Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Forskerne slår et slag for vitenskapen på lørdag under mottoet Science not silence.

Forskerne slår et slag for vitenskapen på lørdag under mottoet Science not silence.

Stor internasjonal markering for vitenskap på lørdag – March for Science

På sju steder i Norge og 517 steder over hele verden vil folk stå opp for vitenskap på lørdag 22. april.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2017 kl 16:18

Folk i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø, samt de som bor i Longyearbyen eller Ny-Ålesund på Svalbard, har lørdag mulighet til å delta i en verdensomspennende støttedemonstrasjon for vitenskap.

På alle disse stedene blir det markeringer. Hovedbudskapet er at vitenskapen må holdes uavhengig av politiske agendaer og skjulte pengeinteresser.

Utenfor Norges grenser blir det markeringer på 510 steder over hele verden, hovedsakelig i USA.

– March for Science er det første skrittet i en global bevegelse for å forsvare den avgjørende rollen vitenskapen har når det gjelder helse, sikkerhet, økonomi og politikk. Det er på tide å komme inn fra sidelinja og gjøre en forskjell, heter det på hovedsida for det verdensomspennende arrangementet.

Skremt over manglende tillit til kunnskap og vitenskap

Markeringen følger mønsteret fra «Women’s march on Washington» som ble arrangert den 21. januar, dagen etter Donald Trump ble innsatt som president i USA. Hovedarrangementet holdes i Washington DC og det blir tilsvarende markeringer over hele verden.

March for Science har i likhet med Women’s march utgangspunkt i protest mot USAs nyvalgte president Donald Trump, og er følgelig et amerikansk initiativ.

Den norske avleggeren, March for Science Norway, understreker at valget av Trump som amerikansk president bare har vært en utløsende faktor.

– Trumps anti-vitenskapelige holdninger og handlinger kan ha bidratt som en utløsende faktor for markeringen, men dette problemet er mye større enn en person, et politisk parti eller en regjering. Vi ser med bekymring på de effektene manglende tillit til kunnskap og vitenskap har i Europa og Norge også, skriver March for Science Norway på sine nettsider.

De slår fast at falske nyheter og kunnskapsforakt er et problem i Norge også.

– Selv om Norge er langt fremme på mange områder så har vi norske topp-politikere som ignorer vitenskapelige fakta når det passer dem. Ta for eksempel oljeboring i Arktis som den norske regjeringen støtter, men der forskning indikerer at hvis oljen hentes opp og brukes, så vil man ikke nå klimamålene satt i Paris-avtalen, skriver de.

Initiativtakerne bekymrer seg over økt klimafornektelse i den offentlige debatten, særlig fra representanter fra Fremskrittspartiet.

Mener forskere må protestere når vitenskap undergraves

March for Science er drevet fram av folk fra universitetsmiljøene som bekymrer seg for hvordan vitenskap i økende grad relativiseres og bortforklares av politiske årsaker.

De mener forskere har et ansvar for å protestere når forskningen politiseres. Her kan du se en liste over norske organisasjoner og en vitenskapsfolk som støtter markeringen.

– Det skader alle når politikere politiserer forskning. Derfor er noen av målene med denne markeringen å forsvare forskning og vitenskap fra politisk spill og oppfordre politikere til å stemme til fordel for kunnskapsbasert politikk uavhengig av partitilhørighet. Tillit til vitenskap og fakta bør være uavhengig av politisk standpunkt, slår March for Science Norway fast.

Rektorer og professorer holder appeller

Arrangementet i Oslo ser ut til å bli størst. Marsjen går fra Eidsvolls plass foran Stortinget og ned til Rådhusplassen. Det blir appeller av professor Karen O’ Brien, professor Birger Svihus, vitenskapsskribent Marit Simonsen, forbundsleder i Handel og Kontor Trine Lise Sundnes, SAIH-leder Inga Marie Nymo Riseth, kjernefysiker Sunniva Rose og Diego Marin Ríos, tidligere leder i Colombias største studentorganisasjon.

I Bergen vil marsjen starte på Tårnplassen, ta en runde rundt Lille Lungegårdsvann og ende opp ved Det akademiske kvarter. Appellanter er energianalytiker ved universitetet Tore Solheimslid, førsteamanuensis Laura Saetveit Miles, leder i Studentparlamentet Erlend Søbye Grønvold samt leder i Fremtiden i våre hender og førstekandidat for MDG i Hordaland, Arild Hermstad.

I Trondheim blir det appeller ved NTNU-rektor Gunnar Bovim, Newton-programleder på NRK Stian Sandø og «Forsker-Fredrik» fra Vitensenteret i Trondheim.

I Tromsø kan du høre prorektor på Universitetet i Tromsø, Wenche Jakobsen, direktør ved Norsk polarinstitutt Jan-Gunnar Winther, samt professorene Terje Traavik og Anders Schomacker.

Talsperson for March for Science Norway, Claudia Melim-McLeod, sier til Fritanke.no at de forventer rundt 1500 deltagere på de ulike arrangementene rundt i Norge.

Mener forskere og journalister bør stå sammen

Andreas Ytterstad, Bente Kalsnes og Kristin Skare Orgeret fra journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus oppfordret i går journalister til å engasjere seg i March for science.

– Det finnes noen viktige historiske årsaker til at norske redaksjoner ikke tar til gatene. Siden partipressen avgikk med døden har det vært viktig for norske journalister å understreke sin uavhengighet. Men den nye politiske situasjonen i verden minner oss på at ytringsfrihet og akademisk frihet går hånd i hånd. Derfor bør journalister og forskere stå samlet denne symbolske dagen, skriver de tre på Mediedebatt.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus