ANNONSE
Annonse

Stoisk i møte med regn: Vi unngår å bli sinte og indignerte når regnet plasker ned hvis vi forventer at det regner en gang i blant. Foto: NTB-Scanpix/Shutterstock

Kunsten å tenke negativt

ETIKKSPALTEN: En stoiker spør seg ikke om glasset er halvfullt eller halvtomt, men er glad for at det i det hele tatt finnes glass.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 16:58

Tenk deg at du akkurat har kommet hjem fra en telttur. Du sov dårlig på det tynne liggeunderlaget, du ble bitt av mygg og fikk maur i soveposen. Dobesøk bak en busk. Da er det godt å komme hjem igjen! Det første du gjør er kanskje å ta en varm dusj. Når du skrur på vannet i kranen jubler du innvendig over at varmt vann faktisk strømmer ut av kranen. Og når du skal legge deg for natten nyter du de rene lakenene og den komfortable madrassen med intens glede. Det korte fraværet av de daglige godene gjør at du nå setter skikkelig pris på dem.

Å forestille seg tap

Når det vi er omgitt av til daglig blir en selvfølge, er det fort gjort å glemme å verdsette det. Men er det virkelig slik at vi må frarøves for det vi har, for å lære å sette pris på det? Vi har vel alle hørt vitnemål fra mennesker som har mistet helsen/partneren/jobben, og som først da det var for sent skjønte hvor verdifullt det var. Men vi må ikke miste det vi har, for å sette pris på det, ifølge den filosofiske retningen stoisismen.

Å forestille seg det har samme effekten.

Stoikere foreskriver flere øvelser som handler om å reflektere over tap eller negative utfall, nettopp fordi de mener dette bidrar til at vi opplever økt glede, får bedre liv, og ikke minst blir bedre mennesker.

Øvelsen «premeditatio malorum», eller «å forutse negative hendelser» er en slags negativ visualisering – man skal tenke seg hvordan ting kunne vært verre. Ved å spørre seg selv «hva er det verste som kan skje?» oppnås minst to fordeler: For det første kan du bli mer takknemlig for det du faktisk har og alt som går bra. For det andre blir du til en viss grad bedre forberedt når noe negativt skjer. For negative ting kommer til å skje. De fleste risikerer å oppleve tap og nederlag, sykdom og ulykker. Negativ visualisering gjør at vi blir mer forberedt, og det hjelper oss til å reagere bedre og mer hensiktsmessig, ifølge stoisismen.

Stoisk morgenritual

Massimo Pigliucci, filosofiprofessor og ateist, er forfatter av én av flere nye bøker om stoisisme. I sin bok, How to Be a Stoic: Ancient Wisdom for Modern Living, skriver han om å leve som en stoiker – vel og merke med sin egen moderne fortolkning av stoisismen. Hver morgen, i rundt ti minutter, gjennomfører han flere øvelser som en del av sitt prosjekt om å leve i tråd med stoisismen. Han starter med å se for seg hvilke utfordringer han kan stå overfor denne dagen, og hvilke dygder (gode karakteregenskaper) han vil måtte trenge for å mestre de utfordringer som kan tenkes dukke opp.

Han forbereder seg på potensielle problemer som dagen kan bringe.

I den siste delen av morgenritualet velger han seg et stoisk sitat – gjerne et sitat som fokuserer på det negative, som at vi skal dø. Eksempelvis:

«Hvis du tenker over din forgjengelighet hver eneste dag, vil du uten tvil sette mer pris på livet.»

Selvutvikling

Påminnelser om at livet er flyktig og forgjengelig er en typisk stoisk øvelse, også kjent fra andre tradisjoner. Memento Mori er en latinsk frase som kan oversettes med «Husk at du skal dø», og skal minne oss om vår egen dødelighet.

Resten av dagen minner Pigliucci seg på at så å si alle avgjørelser han tar har en moralsk dimensjon, og at beslutningene han tar derfor krever omtanke. Om kvelden foretar han en slags omvendt meditasjon. Nå går han gjennom dagen og oppsummerer hva han mestret bra – og berømmer seg selv for det. Og ikke minst går han gjennom hva kunne han ha gjort bedre. Han tilgir seg for dette, men minner seg på at han ikke skal gjøre dette flere ganger. Slik driver han selvutvikling og forbedrer hvordan han responderer på hendelser – og mener han på dette viset blir et bedre menneske.

