Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sheikh Zayed Moskeen i Abu Dhabi.
 Foto: Pixabay

Sheikh Zayed Moskeen i Abu Dhabi. Foto: Pixabay

Teologisk fakultet har fått penger til studieprogram i islamsk teologi

Men det er ikke snakk om en komplett imamutdanning, sier teologiprofessor Oddbjørn Leirvik.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2018 kl 14:45

I desember bevilget Stortinget fem millioner kroner til «en fleksibel utdanning for religiøse ledere ved Universitetet i Oslo».

Professor ved Teologisk fakultet ved UiO, Oddbjørn Leirvik, sier til Fritanke.no at fakultetet har planer om å utvikle to utdanningsløp med religiøse ledere som målgruppe.

For det første vil de utvide dagens utdanningstilbud i islamsk teologi, til kanskje å bli egne studieprogram på bachelor og/eller masternivå.

Leirvik understreker at dette ikke på noen måte er ment å være en «imamutdanning» – et tema som har vært mye diskutert.

– Den praktiske teologiske biten ved det å være imam er ikke vårt ansvar. Men hele eller deler av et slikt bachelorprogram kan kanskje inngå i utdanningsløpet til en person som senere blir imam, sier han.

Mastergrad i livssynsbasert samtaleterapi?

Det andre utdanningsløpet Teologisk fakultet planlegger å bruke pengene til er en «mastergrad for religiøse ledere». Det er fortsatt veldig åpent hva dette skal bli, men Leirvik antyder at de kan gå i retning av et studieløp som tar sikte på å utdanne livssynsbaserte samtalepartnere.

– Dette er helt i startgropa, men en av de tingene vi har på blokka er et utdanningsløp på tvers av religioner og livssyn for det vi tidligere kalte «sjelesorg» innenfor blant annet sykehusene, fengslene og Forsvaret, sier han.

Leirvik presiserer at de ikke lenger kan kalle det «sjelesorg», siden dette, hvis det blir noe av, skal være et tilbud til alle livssynsretninger, også humanister.

Les hele pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.