Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad slår fast at stat og kirke fortsatt ikke er skilt i Norge, noe KrFs utspill er et tydelig tegn på.
 Foto: HEF

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad slår fast at stat og kirke fortsatt ikke er skilt i Norge, noe KrFs utspill er et tydelig tegn på. Foto: HEF

– Overraskende overtolkning av KrF

SV og Venstre fikk nedstemt sine forslag om å skille kirke og stat i Stortinget mandag. KrF tolker det som en støtte til «bevaring av kristne verdier» i Grunnloven.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2015 kl 08:04

SV gikk lengst av de to partiene. De vil fjerne formuleringen i Grunnlovens §2 om at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv», slik at det eneste som blir stående igjen av paragraf to er «Denne grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene». Det vil ikke Venstre være med på, men bortsett fra dette er partiene enige i grunnlovsforslagene som ble behandlet i Stortinget mandag.

Begge partiene ønsker å oppheve dagens paragraf fire om at «Kongen alltid skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion». I tillegg foreslår både Venstre og SV å endre paragraf 16. Hovedgrepet er at de begge fjerner dagens formulering «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten».

Venstre vil ellers beholde formuleringen i paragraf 16; «Alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse». SVs hovedforslag innebærer at dette strykes, og at paragrafen kun sier «Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje». SV lanserer imidlertid to ulike alternativer for hvordan prinsippet om religionsfrihet kan formuleres inn i paragraf 16, hvorav det siste er likt Venstres forslag.

Forslagene ble ikke overraskende nedstemt av de andre partiene mandag. Bare SV stemte for SVs forslag, mens Venstre fikk støtte fra Miljøpartiet De Grønnes ene representant.

En viktig del av grunnmuren

KrF innkasserer Stortingets avvisning av forslagene som en seier. I en pressemelding uttaler stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan at Stortinget med dette bekrefter at «kristendommen preger vårt menneskesyn, våre verdier, våre lover, vår historie og vår kultur».

– De kristne verdiene skal fremdeles være en viktig del av grunnmuren for det norske samfunnet, sier Grøvan.

– Overraskende av KrF

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, mener KrF legger alt for mye i vedtakene fra Stortinget.

– Dette er overraskende fra KrF. De overtolker. Det er urimelig å legge så mye i dette som de gjør. Vedtaket betyr at de andre partiene ikke vil gjøre noe med forholdet stat/kirke før man har hatt en grundig prosess og fått et nytt bredt forlik. De vil ikke endre Grunnloven etter «benkeforslag», noe vel heller ikke SV og Venstre hadde ventet seg, sier han.

Les mer om forliket dagens statskirkeordning bygger på.

Helgestad viser til en undersøkelse som Norstat gjorde på vegne av Human-Etisk Forbund i 2014, som viser at én av tre tror staten og Den norske kirke allerede er skilt. Dette til tross for at Grunnloven fortsatt slår fast at Den norske kirke er Norges «folkekirke» og ellers står i en særstilling med en egen kirkelov med mer.

Helgestad mener utspillet fra KrF tyder på at ryktene om statskirkens død er betydelig overdrevet.

– KrFs utspill viser hvordan kristenkonservative bruker dagens grunnlov og kirkeordning til å argumentere for at stat, kirke og kristendom fortsatt er tett koblet sammen. Vi er ikke i mål med skillet mellom stat og kirke før Grunnlovens paragrafer 2, 4 og 16 er endret i tråd med forslagene fra SV og Venstre, Kirkeloven er fjernet og vi har fått en felles lov for alle tros- og livssynssamfunn inkludert Den norske kirke, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus