Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er dårlig stemning i Heggedal for tida. Mange mener at prestens andakt hører hjemme på 17. mai.
 Foto: Faksimile fra Budstikka 11.4.2011

Det er dårlig stemning i Heggedal for tida. Mange mener at prestens andakt hører hjemme på 17. mai. Foto: Faksimile fra Budstikka 11.4.2011

Strid om prest på 17. mai:

Andakt-tilhengere dundrer løs på FAU i Heggedal

I år som i fjor er det strid om andakt i 17. mai-toget i Heggedal. Sjefredaktøren i Budstikka har stilt seg i front som andakt-forkjemper.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2011 kl 14:51

– Noen humanetikere bruker sin fiendtlige holdning til en tradisjonsrik 17. mai-gudstjeneste i Heggedal til å ødelegge en dag som over alt ellers i Asker og Bærum, som i landet forøvrig, benyttes til å bygge fellesskapsfølelse og nasjonal stolthet. (…) Dersom de mest ihuga humanetikerne ikke ønsker å finne et godt kompromiss, må de bli fortalt at de misbruker sine posisjoner og at det ikke skal være mulig å trosse et flertall som ønsker forankring i gode 17. mai-tradisjoner.

– Noen humanetikere bruker sin fiendtlige holdning til å ødelegge 17. mai. De misbruker sine posisjoner.

Dette skriver Andreas Gjølme, sjefredaktør i Asker og Bærum Budstikke, på lederplass sist lørdag. Gjølme mener FAU på Heggedal skole bør "ta til vettet"

Sjefredaktøren synes også det er på sin plass å minne om at 17. mai er en hyllest til dem som skapte Grunnloven.

– Vi har heldigvis religionsfrihet, men samtidig en grunnlov som sier at "Den evangeliske – lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion", understreker Budstikka-redaktøren.

Vil ha livssynsnøytral feiring

Hva er så bakgrunnen for denne utblåsningen? Jo, stridens kjerne er at FAU på Heggedal skole ønsker en livssynsnøytral 17. mai-feiring. Derfor har de bestemt at sogneprest Toralf Dehli ikke lenger skal holde andakt midt i 17. toget, slik tradisjonen har vært i Heggedal i lang tid. Isteden har de foreslått at presten kan holde andakt før eller etter det felles 17. mai-toget, slik at det religiøse innslaget kan bli valgfritt. FAU står for Foreldrenes arbeidsutvalg, og det er de som fungerer som 17. maikomite i Heggedal.

I fjor var det første året sogneprestens ikke fikk holde andakt. Det førte til demonstrasjoner på selve 17. mai-dagen og ganske mange ukvemsord og sterke følelser både i avisinnlegg og på de to Facebook-gruppene som ble opprettet for de to sidene i striden.

Andakt-tilhengerne varslet også i fjor at de ville stille til valg i FAU, slik at dette ikke skulle gjenta seg. Dette ser imidlertid ut til å ha vært mislykket, ettersom FAU mener det samme i år som i fjor.

– Selv om det ble varslet at andakt-tilhengerne ville inn i FAU, er fortsatt alle FAU-medlemmer enig om at 17. maifeiringen i Heggedal bør være inkluderende og livssynsnøytral, sier FAU-leder ved Heggedal skole, Kari Gro Simonsen, til Fritanke.no.

Hun forteller at det nå jobbes hardt for å få til en løsning som alle kan bli fornøyd med. Simonsen vil ikke fortelle hva dette går ut på, ettersom de er midt i en forhandlingsprosess. Fritanke.no kommer tilbake til dette senere.

– FAU vil bare fremme sitt eget livssyn

Asker og Bærum Budstikke har de siste dagene skrevet flere saker der de hovedsaklig har snakket med folk som protesterer mot FAUs holdning.

– Vi har blitt overkjørt med veivals, og det har provosert oss voldsomt.

– Vi har blitt overkjørt med veivals, og det har provosert oss voldsomt. FAU ved Heggedal skole har i mine øyne opptrådt temmelig uetisk og har trådd over grenser som de færreste vil stå ved, sier Sue Remme som representerer "Innbyggergruppen", en gruppe opprettet for å forsvare sogneprestens andakt på 17. mai.

Ole Johnny Yggeset fra samme gruppe følger opp og slår fast at FAU bare er ute etter å fremme sitt eget livssyn.

– En feiring uten andakt er å neglisjere bygdas ønske. Det hele er å betegne som et kupp. Vi føler oss lurt, og jeg blir rystet over at noen få mennesker overhodet ikke er villig til å lytte til omgivelsene. 17. mai er en festdag, og vi opplever at de bruker nasjonaldagen vår som en brekkstang for å fremme sitt livssyn. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Yggeset til Budstikka.no.

Lokalavisa har også gjennomført en uoffisiell spørrerunde i bygda. Av de nærmere 30 personene de spurte, ønsket halvparten ikke å svare. Blant de som svarte, mente 13 av 14 at sognepresten burde få slippe til som før på 17. mai.

FAU-leder Kari Gro Simonsen understreker overfor Fritanke.no at dette handler om å skape en 17. maifeiring som inkluderer alle. Da kan ikke enkeltreligioner som kristendommen gies særfordeler.

Hun synes ellers det er merkelig at FAU beskrives som "human-etikere" ettersom et flertall av FAU-representantene er medlemmer av Den norske kirke, inkludert henne selv.

– Dette handler om at fellesarenaer som 17. mai må være inkluderende og livssynsnøytrale. Det handler om dette prinsippet, og ikke om hvilket livssyn den enkelte av oss i FAU måtte ha, sier FAU-lederen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus