Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Til venstre: Stormberg-gründer Steinar J. Olsen. Til høyre: HEF-gjengen i Kristiansand på 17. mai. Emilie Hesselberg lengst til høyre.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 11:19

I går publiserte Aftenposten et leserinnlegg av Emilie Hesselberg som har fått stor oppmerksomhet. Hun har tidligere vært aktiv i Human-Etisk Forbund i Akershus og Bergen, og aldri hatt noen negative opplevelser på grunn av det. Nå har hun flyttet til Kristiansand.

Overbevist om at ryktene om bibelbeltet på Sørlandet var overdrevne og utdaterte, tok hun på seg bunaden for å feire 17. mai, blant annet ved å gå under Human-Etisk Forbunds fane i borgertoget på nasjonaldagen.

Da fikk hun seg en negativ overraskelse. I Aftenposten skriver Hesselberg følgende:

– På hvert hjørne dro store gjenger i gang «Jesus elsker alle barna» i megafon i det øyeblikket vi kom forbi, eller skrek religiøse fraser til oss. Vi ble kastet vann på og ledd av. Jeg snudde meg til min sidedame i toget, en rutinert dame i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, og hvisket «Er det virkelig sånn hvert år?». Hun svarte «Åjada. Derfor er det er så viktig at vi fortsetter å gå i tog».

Ønsker sponsoravtale med i Human-Etisk Forbund

Emilie Hesselberg har fått mye respons på innlegget. I kommentarfeltet hos Aftenposten og i Fædrelandsvennen, som publiserte innlegget hennes kort tid etterpå, er det mange som støtter henne og tar avstand fra det hun opplevde.

En av dem som har latt seg engasjere, er gründeren bak klesmerket Stormberg, Steinar J. Olsen. Han har bestemt seg for å donere 50.000 kroner i året i fire år, til sammen 200.000 kroner til Vest-Agder fylkeslag av Human-Etisk Forbund.

I en epost til Human-Etisk Forbund sendt i morges skriver han at det er opprørende å lese hvordan Human Etisk Forbund ble mottatt av enkelte i årets 17. mai-tog i Kristiansand.

– Som organisasjon gjør dere et viktig arbeid for livssynsfrihet, gjensidig respekt og for mangfold. Mottakelsen dere fikk på nasjonaldagen viser viktigheten av at den delen av næringslivet som er opptatt av et raust, liberalt og inkluderende samfunn, støtter opp om arbeidet dere gjør, skriver han.

Olsen tilbyr derfor, dersom Human-Etisk Forbund ønsker det, en sponsorstøtte på 200.000 kroner, fordelt med 50.000 kroner på hver av de kommende fire årene. Han har et ønske om at sponsorbidraget skal øremerkes Human-Etisk Forbunds arbeid for toleranse, mangfold og inkludering.

Olsen har også delt sine tanker om saken på Facebook.

– Jeg håper religiøse ledere velger å offentlig ta avstand fra den intolerante oppførselen og mobbingen som medlemmene av Human-Etisk Forbund opplevde. Vi trenger respekt for alle livssyn og den enkelte må ha frihet til å vise sin overbevisning uten å bli hånet, skriver han.

Vil først og fremst støtte Human-Etisk Forbunds arbeid

Steinar J. Olsen sier til Fri tanke at ideen om pengestøtten kom som en spontan reaksjon da han i går kveld fikk høre om hetsen forbundet har blitt utsatt for.

– Ja, dette synes jeg er ille. Det er viktig at også næringslivet bidrar for å skape et bedre samfunn, og vi i Stormberg har et bredt samfunnsengasjement. I første omgang inngår vi nå et sponsorsamarbeid med Vest-Agder lokallag. Men det er også aktuelt for oss å opprette et samarbeid med Human-Etisk Forbund på nasjonalt nivå, sier han.

– Følger det for eksempel noen krav om logoplassering eller lignende ved et slikt sponsorsamarbeid?

– Vi har ikke gått i noen dialog om dette. Det viktigste for oss er å støtte arbeidet Human-Etisk Forbund gjør for å skape et mer inkluderende samfunn, og ikke minst det flotte arbeidet forbundet gjør med Humanistisk konfirmasjon. Det er mange i næringslivet som er flinke til å gi penger til religiøse organisasjoner. Det er vel og bra, men jeg synes også Human-Etisk Forbund fortjener sin andel, sier han.

Stormberg-gründeren er selv medlem i Human-Etisk Forbund.

– Ja, det har jeg vært i noen år nå. Jeg synes organisasjonen gjør et viktig arbeid og reflekterer mitt livssyn på en god måte, sier han.

– Kommer vi til å se deg bak Human-Etisk Forbunds fane i Kristiansands borgertog neste år?