Dygdsetikk

Stoismen, som kan ses som en gren av dygdsetikken, vektlegger nettopp betydningen av en god personlighet og viktigheten av å utvikle riktige holdninger, eller gode karakteregenskaper. Det viktigste er å bevare moralsk integritet. Det er snakk om kontinuerlig å strebe etter å utvikle gode egenskaper, såkalte dygder, som rettskaffenhet, mot, sannferdighet, godhet, vennlighet og tålmodighet – karaktertrekk som kjennetegner en god person. Det å være et godt menneske er en forutsetning for å leve et godt liv, ifølge denne tankegangen.

Det var den greske filosofen Zenon som grunnla stoisisme som en filosofisk retning i Athen i tiden rundt år 300 f.v.t. Stoisismen hadde sin storhetstid både i Athen og i Romerriket i de kommende 500 årene. (To kjente stoikere er Seneca og Marcus Aurelius.) Kanskje ble den gresk-romersk filosofiske retningen så populær fordi den hadde en praktisk tilnærming til det gode liv. Budskapet var ikke bare at «livet er vanskelig», men det handlet også om hvordan man lever et godt liv. I dag kjenner vi igjen mye av tankegangen fra flere andre retninger som buddhisme, human-etikk, kristendom og moderne mindfullness-tenkning.

Øve på følelseskontroll

Stoismen oppfordrer ikke til å undertrykke følelser, men snarere til at vi må øve oss, slik at vi har mer kontroll over hvordan vi faktisk reagerer og føler.

Å kunne regulere sterke følelser har på flere vis en etisk dimensjon: Mye urett skyldes handlinger utført av personer som ikke kontrollerer følelsene sine; de fleste av oss har opplevd at vi sier og gjør ting vi angrer på når vi er preget av sterke følelser. Vold og drap er handlinger som ofte utføres i affekt. Sinne er en vond følelse, som kan få oss til å gjøre ukloke handlinger. For vår egen og andres skyld bør sinne derfor unngås, mener stoikerne. Når vi blir sinte er det gjerne fordi det skjer noe negativt som ikke var forventet – da har det oppstått en diskrepans mellom det vi håpet på og det som er realitetene.

Men hvis vi forbereder og realitetsorienterer oss, slik at vi forventer det som skjer, er det mindre sannsynlig at vi reagerer med sinne. Vi må regne med at vi blir skadet, får sykdommer, blir utsatt for tyveri, bedrag og uhell, mener stoikerne.

Hver dag møter oss med situasjoner vi kan være bedre forberedt på. Ved å tenke stoisk – være forberedt på det verste – blir vi bedre rustet til å møte «livets omskiftelighet» med større ro og verdighet.

Tips for videre lesning:

Massimo Pigliucci: How to Be a Stoic: Ancient Wisdom for Modern Living (2017) (Pigliucci er også å høre i podcasten til New York City Skeptics: Rationally Speaking)

Ryan Holiday:
The Daily Stoic: 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living (2016)

Donald Robertson:
Stoicism and the Art of Happiness (2013)

Også publisert i Fri tanke nr 2-2017.

Siste nytt i Kommentar Vis flere

Den største endringen i livssyns-Norge

Den største endringen i livssyns-Norge

KOMMENTAR: Norge har fått en liten andel muslimer, men det er ikke den mest dramatiske endringen når det gjelder tro og livssyn i Norge.

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

KOMMENTAR: – At folk byter ut samfunnskritikk eller systemkritikk med konspirasjonsteoriar er eit sjukdomstrekk, skriv Øyvind Strømmen.

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

DEBATT: Vi står overfor en utfordring når foreldre og de som skal ivareta oppdragerrollen ikke har sammenfallende interesser med samfunnet, konstaterer Mahmoud Farahmand.

Det er vinklingen, stupid!

Det er vinklingen, stupid!

KRONIKK: Fortell meg hvilke medier du leser, så skal jeg fortelle deg hvem du er.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.