Kontakt
Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), går inn for å reformere prestetjenesten ved sykehjemmene.
Oslo byråd foreslår å kutte all finansiering av prester på sykehjemmene. – Det er urimelig favorisering av ett trossamfunn å ha bare prester, sier byrådssekretær Mette Kolsrud (SV).
Even Gran
Publisert: 30.11.2015 kl 12:44
Sist oppdatert: 30.11.2015 kl 14:17
Forslaget om å fjerne den kommunale bevilgningen til sykehjemsprester i Oslo ligger i byrådets forslag til kommunebudsjett til skal behandles den 9. desember, skriver avisa Dagen.
Byrådssekretær for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Mette Kolsrud (SV) sier til Fritanke.no at sykehjemsprestene er en gammel ordning som byrådet er i ferd med gå gjennom. Hun forteller at tilskuddet til sykehjemsprestene pr. i dag er kanalisert via Oslo bispedømmeråd, og at kommunen har liten kontroll på hvordan midlene brukes.
Kommunen skal nå gå gjennom ordningen med sikte på å slippe til flere religioner og livssyn.
– Dagens ordning trenger en oppdatering. Det er urimelig favorisering av ett trossamfunn å ha bare prester på sykehjemmene. Vi har bedt om en redegjørelse fra bispedømmerådet som vi fortsatt venter på. Den vil være med å danne grunnlag for en større gjennomgang av hele området, sier Kolsrud.
Hun forteller at dagens ordning er uoversiktig, med noen sykehjemsprester som lønnes av Oslo kommune via bispedømmerådet, noen frivillige organisasjoner deltar, mens enkelte sykehjem også har ansatt egne prester.
– Her mangler det koordinering og fornyelse. Det vil vi prøve å få til, sier Kolsrud.
– Hvorfor kutter dere bevilgningen før redegjørelsen fra kirken har kommet?
– Vi kutter fordi vi trenger en annen type tjenester som er tilpasset dagens flerreligiøse befolkning. Det er jo ikke slik lenger at alle vil snakke med en prest. Vi har et mangfold av religioner og livssyn. Derfor har vi satt igang med en stor gjennomgang av hele området, sier Kolsrud.
Hun legger til at finansieringen først kuttes fra og med høsten 2016. Det betyr at ordningen opprettholdes våren 2016.
Harald Hegstad, leder av Oslo bispedømmeråd i Den norske kirke, sier til Dagen at det er ikke noe i veien for at andre tros og livssyn også kan bidra. Han har likevel liten tro på at folk som kommer utenfra kan gjøre en like god jobb som sykehusprestene gjør i dag.
Sykehjemsprest i Oslo, Tor Torbjørnsen, mener det er stor forskjell på en tilsatt sykehjemsprest og personer som blir tilkalt ved behov.
– Det blir som en amerikansk kommandosoldat på oppdrag, som flyr inn, gjør det han skal og flyr ut igjen. Mission accomplished, sier han til Dagen.
Torbjørnsen understreker at sykehjemspresten, i motsetning til et slikt «inn og ut» opplegg kommer tettere på beboere og pasienter, husker historien deres og sørger for «å holde den åndelige omsorgen høyt på sykehjemmet».
Stiftsdirektør i Den norske kirke Elise Sandnes sier at det ikke er mulig å videreføre ordningen med sykehjemsprester dersom det kommunale tilskuddet faller bort.
KrF er sterkt imot kuttforslaget.
– Kuttet rammer et viktig tilbud for mange av byens eldre, ikke minst de som befinner seg i en sårbar fase mot slutten av livet. Alle slags folk har benyttet seg av sykehjemsprestenes profesjonelle tilbud, sier bystyrerepresentant for KrF i Oslo, Erik Lunde til Dagen.
Oslo bispedømme mobiliserer nå for å få politikerne til å snu.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.