Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Harald Eia som «Khalid Iqbal» prøver å overtale «Geir Trygve Jølsrud» (Atle Antonsen) om at menstruerende kvinner ikke har noe i en begravelse å gjøre.

Harald Eia som «Khalid Iqbal» prøver å overtale «Geir Trygve Jølsrud» (Atle Antonsen) om at menstruerende kvinner ikke har noe i en begravelse å gjøre.

– Selvsagt er ikke sketsjen rasistisk

– Team Antonsens sketsj fra 2004 latterliggjør på en utmerket måte muslimske forestillinger om kvinners urenhet, sier Lars Gule.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2018 kl 15:38

I helga publiserte det innvandringsfiendtlige nettstedet Resett en artikkel der det hevdes at en sketsj fra NRK-programmet Team Antonsen i 2004, som gjør narr av konservative muslimske holdninger, aldri kunne ha blitt sendt i dag. Årsaken er at rasismeanklagene angivelig sitter løsere i dag, og at frykten for å kritisere islam har blitt sterkere.

Får mensblod i ansiktet

I sketsjen ser vi Harald Eia i rollen som muslimen «Khalid Iqbal», som forklarer hvorfor kvinner ikke kan delta i muslimske begravelser fordi de kan ha mensen. Det hele ender med at motdebattant «Geir Trygve Jølsrud» (Atle Antonsen) får mensblod klint utover ansiktet og til slutt får høre at han «tapte debatten så det sang».

Sketsjen gjør narr av et reelt nyhetsinnslag fra programmet Migrapolis, der en muslimsk talsperson forklarer at kvinner ikke har lov til å delta i muslimske begravelser fordi de kan være i mensperioden.
 

– En utmerket måte å kritisere islam på

Resett peker på flere de mener vil motsette seg islamsatire av denne typen i dag, deriblant Lars Gule og leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, pluss rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind.

Stemmer dette? Mener de denne sketsjen er for drøy? Rasistisk? Islamhetsende?

Svaret fra de vi fikk kontakt med i dag er nei.

Lars Gule avviser at sketsjen er rasistisk eller islamofobisk på noen måte. Snarere fremmer den legitim islamkritikk og satire, mener han.

– Å latterliggjøre muslimske forestillinger om kvinners urenhet er selvsagt helt på sin plass. Det hører med til den klassiske religionskritikken. Dette er en utmerket måte å kritisere religiøs praksis på. Jeg liker dårlig å bli tillagt at jeg skulle ha noe imot legitim islamkritikk og treffende satire av denne typen, sier han.

– Vi lo godt her hos oss

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, har heller ingenting imot sketsjen.

– Vi lo alle fall av den her hos oss. Team Antonsen sparket fritt i mange retninger. Denne typen regler for deltagelse under begravelser må selvsagt kunne utsettes for satire, som religion og livssyn generelt, sier Berglund Steen.

Didrik Søderlind mener også sketsjen godt kunne ha blitt vist på tv i dag.

– Man kan selvsagt diskutere hvor morsom den er, men sketsjen er klart innenfor slik jeg ser det, sier han.

Søderlind legger til at Team Antonsen og andre humorprogrammer med Harald Eia og Bård Tufte-Johansen hadde tradisjon for å gjøre narr av alle, både kristne, muslimer og ikke minst humanister.

– Når man blir gjort narr av på denne måten, er det et tegn på at man hører til – at man er inkludert i samfunnet, sier han.