– Ja, kanskje det. Nå har jeg små barn og må følge med litt på dem også, men du skal ikke se bort fra at jeg dukker opp. Det ville ha vært en hyggelig og viktig markering, sier han.

– I år var det verre enn normalt

Organisasjonssekretær i Vest-Agder for Human-Etisk Forbund, Vibeke Lauritsen, bekrefter overfor Fri tanke at det stort sett er de samme tilropene som kommer i borgertoget hvert år.

– Noen år er det bedre og noen år er det verre. I år var det nok verre enn normalt, sier hun.

Lauritsen kan opplyse om at det er hun som er «den rutinerte damen i Vest-Agder HEF» som Emilie Hesselberg nevner i innlegget sitt.

– Det er riktig som jeg svarte henne. Dette er ikke noe nytt for oss. Derfor oppfordrer vi alle lokale HEF-medlemmer til å komme ned til byen hvert år og støtte oss i borgertoget. Men selv om vi har rundt 1700 medlemmer i Kristiansand, er det bare en håndfull som møter opp hvert år, sier hun.

Lauritsen vet ikke hvorfor, men skjønner det godt hvis folk ikke synes det er så hyggelig å feire nasjonaldagen med å bli hetset på grunn av livssynet sitt.

Lauritsen forteller at det stort sett er ungdommer som kommer med stygge tilrop.

– Voksne folk oppfører seg bra. Det er jevnt over ungdommer fra rundt 15 til 25 år som roper til oss. Det går mye i sangen «Jesus elsker alle barna» sunget direkte til oss på en måte som ikke er til å ta feil av. Man kan jo lure på hva slags oppdragelse de har fått. En god kristen oppdragelse burde vel ikke føre til at man oppførte seg på den måten? sier hun.

– Det synges ikke i spøk da?

– Jeg vet jo ikke hva som foregår i hodene til folk. Noen gjør det for å tulle litt kanskje, men det er jo interessant at Emilie Hesselberg, som er ny her i byen og ikke har opplevd dette før, ikke er i tvil om at dette er ment som mobbing. Noen har med seg megafon også. Vi har diskutert vi om vi kanskje skulle synge «Din tanke er fri» høyt gjennom hele borgertoget neste år som et slags mottrekk, sier hun.

– Det blir jo ikke spesielt hyggelig på 17. mai hvis man skal skrike sanger til hverandre på den måten?

– Nei, det kan du si. Det er jo ikke noe spesielt samlende dette her. 17. mai er jo en dag det er meningen at vi skal stå sammen, på tvers av det som ellers skiller oss. Men slik er det altså ikke her. Sørlandet er litt annerledes sånn sett, sier hun.

Svært fornøyd med donasjon fra Stormberg

Lauritsen er veldig glad for at Stormberg-sjef Steinar J. Olsen har bestemt seg for å støtte Human-Etisk Forbund på grunn av hendelsen.

– Ja, det er jo helt fantastisk. Tusen takk til Olsen og Stormberg for det. Vi er ellers veldig glade for innlegget Emilie skrev, og all oppmerksomheten saken har fått. Det har skapt en motreaksjon. Forhåpentligvis blir vi flere i borgertoget til neste år, og det blir slutt på hetsen, sier hun.

Hesselberg: – Overveldet over den positive responsen

Emilie Hesselberg sier Fri tanke at hun har fått en overveldende respons etter at innlegget hennes ble publisert i går. Mange gir uttrykk for at det har fått vokse fram en ukultur i Kristiansand, og beklager at ingen har reagert før.

– 99 prosent av reaksjonene jeg har fått er positive og støttende. Folk fra Kristiansand skriver at de kjenner seg godt igjen i det jeg skriver, og at det må bli en slutt på hetsen. De skriver at innlegget mitt har vært en øyeåpner. Jeg har også fått mange støttende innlegg fra religiøse. Og den donasjonen fra Stormberg er jo helt fantastisk. Dette innlegget har virkelig hatt effekt, sier hun.

Hesselberg har inntrykk av at det har gått litt sport i å hetse Human-Etisk Forbund på 17. mai.

– Dette er noe Human-Etisk Forbund i Vest-Agder har stått i veldig lenge. Alle reaksjonene som kommer etter mitt utspill, er et tegn på at det var god grunn til å si ifra. Vi kan ikke akseptere at folk roper inn i ørene våre med megafon på 17. mai at «dere kommer ikke til himmelen». Jeg har oppriktig talt aldri vært så sjokkert som jeg var etter det 17. mai-toget, sier hun.

– Har du blitt kontaktet av noen av ungdomsmenighetene i Kristiansand?

– Nei, jeg har ikke hørt fra noen organisasjoner, men mange unge kristne har tatt kontakt og har beklaget det som har skjedd, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...