Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sissel Halden følger opp tradisjonen fra Wilhelm Schencke og krever sekularisering av Teologisk fakultet.

Sissel Halden følger opp tradisjonen fra Wilhelm Schencke og krever sekularisering av Teologisk fakultet.

Vil avkristne Teologisk fakultet

#Er det uproblematisk å kombinere fri forskning med kristen bekjennelsesplikt? Det tror ikke Sissel Halden. Hun vil sekularisere Teologisk fakultet. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2007 kl 06:44

Er det uproblematisk å kombinere fri forskning med kristen bekjennelsesplikt? Det tror ikke Sissel Halden. Hun vil sekularisere Teologisk fakultet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 26.11.2007

Sissel Halden er religionshistoriker. På fredag la hun fram doktorgraden sin om Norges første professor i religionshistorie, Wilhelm Schencke (1869-1946).

Schencke bidro sterkt til å bygge opp faget religionshistorie. Årsaken var at han ikke kunne akseptere at det var Teologisk fakultet (TF) som skulle stå for all religionsutdanningen. Religion må studeres ut fra et nøytralt, vitenskapelig og sekulært ståsted, og ikke med utgangspunkt i en spesifikk religiøs tro, mente han.

Schencke var en sterk forkjemper for å få presteutdanningen ut av universitetet.

- Teologien, denne bastard av vitenskap og religion, burde tjene kirken og drives på et menighetsfakultet, mente han.

- Bør kutte alle bånd til kirken
Sissel Halden synes heller ikke bekjennende teologi har noe på et universitet å gjøre.

- Teologisk fakultet bør sekulariseres. Alle bånd til kirken må kuttes, og presteutdanningen bør legges til institusjoner utenfor universitetet, sa hun til Fritanke.no etter doktorgradsdisputasen hennes på fredag.

Halden vil imidlertid ikke gå så langt som til å si "legg ned TF". Institusjonen må gjerne beholde navnet sitt, men innholdet må forandres, mener hun.

- TF må ansette flere med ikke-kristen bakgrunn, og fakultetet må begynne og forholde seg til religion på en nøytral og likeverdig måte. Bindingen til kirken kan ikke fortsette, understreker hun.

Bevisstløst universitet

Halden synes Universitetet i Oslo er for lite bevisst på det problematiske som ligger i å ha en bekjennende kristen institusjon innenfor organisasjonen.

- Jeg synes flere på universitetet burde innse at sekularisering er den riktige veien å gå for Teologisk fakultet, sa hun under doktorgradsutspørringen på fredag.

Overfor Fritanke.no legger hun til at dette også dreier seg om ressurskamp.

- TF utvider fagtilbudet sitt hele tiden. Jeg skjønner ikke hvordan universitetsledelsen kan tillate det. Det er noe feil når teologi vokser raskere enn religionshistorie på et universitetet som er tuftet på sekularisme og vitenskapelighet, sier Halden.

Fra vondt til verre etter Øverland

I doktordisputasforedraget sitt på fredag fortalte Sissel Halden hvordan Wilhelm Schencke levde store deler av sitt voksne liv i klar og uttalt opposisjon til teologi generelt og til Teologisk fakultet spesielt.

- I perioder tok det følelsesmessige overhånd. Han skrev rundt hundre avisinnlegg som alle i grove trekk handlet om å fornekte det religiøse verdensbildet for dernest å forklare framveksten av religion som et menneskeskapt fenomen, fortalte hun.

Halden fortalte videre at Schenches forhold til Teologisk fakultet ble verre etter blasfemisaken mot Arnulf Øverland i 1933. Overfor retten brukte Schencke sin tyngde som professor og støttet Øverland i at det er faglig hold for å kalle den kristne nattverden "kannibalistisk magi".

Dette var ett av utsagnene Øverland var tiltalt for. Schenckes vitnemål bidro til at Øverland ble frikjent, noe som ikke falt i god jord hos TF.

Schenckes professorat i religionshistorie var omdiskutert da det ble opprettet i 1917. Det var en lang debatt på Stortinget, og mye av motstanden skyldtes Schenches person.

Etter at professoratet var opprettet, brukte han sin nye stilling til å definere religionshistorie som et fag i skarp opposisjon til teologi. TF på sin side definerte religionshistorie som en "ny form for teologi", og prøvde å skape harmoni mellom tro og vitenskap.

Konflikten er der fortsatt, kunne Halden fortelle. Religionshistorikere forsker på religion fra et nøytralt ståsted, mens TF fortsatt har kristen bekjennelsesplikt for sine førsteamanuenser og professorer.