Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den britiske folketellingen fra 2011 i et nøtteskall. Kristendommen er fortsatt i klart flertall, men tendensen er synkende.

Den britiske folketellingen fra 2011 i et nøtteskall. Kristendommen er fortsatt i klart flertall, men tendensen er synkende.

Religiøsitet stuper i britisk folketelling

Antallet som identifiserer seg som kristne går ned fra 71,7 prosent i 2001 til 59,3 prosent i 2011. Ikke-religiøse øker fra 14,3 til 25,1 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2012 kl 16:20

Når har det kommet en ny undersøkelse som bekrefter at kristen religiøsitet er på retur, mens stadig flere identifiserer seg som ikke-religiøse.

Hvert tiende år gjennomfører Storbritannia en stor folketelling. Her blir alle innbyggere stilt en rekke spørsmål, blant annet om livssynstilhørighet. Forrige folketelling var i 2001. Nå er 2011-tallene offentliggjort for England og Wales.

Tallene bekrefter den sterke trenden vi har sett i en rekke andre undersøkelser. Religiøsiteten er på retur, mens stadig flere identifiserer seg som ikke-troende. Det er 12,4 prosentpoeng færre briter som identifiserer seg som religiøse i 2011 enn det var i 2001 (fra 71,7 til 59,3 prosent). Andelen som identifiserer seg som ikke-troende øker med 10,8 prosentpoeng, 14,3 til 25,1 prosent.

Til tross for den store andelen som krysser av for "ingen religion", er det forsvinnende få som krysser av spesifikt for "ateist". Det gjør bare rundt 30.000 mennesker, eller ca. 0,1 prosent av befolkningen.

Les flere detaljer her.

Tross alt veldig få jediriddere

Det er en del som ikke tar religion så veldig alvorlig også. Blant de 0.8 prosentene som krysser av for "annen religion" er det "jedi-ridder" som topper statistikken, foran en bitteliten andel som oppgir "heavy metal".

Dette blir gjort et stort nummer av i britisk presse, men andelen som oppgir dette er altså minimal. "Jedi-ridderne" har dessuten blitt halvert i størrelse siden 2001, da de var på størrelse med sikhene og buddhistene.

Undersøkelsen viser ellers at England og Wales har om lag fem prosent muslimer. Sikher, jøder og buddhister er alle under én prosent, mens hinduismen utgjør rundt 1,5 prosent.

Mener folk stilles ladet spørsmål om religion

British Humanist Association (BHA) hadde i forkant av folketellingen en kampanje der de oppfordret folk til å krysse av for "ingen religion" hvis de faktisk ikke er troende. Spørsmålet om livssynstilhørighet i folketellingen lyder nemlig "Hva er din religion?". BHA mener dette er ledende. Spørsmålet legger til grunn at man har en religion, og fører derfor til at flere krysser av for ett av de religiøse alternativene enn hvis man hadde formulert spørsmålet mer nøytralt.

For å underbygge dette, har BHA selv gjennomført en undersøkelse der de først stilte spørsmålet "Hva er din religion?" og deretter spurte de som krysset av for ett av de religiøse alternativene; "Er du religiøs". 61 prosent av de "religiøse" svarte nei.

Resultatet fra BHA-undersøkelsen harmonerer godt med den store folketellingen som er offentliggjort nå. Rundt 60 prosent sier de er kristne. Faktisk ser det litt mørkere ut for religionen i folketellingen enn i BHA-undersøkelsen.

I The Guardian argumenterer Matthew Engelke for at tallene fra folketellingen fortsatt er for positiv for religion, sammenlignet med andre undersøkelser på området.

– Poenget med kampanjen til BHA er at resultatet skal reflektere folks reelle livssyn og tilhørighet, og oppveie noe av effekten av det ledende spørsmålet "Hva er din religion?", forklarer han.

– Viktig mentalitetsendring

Et viktig argument for BHA for å sette igang med dette, er å få en slutt på at oppblåste tall for religiøsitet i Storbritannia brukes til å få gjennom høyere bevilgninger til religiøse skoler og styrke religionens stilling i samfunnet generelt.

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, sier i en pressemelding at vi er vitne til en viktig mentalitetsendring.

– Det er overveldende å se den store veksten i de som identifiserer seg som ikke-religiøse, sier han.

Copson mener resultatene fra folketellingen fortsatt overdriver hvor mange som reelt sett er religiøse, og slår fast at politikerne må få øynene opp for utviklingen, og slutte å støtte religiøse skoler og andre trosbaserte initiativ.

– Religion spiller en stadig mindre viktig rolle folks liv. Den beskjeden bør myndighetene få med seg nå, sier Copson.

Alt peker i samme retning

De nye tallene fra Storbritannia bekrefter trenden som har vært synlig i en lang rekke undersøkelser de siste årene. I november ble Human-Etisk Forbunds befolkningsundersøkelse fra Norge offentliggjort. Den viser at det kristne livssynet svekkes med nær ti prosentpoeng, mens det humanistiske livssynet får økt tilslutning.

I 2010 offentliggjorde Stiftelsen Kirkeforskning, KIFO, tall som bekrefter den samme tendensen, i boka Religion i dagens Norge.

I august ble det offentliggjort en verdensomspennende gallupundersøkelse som viser samme tendens i mange land verden over.

Se mer statistikk om utviklingen i folks religiøsitet og tro her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus