt kraftigste våpen; en hvetedeig formet som et menneske. Etter å ha knadd deigen en stund, drysset et mystisk pulver på den, og gjennomhullet den med spiker, skar han den opp på en brutal måte med kniven. Så kastet han deigen, spikerne og alt det andre på bålet.

Dette skulle tydeligvis ha vært nådestøtet for Edamaruku, men der stod han like frisk og i bedre humør enn noen gang. Sharma måtte gi opp.

Trenger ikke være redd lenger

Rationalist International skriver i sin nyhetsmelding at millioner av indere trolig pustet lettet ut da magien ikke hadde noen effekt.

Organisasjonen siterer en vitenskapsmann som på tv-sendingen sa at at Sanal Edamaruku med sin modige avsløring har fjernet noe av maktbasen tantra-magikerne har i India.

- Tantra-magikere er avhengige av folks frykt for de påstått magiske evnene deres. Folk trenger ikke være redde dem lenger, hevder han.

Rationalist International konkluderer med at den farlige og utbredte overtroen i India har blitt satt tilbake av hendelsen.

Nytt 2.4.08: Nå kan du se tv-opptaket på Youtube

Les Wikipedias omtale av Senal Edamaruku

Les hele nyhetsmeldingen fra Rationalist International

Siste nytt i Nyheter

Vil gi norske elever kunnskap om antisemittismens historiske røtter

Antisemittisme er mer enn Nazi-Tysklands Holocaust og forsvant ikke etter andre verdenskrig. Med en ny nettbasert kunnskapsressurs ønsker Jødisk museum å bedre norske skoleelevers forståelse.

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

 
Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.