Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Etter å ha blitt åpnet for alle slags vigsler i 2017, er Oslo rådhus nå kun tilgjengelig for kommunens egne, borgerlige vigsler.
 Foto: Wikipedia commons@GuoJunjun

Etter å ha blitt åpnet for alle slags vigsler i 2017, er Oslo rådhus nå kun tilgjengelig for kommunens egne, borgerlige vigsler. Foto: Wikipedia commons@GuoJunjun

Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2018 kl 15:37

Det ble holdt 17 humanistiske vigsler i Oslo rådhus i 2017. Trolig blir det ikke noen flere med det første. Fra og med årsskiftet fikk nemlig Oslo kommune, og alle andre norske kommuner, ansvaret for borgerlige vigsler, og da trenger kommunen plassen selv.

– Vi kommer til å ha mellom 1500 og 2000 vigsler i året selv, og da har vi ikke plass til noen andre, sier rådhusforvalter i Oslo kommune, Marit Jansen, til Fritanke.no.

Hun understreker at dette bare handler om kapasitetshensyn.

– Hvis vi hadde hatt plass, hadde det ikke vært noe i veien for å leie ut til andres vigselsseremonier. Dette handler altså ikke om at vi prinsipielt sett har noe imot humanistiske eller andre typer vigsler i Rådhuset. Vi er bare nødt til å prioritere våre egne lovpålagte vigsler før det kan bli aktuelt å leie ut til andre, sier hun.

– Viktig at kommunene stiller med seremonilokaler

Konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, forstår at Oslo kommune må prioritere sine egne lovpålagte oppgaver.

– Jeg forstår at Oslo, og sikkert også en del andre kommuner, tenker slik. Men samtidig er dette offentlige bygg som tilhører alle. Hvis kommunene får kapasitetsproblemer i rådhuset, er det viktig at kommunene stiller med seremonirom som kan brukes av alle, sier hun.

Av de 93 humanistiske vigslene som ble holdt i Oslo kommune i fjor, ble 17 holdt i Oslo rådhus.

Les om ett av de parene som fikk gifte seg humanistisk i Oslo rådhus: Ingrid Petersson og Jørgen Nørstenæs